Σαν σήμερα πριν από εβδομήντα τρία (73) χρόνια στις 23 Φλεβάρη του '44, οι Αντάρτες του Μηχανικού του Ολύμπου στην Κοιλάδα των Τεμπών  υπό τον Αντώνη Αγγελούλη, τον θρυλικό μπουρλοτιέρη Αντώνη Βρατσάνο, κάνουν την  ανατίναξη του Γερμανικού εξπρές (SF-Zug ταχεία 53) στα στενά της κοιλάδας, με αποτέλεσμα 450 γερμανοί – ένας στρατηγός, πολλοί αξιωματικοί και στρατιώτες – να σκοτωθούν. Πράξη που αποτελεί ένα απ' τα μεγαλύτερα σαμποτάζ στην κατεχόμενη απ' τους ναζί-φασίστες καταχτητές, Ευρώπη και κατέχει σπουδαία θέση στον αντιφασιστικό αγώνα των ευρωπαϊκών λαών.
Ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα και την σημασία του έκανα στην εισήγησή μου τον Μάρτη του 2015 σε ημερίδα με θέμα «Ο Δήμος Τεμπών μέσα από την Ιστορία» που οργάνωσαν από κοινού, η Πινακοθήκη Γόννων με τη στήριξη του Δήμου Τεμπών. Στο παρακάτω link μπορείτε να βρείτε την εισήγησή μου, που διαβάστηκε στην εκδήλωση από τον αείμνηστο φίλο μου, Ζήση Παπαδημητρίου και κατόπιν δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» : http://www.eleftheria.gr/m/%CE%B1%CF%80%CF%8C%CF%88%CE%B5%CE%B9%CF%82/item/7133-.html . Η εκδήλωση τον Μάρτη του 2015 http://dzg10.blogspot.gr/2015/03/blog-post_22.html .
Επειδή θεωρώ – όπως και πολλοί άλλοι – το γεγονός αυτό της ανατίναξης της Γερμανικής αμαξοστοιχίας πολύ μεγάλης ιστορικής αξίας και σημασίας – ίσως σε αποτελεσματικότητα μεγαλύτερο και από την ανατίναξη της γέφυρας στο Γοργοπόταμο - προτείνω ο δήμος Τεμπών και οι αντιστασιακοί της περιοχής να αναδείξουν το θέμα καθιερώνοντας την ημέρα αυτή ως ημέρα τιμής και μνήμης με μια ανάλογη τελετή στο σημείο που τοποθετήθηκε μαρμάρινη πλάκα από την ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ Λάρισας. Η υπόδειξη της θέσης έγινε από τον Γιώργο Δούλο, αντιστασιακό που μόλις πριν λίγες μέρες έφυγε για το μεγάλο ταξίδι. Ήταν αυτός που έδωσε το τελευταίο σινιάλο από την θέση «Νταμάρια» στους «μπουρλοτιέριδες», για τον ερχομό της Νο 53 αμαξοστοιχίας.

Πηγή: dzg10.blogspot.gr