Την Κυριακή 23 Ιουλίου 2017 το πρωί, στην κατάμεστη πλατεία Ραψάνης, και με αφορμή τη συμπλήρωση 35 χρόνων συνεχούς παρουσίας και δράσης στα τοπικά δρώμενα, ο Μορφωτικός Σύλλογος διοργάνωσε μια λιτή και συγκινητική τελετή για να τιμήσει εκείνους που βοήθησαν τον Σύλλογο στο έργο του και ευεργέτησαν το χωριό. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Τεμπών, κ. Κωνσταντίνος Κολλάτος, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας, κ. Νίκος Γαγάρας, ο Δημοτικος Σύμβουλος, κ.Χρήστος Τσάτσαρης ο τοπικός σύμβουλος κ.Δημήτρης Ζήλος  και πλήθος Ραψανιωτών, φίλων και επισκεπτών του χωριού μας. Την εκδήλωση συντόνισε η Πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Ραψάνης, κ. Καλλιόπη Γαζέτα. Μετά την σύντομη εισαγωγή της Προέδρου που εξήγησε το σκεπτικό βάσει του οποίου ο Σύλλογος προχώρησε στην διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης, ακολούθησε ο χαιρετισμός του Δημάρχου Τεμπών, κ. Κ. Κολλάτου, ο οποίος αναφέρθηκε στην χρησιμότητα τέτοιων τιμητικών εκδηλώσεων και στη συμβολή τους στην ενίσχυση των δεσμών των μελών των τοπικών κοινοτήτων.
Στη συνέχεια, κλήθηκε στο βήμα η κ. Ευαγγελία Βλαχοστέργιου, Γραμματέας του Μορφωτικού Συλλόγου, για να παρουσιάσει συνοπτικά την 35χρονη δράση του Συλλόγου. Η κ.Βλαχοστέργιου κατάφερε να συμπυκνώσει με εντυπωσιακό τρόπο την πορεία 35 ετών μέσα σε λίγες σελίδες, αναφερόμενη σε όλους τους τομείς όπου ο Σύλλογος ανέπτυξε την πολύπλευρη δράση του όλα αυτά τα χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πλήρες κείμενο της ομιλίας της κ. Βλαχοστέργιου μπορείτε να το διαβάσετε σε ξεχωριστή ανάρτηση. Είναι σίγουρο ότι αξίζει την προσοχή σας.
Στο τρίτο και τελευταίο μέρος της εκδήλωσής μας έγιναν οι βραβεύσεις εκείνων που πρόσφεραν κι ενίσχυσαν ποικιλοτρόπως το έργο του Συλλόγου και ευεργέτησαν το χωριό μας.


Σύμφωνα, λοιπόν, με τα κριτήρια που θέτει το ίδιο το Καταστατικό μας, ο Μορφωτικός Σύλλογος Ραψάνης:
1) Αναγορεύει τον κ. Κωνσταντίνο Σπανό, εμπνευστή κι εκδότη του Θεσσαλικού Ημερολογίου και φίλο της Ραψάνης, Επίτιμο Μέλος του Συλλόγου μας, καθώς είναι αυτός που βρήκε το Κατάστιχο του Αγίου Αθανασίου, το μοναδικό σωζόμενο γραπτό μνημείο του χωριού, που άλλαξε τα δεδομένα κι έδωσε τεράστια ώθηση στην ιστορική έρευνα για τη Ραψάνη. Είναι, επίσης, αυτός που φιλοξένησε στο ΘΗΜ άπειρες μελέτες σχετικές με το χωριό μας, μεταξύ αυτών πολλές δημοσιεύσεις και του εκλιπόντος Προέδρου Θανάση Δουμακή, και με την ευγενική του παραχώρηση, όλο αυτό το υλικό αναρτήθηκε και στον ιστότοπό μας. Η τιμητική πλακέτα θα παραδοθεί στον κ.Σπανό από την Πρόεδρο του Συλλόγου, καθώς ανειλημμένες υποχρεώσεις του δεν του επέτρεψαν να παρευρεθεί στην εκδήλωση.
2) Τιμά τη μνήμη της Αφεντούλη Γεωργίας για την προσφορά του χώρου, όπου στεγάζεται το ΚΑΠΗ της Κοινότητάς μας. Τη βράβευση αυτή έκανε μετά από παράκλησή μας ο Δήμαρχος Τεμπών, κ. Κ. Κολλάτος, τον οποίο ευχαριστούμε θερμά.
3) Τιμά το ζεύγος Ιωάννη και Λουκρητίας Οικονόμου για την προσφορά του χαρακτηριστικού ρολογιού της Ραψάνης, έργο που εγκαινιάστηκε το καλοκαίρι του 1982. Το ρολόι αυτό και ο χτύπος του κάθε μισή ώρα είναι πια αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας του χωριού και μάλιστα απεικονίστηκε και στο λογότυπό μας από τον Αύγουστο του 2016! Ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ραψάνης, κ. Νίκος Γαγάρας, παρέδωσε την πλακέτα στο ζεύγος Οικονόμου και τον ευχαριστούμε θερμά. Πολλές ευχαριστίες οφείλονται εκ μέρους μας και στον κ. Ιωάννη Οικονόμου για τα τόσο καλά του λόγια που μας συγκίνησαν πολύ κατά τη βράβευσή του.
4) Τιμά τη μνήμη του Καλαμπαλίκη Γεωργίου για την προσφορά του χρηματικού ποσού για την ανακαίνιση των Γραφείων του Συλλόγου μας, τα εγκαίνια των οποίων έγιναν στις 18 Ιανουαρίου 2000. Λίγα μόλις μέτρα από την Πλατεία, Ο Σύλλογός μας έχει το "σπίτι" του, όπου στεγάζει το αρχείο, τα πρακτικά, τις εκδόσεις του. Ο κ. Νίκος Φράντζιος, Ειδικός Γραμματέας του Μορφωτικού Συλλόγου, παρέδωσε την πλακέτα στην γλυκύτατη εγγονή του Γ. Καλαμπαλίκη, Ολυμπία. Είναι μεγάλη η χαρά μας που τίμησαν την εκδήλωσή μας ο γιος και οι εγγονές του Γ.Καλαμπαλίκη.
5) Τιμά τον κ. Βενέδικτο Πινακά για την προσφορά χρηματικού ποσού, με το οποίο συνέβαλε σημαντικά στην προσπάθεια του Συλλόγου να διατηρηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία της αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας του. Την πλακέτα στον κ. Β. Πινακά ανέλαβε να παραδώσει ο κ. Ιωάννης Χτενάς, Αντιπρόεδρος του Συλλόγου μας, τον οποίο ευχαριστούμε πολύ, καθώς δεν κατέστη δυνατό να παραστεί ο κ. Πινακάς στην εκδήλωσή μας.
6) Τιμά τη μνήμη του Ζαφειρίδη Νικολάου για τον ίδιο ακριβώς λόγο, την προσφορά χρηματικού ποσού. Χάρη στην οικονομική του στήριξη, ο Σύλλογος προχώρησε στην ανακατασκευή και συντήρηση δύο παραδοσιακών κρηνών του χωριού μας. Την τιμητική πλακέτα στον γιο του κ. Ζαφειρίδη παρέδωσε ο κ. Βασίλης Γιαννούκας, Ταμίας του Μορφωτικού Συλλόγου και τον ευχαριστούμε πολύ.
7) Τιμά την κ.Στυλιανή Κουτσούκη, η οποία με την ευγενική της προσφορά, συνέβαλε σημαντικά στην έκδοση των Πρακτικών του Β' Ιστορικού Συνεδρίου για τη Ραψάνη, θέλοντας κατ'αυτόν τον τρόπο να τιμήσει τη μνήμη του συζύγου της, Γεωργίου Κουτσούκη. Προσκαλέσαμε τον κ.Χρήστο Τσάτσαρη, Δημοτικό Σύμβουλο, να παραδώσει την πλακέτα στην κ.Κουτσούκη και τον ευχαριστούμε θερμά για τη θετική του ανταπόκριση.
8) Τιμά τον κ.Παναγιώτη Δουμακή, ο οποίος ανέλαβε αμισθί τη μελέτη αποτύπωσης και αναπαλαίωσης του καθολικού της Ιεράς Μονής Αγίων Θεοδώρων, συμβάλλοντας έτσι στις προσπάθειες του Συλλόγου να ενταχθεί η Μονή σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Παρόλο που η προσπάθεια δεν ευοδώθηκε τελικά, η μελέτη αυτή αποτέλεσε τη βάση πάνω στην οποία στηρίχτηκε η στρατηγική μας για την ανάδειξη του μνημείου. Ο κ. Δημήτρης Ζήλος, Δημοτικός Σύμβουλος, κλήθηκε να παραδώσει την πλακέτα στην κ.Ζωή Δουμακή, μητέρα του κ. Π. Δουμακή, που μας τίμησε με την παρουσία της. Ευχαριστούμε θερμά τον κ.Δ.Ζήλο για τη στήριξή του.
9) Εντελώς συνειδητά, ο Μορφωτικός Σύλλογος επέλεξε να κλείσει την εκδήλωση τιμώντας τη μνήμη, πλέον, του επί μια 20ετία Προέδρου, Αθανασίου Δουμακή. Ο αρχικός μας σχεδιασμός ήταν να γίνει η εκδήλωση αυτή το Πάσχα. Όμως, με δική του παρότρυνση, μετατέθηκε για το καλοκαίρι, καθώς ο ίδιος είχε πολυετή πείρα στη διοργάνωση εκδηλώσεων. Δυστυχώς, τα πράγματα ήρθαν αλλιώς...και κληθήκαμε να τιμήσουμε τη μνήμη του μακροβιότερου Προέδρου του Συλλόγου μας. Ο Θανάσης Δουμακής συνέβαλε στην έρευνα για την ιστορία της Ραψάνης, καθόρισε την πορεία του Συλλόγου με επιμονή κι υπομονή, είτε μέσα από τις προσωπικές του δημοσιεύσεις για την ιστορία του χωριού μας ή μέσα από τις δράσεις του Συλλόγου. Εκείνο που χαρακτήρισε και σφράγισε την πολυετή του θητεία, πέρα από την αγάπη για τον γενέθλιο τόπο, ήταν η επιμονή του για τη διατήρηση της αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας του χωριού και κυρίως η ανάδειξη και συντήρηση των μνημείων. Στόχος ζωής ήταν η διάσωση της Ι.Μ.Αγίων Θεοδώρων, για τον οποίο στόχο εργάστηκε μεθοδικά κι αποτελεσματικά. Ήταν μεγάλη η ικανοποίησή του για την επιτυχία της εκδήλωσης στους Αγίους Θεοδώρους στις 20/5/2017 και, κυρίως, για την έγκριση του ποσού των 60000 ευρώ από την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Η τιμή, η χαρά, η ευγνωμοσύνη που νιώθουμε που μας τίμησε με την παρουσία της η κ. Ζωή Δουμακή είναι αδύνατον να εκφρασθούν λεκτικά.. Προσκαλέσαμε τον κ. Γεώργιο Γαγάρα, Μέλος του Μορφωτικού Συλλόγου, να παραδώσει την πλακέτα στην κ. Δουμακή, και τον ευχαριστούμε από καρδιάς που ανταποκρίθηκε θετικά. Εξίσου θερμά ευχαριστούμε την κ.Δουμακή για την αξιοπρεπή της παρουσία στην εκδήλωσή μας, για την γλυκύτητά της, για την ομορφιά των λόγων της και των πράξεών της.
Το Δ.Σ. του Μορφωτικού Συλλόγου Ραψάνης ευχαριστεί όλους, όσοι παρευρέθηκαν στην εκδήλωσή μας, επικρότησαν την προσπάθειά μας, αναγνώρισαν την καλή μας πρόθεση, στήριξαν το έργο μας ποικιλοτρόπως. Υποσχόμαστε να συνεχίσουμε την πορεία μας δυναμικά, για το καλό του χωριού που αγαπάμε και μας κάνει περήφανους για την ιστορία, τις παραδόσεις, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τη μοναδικότητά του... Σας ευχαριστούμε θερμά.