Πεζοπορία, διασχίζοντας την κοιλάδα των Τεμπών, διοργανώνει την προσεχή Κυριακή 29 Μαΐου το Κέντρο υπαίθριων δραστηριοτήτων και εναλλακτικού τουρισμού. Xtremeway. H εκκίνηση θα γίνει από την Αγία Παρασκευή Τεμπών και το κόστος της εκδρομής ανέρχεται στα 12 ευρώ το άτομο. Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Συνάντηση 09:00 στο πάρκινγκ της Αγίας Παρασκευής Τεμπών Λάρισας.

Προετοιμασία του εξοπλισμού και υποδείξεις ασφαλείας.

Πεζοπορίας σε εύκολο μονοπάτι δίπλα από τον ποταμό Πηνειό.

Ακολουθεί μέτριας δυσκολίας διαδρομή πάνω από το φαράγγι δίπλα από τα σαγηνευτικά βράχια. Τα απόκρημνα βράχια, οι φυσικές σπηλιές και πηγές και η αεροπορική θέα του ποταμού ολοκληρώνουνε το αρχαίο αυτό μυστικό πέρασμα.

Επιστροφή μετά από πέντε ώρες από το μονοπάτι δίπλα στο ποταμό Πηνειό.

Επίσκεψη στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής και της υπόγειας φυσικής πηγή της.

Αναχώρηση στις 16:00.

Σας παρέχουμε: Το κέντρο παρέχει εκτός από την καθοδήγησή σας.

Μεταφορά για περιορισμένο αριθμό ατόμων που ξεκινούν από τη Λάρισα.

Θα πρέπει να έχετε τα ακόλουθα: Απαραίτητα για την ασφάλειά σας.

Κατάλληλα παπούτσια για περπάτημα, Μικρό σακίδιο πλάτης, Εφεδρικά ρούχα, Αδιάβροχο.

Σνακ και νερό.

Απαιτήσεις: Κατάλληλο για όλες τις ηλικίες άνω των 14 ετών και για τα άτομα με καλή ψυχική και φυσική κατάσταση. Γονική συναίνεση είναι απαραίτητη για ανηλίκους κάτω των 18 ετών.

Κόστος και Πληρωμή: Το κόστος της δραστηριότητας ανέρχεται στο ποσό των 12€ ανά συμμετέχοντα. 

Η ιστορία της κοιλάδας

Η κοιλάδα των Τεμπών είναι ένα φαράγγι στη βόρεια Θεσσαλία που βρίσκεται μεταξύ του Ολύμπου στα βόρεια και της Όσσας προς το νότο. Η κοιλάδα είναι 11 χιλιόμετρα μακριά και στενή όσο 25m σε μέρη με βράχια σχεδόν 500 μέτρα ύψος. Μέσα από αυτό ρέει ο ποταμός Πηνειός, Αμαζόνιος της Ελλάδας, με την ποικιλομορφία των πτηνών στο δρόμο της προς το Αιγαίο Πέλαγος. Στην αρχαιότητα γιορτάζονταν από Έλληνες ποιητές ως το αγαπημένο στέκι του Απόλλωνα και των Μουσών. Στη δεξιά όχθη του Πηνειού υπάρχει ο ναός του Απόλλωνα, κοντά στο οποίο είχαν συγκεντρωθεί οι δάφνες που χρησιμοποιούνται για να στέψουν τη νικήτρια στα Πύθια και στα αριστερά του η περίφημη εκκλησία της Αγίας Παρασκευής χτισμένη μέσα στο βράχο με φυσική υπόγεια πηγή.

Το πέρασμα των Τεμπών αποτελεί ένα στρατηγικό πέρασμα στην Ελλάδα, δεδομένου ότι είναι η κύρια οδός από τη Λάρισα μέσα από τα βουνά προς την ακτή. Εξαιτίας αυτού, ήταν η σκηνή πολλών μαχών σε όλη την ιστορία. Το 480 π.Χ. 10.000 Αθηναίοι και Σπαρτιάτες συγκεντρώθηκαν στα Τέμπη για να σταματήσουν την εισβολή του Ξέρξη. Νεότερους καιρούς Έλληνες αντάρτες, κατά τη γερμανό-ελληνική κατοχή, χρησιμοποίησε ένα μυστικό πέρασμα πάνω από την κοιλάδα για να αποφευχθεί από το να συλλαμβάνονται από γερμανικό στρατό. Εκτός από αυτό το μονοπάτι τους έδωσε καλή θέα για να ελέγχουν τι έρχεται.

Περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες: http://www.xtremeway.com/event/diashisi-stin-koilada-ton-tempon/