Ο Δήμος Τεμπών και το Κέντρο Πρόληψης Υγείας Μακρυχωρίου σε συνεργασία με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων ιδρύουν μία νέα δημοτική δομή με σκοπό την πρόληψη και την προαγωγή της υγείας. Βασικό μέλημα του Προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση, η ενημέρωση, η διοργάνωση προληπτικών εξετάσεων και παραπομπών σε δομές υγείας, όλων των πολιτών ανεξαρτήτως ασφαλιστικής ικανότητας, με έμφαση στα εξής 7 νοσήματα: α) Καρκίνος του παχέος εντέρου β) Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας γ) Καρκίνος του μαστού δ) Καρδιοαγγειακός κίνδυνος ε) Ανεύρυσμα αορτής στ) Καρκίνος του προστάτη και ζ) Μελάνωμα Η προσπάθεια αυτή αποσκοπεί στην κατεύθυνση και παρότρυνση των πολιτών να προβούν σε προληπτικές εξετάσεις, χρησιμοποιώντας τον ασφαλιστικό τους φορέα ή ακόμη και εξ' ιδίων πόρων. Στη προσπάθεια αυτή ζητούμε την βοήθεια των γιατρών ώστε να γίνεται άμεσα η πρόσβαση των πολιτών σε παρόχους εργαστηριακών εξετάσεων. Οι νέες δημοτικές δομές των Κ.Ε.Π. Υγείας των Δήμων θα αναλάβουν το συντονισμό της προσπάθειας αυτής. Οι γιατροί στα πλαίσια του προληπτικού ελέγχου θα εξετάζουν τους πολίτες που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα και θα τους παραπέμπουν για διαγνωστικές εξετάσεις σύμφωνα με συγκεκριμένα διαγνωστικά πρωτόκολλα. Το ΚΕΠ Υγείας προτείνει συγκεκριμένες επισκέψεις και εξετάσεις στον θεράποντα ιατρό, ώστε κάθε πολίτης να θωρακίσει την υγεία του. Οι προτεινόμενες εξετάσεις καλύπτονται, υπό προϋποθέσεις, από τον ΕΟΠΥΥ. Για περισσότερες πληροφορίες ή για ενημέρωση σχετικά με τους γιατρούς και τα διαγνωστικά κέντρα που θα συνεργάζονται με τα ΚΕΠ Υγείας του Δήμου μας ή εάν είστε γιατροί ή εκπροσωπείτε διαγνωστικά κέντρα που επιθυμούν να συνεργαστούν με αυτά, μπορείτε να τηλεφωνήσετε στο 2495022121 ή να στείλετε email στο kepygeiasdimostempon@gmail.com ή εάν επιθυμείτε μπορείτε να περάσετε από το ΚΕΠ Υγείας που βρίσκεται στο Περιφερειακό Ιατρείο του Μακρυχωρίου τις εργάσιμες ημέρες (από 08:30 έως 13:30).
Τι είναι το ΚΕΠ Υγειας;
Το ΚΕΠ Υγείας είναι μία κοινωνική δομή του Δήμου Τεμπών που έχει ως στόχο την πρόληψη των νοσημάτων και την προαγωγή της υγείας.
Το ΚΕΠ Υγείας προσφέρει στους δημότες τις εξής υπηρεσίες:
1. Ενημέρωση και συμβουλευτική καθοδήγηση για την Πρόληψη των Νοσημάτων και την Προαγωγή της Υγείας, βάσει τεκμηριωμένων οδηγιών (πρωτοκόλλων), κοινών για όλα τα ΚΕΠ Υγείας
2. Προσανατολισμός και ενημέρωση για τις προσφερόμενες υπηρεσίες υγείας ανάλογα με τα προσωπικά προβλήματα υγείας που αναφέρονται
3. Οργάνωση προγραμμάτων μαζικού ελέγχου υγιών πολιτών που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για διάφορα επικίνδυνα για τη ζωή νοσήματα (προσυμπτωματικός έλεγχος)
Βασικό μέλημα του Προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση, η ενημέρωση, η διοργάνωση προληπτικών εξετάσεων και παραπομπών σε δομές υγείας, όλων των πολιτών ανεξαρτήτου ασφαλιστικής ικανότητας για τα παρακάτω νοσήματα:
α) Καρκίνος του παχέος εντέρου β) Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας γ) Καρκίνος του μαστού δ) Καρδιοαγγειακός κίνδυνος ε) Ανεύρυσμα αορτής στ) Καρκίνος του προστάτη ζ) Μελάνωμα
Δικαιώματα του πολίτη
Ο πολίτης θα μπορεί να επικοινωνεί με τα ΚΕΠ Υγείας ή να επισκέπτεται τους χώρους τους και να ενημερώνεται για θέματα προληπτικής υγείας. Πιο συγκεκρίμενα:
• Εφόσον το επιθυμεί θα δημιουργείται ένας ιατρικός φάκελος με τις προληπτικές του εξετάσεις.
• Το προσωπικό των ΚΕΠ Υγείας θα προμηθεύει στον Δημότη μια λίστα με τους παρόχους Ιατρούς και τα Διαγνωστικά Εργαστήρια του Δήμου. Υπάρχει ειδική πρόβλεψη και για τους Ανασφάλιστους.
• Έχει δημιουργηθεί δίκτυο παραπομπών σε εξειδικευμένα νοσοκομειακά κέντρα, για τα αποτελέσματα των προληπτικών εξετάσεων που χρειάζονται περαιτέρω διερεύνηση.
• Οι πάροχοι Ιατροί αλλά και ο ίδιος ο Δημότης μπορεί να ενημερώνει τον ιατρικό του φάκελο μέσω των ΚΕΠ Υγείας.
• Ο Δημότης που έχει ιατρικό φάκελο στα ΚΕΠ Υγείας μέσω ειδικού λογαριασμού θα ενημερώνεται για την ημερομηνία που πρέπει να επαναλάβει τις προληπτικές εξετάσεις του.
Πώς μπόρω να συμμετάσχω στο πρόγραμμα;
Όσοι δημότες επιθυμούν να εγγραφούν στο ΚΕΠ Υγείας του Δήμου μας ώστε να ωφεληθούν των υπηρεσιών του, παρακαλούμε να προσέλθουν στην έδρα του πλησιέστερου σε αυτούς Δημοτικού Διαμερίσματος και συγκεκριμένα στα κατά τόπους Δημοτικά Καταστήματα στο Μακρυχώρι, στους Γόννους, στο Συκούριο και στον Πυργετό.

(*)Τα εγκαίνια θα γίνουν την Κυριακή 18 Ιουνίου, στις 11.30 π.μ., στο κτίριο του περιφερειακού ιατρείου Μακρυχωρίου.