Τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων του Ευαγγελισμού του Δήμου Τεμπών, προκαλεί η απόφαση της Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου να μετατραπεί, μετά την λειτουργία των σηράγγων, για τουλάχιστον πέντε μήνες, σε παράδρομο της εθνικής οδού, ο δρόμος που οδηγεί στο χωριό τους.

Οι κάτοικοι σε συνέλευση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο χωριό, δεν δέχτηκαν όσα τους πρότεινε η κατασκευάστρια εταιρεία για την ασφαλή διέλευση και απειλούν να εμποδίσουν την κυκλοφορία των οχημάτων στα μέρη τους με δυναμικές κινητοποιήσεις.

Νωρίτερα σε σχετική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στον Ευαγγελισμό, παρουσία εκπροσώπων της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρισας, της Περιφέρειας, του Δήμου Τεμπών και της εταιρείας, προσπάθησαν να τους μεταπείσουν αλλά οι διαβεβαιώσεις που τους δόθηκαν δεν έγιναν δεκτές. Οι κάτοικοι του Ευαγγελισμού διατύπωσαν σφοδρές αντιρρήσεις, καθώς όπως τονίζουν, διακυβεύεται η ασφάλεια του χωριού τους από τον όγκο των οχημάτων καθώς και η σωματική ακεραιότητα των ιδίων.

Στην σύσκεψη παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Τεμπών Κώστας Κολλάτος,ο αστυνομικός διευθυντής Λάρισας Γεώργιος Αγάκος,ο διοικητής Α.Τ Περιφέρειας Θεσσαλίας Αστέριος Μπαρακόπουλος,ο περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Πουτσιάκας ,ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου .Δημήτρης Τσέτσιλας ,οι αντιδήμαρχοι Θωμάς Τσαπλές ,Αχιλλέας Διψάνας ,Κώστας Νταφούλης ,Κώστας Τσεργάς ,Αστέριος Σαίτης ,οι δημοτικοί σύμβουλοι Γεώργιος Μανώλης ,Γεώργιος Νικολάου ,ο πρόεδρος του ΔΟΠΑΠΕΠ Μιχάλης Καρατέγος ,ο πρόεδρος του κοινωνικού παντοπωλείου Λάμπρος Ζάρρας  ο αστυνομικός και μέλος της επιτροπής διαβούλευσης του Δ.Τεμπών Μιχάλης Αβέλλας ,μηχανικοί του Δ.Τεμπών και της εταιρείας  καθώς και ο υπεύθυνος της εταιρείας Παπακριβόπουλος .

Τον συντονισμό της σύσκεψης είχε ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Νικόλαος Καραμανές .

Μετά το τέλος της σύσκεψης πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στον παράδρομο καθώς και στα σημεία όπου θα γίνουν παρεμβάσεις για την καλύτερη εξυπηρέτηση τον κατοίκων για το διάστημα μέχρι να κατασκευαστεί ο νέος παράδρομος. 

Επιστολή Κολάτου στον εισαγγελέα

Ωστόσο την Δευτέρα  το πρωί ο Δήμαρχος Τεμπών επισκέφθηκε και κατέθεσε αίτημα στον εισαγγελέα Λάρισας που αναφέρει τα εξής : ​​

"Εν΄ όψει της συμφωνίας για την ολοκλήρωση του έργου «Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Λειτουργία, Συντήρηση και Εκμετάλλευση του Τμήματος ΠΑΘΕ Μαλιακός – Κλειδί» η οποία υπεγράφη μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και του παραχωρησιούχου, και της αναγκαιότητας να ολοκληρωθούν οι ως άνω εργασίες στην περιοχή του Ευαγγελισμού το αργότερο έως 17 Μαρτίου 2017 , έχουν προγραμματιστεί στην περιοχή εργασίες εγκατάστασης , τοπογραφικής σήμανσης, οδικής σήμανσης, στηθαίων ασφαλείας και άλλα. Η ολοκλήρωση των ως  άνω εργασιών στο συγκεκριμένο τμήμα απαιτείται προκειμένου να είναι σε θέση να χρησιμοποιηθεί αυτό ως παράκαμψη, πριν την παράδοση των νέων τμημάτων του αυτοκινητοδρόμου σε κυκλοφορία  και να συνδεθεί ως μέρος της παλαιάς εθνικής οδού (Π.Ε.Ο.).

Θεωρούμε ότι η ενδεχόμενη χρήση του δρόμου που διέρχεται από την τοπική κοινότητα του Ευαγγελισμού, λόγω του όγκου των οχημάτων θα προκαλέσει κυκλοφοριακή συμφόρηση στην περιοχή, και θα αποτελέσει εστία σοβαρών κινδύνων και πιθανών ατυχημάτων. Για το λόγο αυτό η  Δημοτική Αρχή με επίπονες και επίμονες ενέργειες έχει καταφέρει να πείσει την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Υποδομών για την κατασκευή παρακαμπτήριας οδού δυτικά της τοπικής κοινότητας Ευαγγελισμού.

Υπάρχει βεβαίως η διαβεβαίωση από την αρμόδια υπηρεσία ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες μέχρι το τέλος Αυγούστου. Υπάρχει δηλαδή ένα χρονικό διάστημα, περίπου  πέντε μηνών, όπου η όποια κίνηση του επαρχιακού δικτύου θα διοχετευτεί μέσα από τον οικισμό του Ευαγγελισμού. 

Εδώ βέβαια υπάρχουν ζητήματα που άπτονται της ασφάλειας μετακίνησης των δημοτών καθώς σε αυτό το δρόμο μετακινούνται  κτηνοτρόφοι με τα ποίμνιά τους, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα εναλλακτικής διέλευσης, αγροτικά μηχανήματα, σχολικά λεωφορεία και κάθε είδους ιδιωτικά οχήματα. Να σημειωθεί επίσης ότι ακόμη και το κοιμητήριο βρίσκεται κατάντη της εν λόγω οδού. Εμείς, από την πλευρά μας, θέλουμε να παρέχουμε κάθε διευκόλυνση των εργασιών και δεν επιθυμούμε να παρεμποδίσουμε την κατασκευή ενός τόσο μεγάλου έργου όπως αυτό της εθνικής Οδού, ΑΛΛΑ ΠΡΟΕΧΕΙ Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ ΜΑΣ . 

Ως Δήμος στερούμαστε του απαραίτητου ειδικευμένου προσωπικού για την εκπόνηση κυκλοφοριακής μελέτης και ειδικευμένων προτάσεων που αφενός θα επιτρέπουν την ομαλή διέλευση των οχημάτων και αφετέρου θα διασφαλίζουν την ομαλή μετακίνηση των δημοτών μας. 

Για τους παραπάνω λόγους προτείνουμε την  επίσπευση των εργασιών κατασκευής της παρακαμπτήριας οδού –σε ήδη απαλλοτριωμένες εκτάσεις- ώστε με την ολοκλήρωση και παράδοση του έργου, η κίνηση των οχημάτων της Π.Ε.Ο. να διοχετεύεται στην παρακαμπτήρια και να μην επιφορτίζεται κυκλοφοριακά ο διερχόμενος από τον οικισμό Ευαγγελισμού δρόμος.

Σε κάθε περίπτωση είμαστε στη διάθεσή σας με πνεύμα συνεργασίας και διαλλακτικότητας, θεωρώντας όμως αδιαπραγμάτευτη την ασφαλή μετακίνηση κατά κύριο λόγω των δημοτών μας αλλά και κάθε πολίτη που επιθυμεί να κάνει χρήση του παράδρομου."

Οι αντιδράσεις τους έκαναν την εμφάνισή τους  και στο facebook.