Πλήθος κόσμου έδωσε το παρών  στην 17η γιορτή Αμυγδάλου στο Συκούριο του δήμου Τεμπών.

Για 17η χρονιά η διοργάνωση της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε από την περιφέρεια Θεσσαλίας, το δήμο Τεμπών – Δ.Ο.Π.Α.ΠΕ.Π. Τεμπών, το Σύλλογο Γυναικών Περιοχής Συκουρίου και τη Δημοτική Κοινότητα Συκουρίου.

Στο χώρο της πλατείας, από νωρίς ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις με διαγωνισμό γευσιγνωσίας, αφιέρωμα στην διατροφική αξία του αμυγδάλου αλλά και με χορευτές να επιδεικνύονται σε μοντέρνους χορούς.

Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί και σήμερα Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου, στις 7.30 μ.μ., στο χώρο της Βιβλιοθήκης Συκουρίου με βραδιά όπερας, με την Μαργαρίτα Παζάρα. Ενώ η εκδήλωση θα ρίξει αυλαία την Κυριακή 1 Οκτωβρίου, στις 11 π.μ., στο χώρο της Βιβλιοθήκης Συκουρίου, με την ομιλία του καθηγητή Δενδροκομίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Γεώργιου Νάνου, με θέμα: «Σωστά και λάθη στην καλλιέργεια της αμυγδαλιάς».

Στην εκδήλωση σύντομο  χαιρετισμό απεύθυνε ο Δήμαρχος Τεμπών κ.Κώστας Κολλάτος ,ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ.Κώστας Αγοραστός ,οι βουλευτές κ.Χρήστος Κέλλας ,κ.Κώστας Μπαργιώτας και κ.Νίκος Παπαδόπουλος, η πρόεδρος του ΔΟΠΑΠΕΠ κ.Ξανθή Ζησάκη και τέλος ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Συκουρίου κ.Γεώργιος Καλότυχος.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ακόμη ο αντιπεριφερειάρχης κ.Γεώργιος Λαδόπουλος ,ο περιφερειακός σύμβουλος κ.Νίκος Πουτσιάκας , αντιδήμαρχοι δημοτικοί σύμβουλοι  του Δ.Τεμπών,πρόεδροι οργανισμών  ,ο διοικητής πυροσβεστικής υπηρεσίας Λάρισας κ.Ιωάννης Ράπτης ,ο δασάρχης Λάρισας κ.Αστέριος Γκάτσικος ,η προϊσταμένη εφορείας αρχαιοτήτων Λάρισας κ.Σταυρούλα Σδρόλια ,πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων συλλόγων κσι φορέων της περιοχής .

Χαιρετισμός Δημάρχου κ.Κώστα Κολλάτου στην 17η γιορτή αμυγδάλου:

Κύριοι Βουλευτές, Κύριε Περιφερειάρχα, Κύριε πρόεδρε του Τοπικού συμβουλίου Συκουρίου, κυρία πρόεδρε του Συλλόγου Γυναικών της Περιοχής Συκουρίου, πρόεδροι Αγροτικών Συνεταιρισμών, εκπρόσωποι φορέων, εκλεκτοί προσκεκλημένοι, αγαπητοί δημότες, φίλοι και φίλες καλώς ήρθατε στην 17η Γιορτή αμυγδάλου στο Συκούριο. Η γιορτή αυτή είναι πλέον θεσμός για το Συκούριο, το Δήμο Τεμπών και την περιφέρεια Θεσσαλίας καθώς συγκεντρώνει το ενδιαφέρον παραγωγών, καταναλωτών και φορέων. Εμείς ως δήμος :

-Είμαστε κοντά στον παραγωγό αμυγδάλου

-Είμαστε πλάι στον επαγγελματία της γης

-Στεκόμαστε δίπλα στην κοινωνία που αντιστέκεται και που επιμένει να δουλεύει σκληρά.

-Χαιρετίζουμε την προσπάθεια των αμυγδαλοπαραγωγών που δοκιμάζονται όλο τοχρόνο και αγωνιούν.

Αυτή την προσπάθεια ο Δήμος Τεμπών την χαιρετάει, την επιβραβεύει, την στηρίζει και την επιδιώκει.

Δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε αυτό το θεσμό όπως και κάθε αξιόλογη προσπάθεια προβολής αγροτικών προϊόντων του Δήμου μας,κατοχυρώνοντας την ονομασία προέλευσης και εξασφαλίζοντας την αναγνωρισιμότητά τους.

Στέλνουμε ένα μήνυμα προς όλους ότι θα είμαστε δίπλα στην προσπάθειά τους ως αρωγοί, πιστεύοντας ότι η ανάπτυξη θα έρθει στις τοπικές κοινωνίες και στην αγροτική παραγωγή με έργα ουσίας, άμεσης απόδοσης που δίνουν προστιθέμενη αξία στην τοπική και εθνική οικονομία.

Το γεγονός ότι το αμύγδαλο για την περιοχή της Δ.Ε. Νέσσωνα είναι μονοκαλλιέργεια και αποτελεί το 16 - 18 % του συνόλου της ελληνικής παραγωγής , αφενός αναδεικνύει τη δυναμικότητα του και αφετέρου καταδεικνύει την ανάγκη έργων υποδομής, ώστε να δοθεί νέα ώθηση στην αγροτική καλλιέργεια για την ευρύτερη περιοχή.

Επίσης, στην περσινή γιορτή Αμυγδάλου είχαμε τονίσει την αναγκαιότητα ένταξης ενός έργουπνοής για την περιοχή. Αναφέρομαι στην κατασκευή του ταμιευτήρα «Πουρναρίου Αμπελακίων» στη θέση «Λιβαδότοπος». Το έργο αυτό έχει πλήρη ωριμότητα καθώς έχει εγκριθείτο σύνολο των τεχνικών μελετών και η έκδοσηπεριβαλλοντικών όρων. Δυστυχώς δεν ευοδώθηκε αυτή η επιθυμία μας. Ευελπιστούμε την επόμενη περίοδο να ενταχθεί γι' αυτό κάνω για μια ακόμη φορά έκκληση στους παρευρισκόμενους, τον κύριο Υπουργό, τους Βουλευτές, τον κ. Περιφερειάρχη να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα πίεσης προς τα αρμόδια Υπουργεία ώστε να ενταχθεί και να χρηματοδοτηθεί ένα σημαντικό έργο υποδομής, καθώς η κατασκευή θα επιλύσει χρόνια αρδευτικά προβλήματα.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι στην επόμενη Γιορτή Αμυγδάλου κάτι θα έχει προχωρήσει, γιατί μόνο τότε εκδηλώσεις σαν τη σημερινή αποκτούν αξία και ΝΟΗΜΑ.

Κλείνοντας να ευχαριστήσουμε θερμά όσους συμμετέχουν στην οργάνωση αυτής της εκδήλωσης. Το σύλλογο γυναικών της περιοχής Συκουρίου, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, περιφερειακή ενότητα Λάρισας, τον ΔΟΠΑΠΕΠ του Δήμου μας, τους μαζικούς φορείς της περιοχής και όλους τους παραγωγούς, που με την ευαισθησία και την εργατικότητά τους δίνουν, προστιθέμενη αξία σ' αυτό το εκλεκτό αγροτικό προϊόν.

Εύχομαι από καρδιάς ο Σεπτέμβριος του 2018 να μας βρει όλους εδώ, πιο δυνατούς και με περισσότερα όνειρα !

Σας ευχαριστώ !

Χαιρετισμός περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ.Κώστα Αγοραστό.

Η καρδιά το αμυγδάλου  χτυπάει στην  Θεσσαλία γιατί η Θεσσαλία παράγει το 57,5 % του αμυγδάλου της χώρας αυτό σημάνει οτι έχουμε ανθρώπους που δουλεύουνε, ανθρώπους  του πόνου του κάματος, ανθρώπους της παραγωγής αυτό που χρειάζεται σήμερα η χώρα μας,η χώρα πρέπει να βγει από την κατανάλωση  και την οικονομία κατανάλωσης και να μπει στην οικονομία της παραγωγής γι' αυτό χρειάζονται επαναστατικές  κινήσεις αλλαγής,χρειάζεται μια επανάσταση της παραγωγής για να βοηθήσουμε τους νέους  ανθρώπους που θέλουν να δουλέψουν τα νέα παιδιά, να υπάρξει παραγωγή και εισόδημα που να διανέμεται δίκαια σε όλους και ενα δίκαιο σταθερό σύστημα παραγωγής και μια συνεργασία των υπηρεσιών του κράτους που ειναι αργές .Τιμούμε τους ανθρώπους που κάνουν την μεγάλη προσπάθεια στην χώρα μας στην ποιό δύσκολη στιγμή,τους παραγωγούς,τους μεταποιητές,αλλα τιμούμε και τους καταναλωτές γιατί  χωρίς κατανάλωση του προϊόντος δεν θα είχε νόημα  η παραγωγή και στέλνουμε ενα μήνυμα οτι τα όρια έχουν εξαντληθεί χρειάζεται και χρειάζεται μια δημιουργική ανατροπή η οποία δίνει την δυνατότητα στον καθένα και στην καθεμία να παράγει και να μπορέσει να ζει και να εργάζεται.Στέλνουμε  ενα μήνυμα σήμερα απο εδώ το Συκούριο οτι η ακινησία ειναι βλαπτική, βλάπτει την κοινωνία την οικονομία και την εργασία και αναφέρομαι στην ακινησία των προγγραμάτων του ΕΣΠΑ του παραγωγικού τομέα και μάλιστα του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης όπως για έργα νερού ,έργα μεταποίησης , οπως έργα αναδασμού και αλλα ,για αυτό χρειάζεται ταχύτητα αγωνιστικότητα  συνεργασία και συνέργια για να φτάσουμε  στο αποτέλεσμα του οικογενειακού εισοδήματος .

Εν το μεταξύ επιστολή όπου χαιρετίζουν  την εκδήλωση στείλανε και οι βουλευτές κ.Μάξιμος Χαρακόπουλος και Γεώργιος Κατσαντώνης .

«Επιστολή Βουλευτή Μάξιμου Χαρακόπουλου :

Αξιότιμε Κύριε Δήμαρχε

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Σας ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση. Λυπούμαι, όμως, διότι δεν μπορώ να είμαι μαζί σας, καθώς από καιρό, έχω αποδεχθεί την τιμητική πρόσκληση να είμαι εκ των παρουσιαστών του βιβλίου του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου "Συνάντηση με το Μυστήριο", στην πόλη της Αλεξανδρούπολης.

Επιτρέψτε μου, όμως, να τονίσω ότι τα εκλεκτά προϊόντα του τόπου μας, όπως το αμύγδαλο που παράγει η περιοχή μας, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι τη τοπικής οικονομίας. Ως εκ τούτου, οι εκδηλώσεις που αναδεικνύουν το αμύγδαλοαποτελούν εκτός των άλλων και δράσεις εξωστρέφειας ενός προϊόντος που αποτελεί τον πυρήνα γύρω από τον οποίο κινείται η τοπική κοινωνία. 

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ένα από τα "φάρμακα" για την "ίαση" της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα εδώ και καιρό, είναι η ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής. Δυστυχώς, όμως, αυτή η αυτονόητη αλήθεια δεν μετουσιώνεται σε πρακτικές πολιτικές. Αντιθέτως παρακολουθούμε, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, μια άνευ προηγουμένου επίθεση στο αγροτικό εισόδημα. Πρόκειται για λανθασμένες και αδιέξοδες επιλογές. Με τέτοιες πολιτικέςδεν πάμε μπροστά. Η πρωτογενής παραγωγή, ο Έλληνας αγρότης πρέπει να μπει στις άμεσες προτεραιότητες της πολιτείας με σειρά φορολογικών και άλλων κινήτρων, που θα αυξήσουν την απόδοση και την παραγωγικότητα.     

Με αυτές τις σκέψεις, θα ήθελα να συγχαρώ ιδιαίτερα τους διοργανωτές για την προσπάθειά τους να προβάλλουν με όμορφες πρωτοβουλίες το αμύγδαλο, ως τρόφιμο με πολλαπλές χρήσεις και υψηλή διατροφική αξία, ως συστατικό γλυκισμάτων, άλλα και ως αγροτικό προϊόν με μέλλον και ελπιδοφόρα προοπτική.

Εύχομαι καλή επιτυχία στις εκδηλώσεις σας!

Με εκτίμηση

Μάξιμος Χαρακόπουλος