Με ανακοίνωσή του ο Δήμος Τεμπών ενημερώνει:

Με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Προστασίας του Πολίτη, Εθνικής Άμυνας, Παιδείας και Θρησκευμάτων , Εργασίας και Κοινωνικών, Υποθέσεων, Υγείας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πολιτισμού και Αθλητισμού,Δικαιοσύνης, Εσωτερικών, Μετανάστευσης και Ασύλου, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Υποδομών και Μεταφορών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, λόγω των συνεχιζόμενων ενεργών κρουσμάτων σε περιοχές του Δήμου μας, παρατάθηκαν τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας τα οποία ίσχυαν μέχρι τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021 και ισχύουν πλέον έως τη Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2021 και ώρα 06:00 π.μ. και στο Δήμο Τεμπών.

Τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας που θα ισχύουν στο Δήμο Τεμπών έχουν ως εξής:

1. Περιορισμός κυκλοφορίας Επιτρέπεται η μετακίνηση από τις 05:00 π.μ. έως τις 18:00 μ. μ. μετά τις ανωτέρω ώρες επιτρέπονται οι μετακινήσεις των πολιτών για την εξυπηρέτηση ζωτικών, προσωπικών ή επαγγελματικών αναγκών τους που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν με άλλον τρόπο.

2. Σχολεία και πάσης φύσεως εκπαιδευτικές δομές λειτουργούν δια ζώσης παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια, εκτός του γυμνάσιου και των λυκείων τάξεων Μακρυχωρίου τα υπόλοιπα λύκεια με εξ αποστάσεως διδασκαλία.

3. Χώροι λατρείας/θρησκευτικες τελετές η τέλεση λειτουργιών, μυστηρίων, κηδειών κλπ πραγματοποιείται με αναλόγια ένα (1) άτομο ανά 25 τ.μ. με ανωτέρω όριο τα εννέα (9) άτομα.

4. Εστιατόρια, καφέ, αναψυκτήρια, καντίνες κλπ η παροχή προϊόντων γίνεται σε πακέτο στο κατάστημα, διανομή και καθοδόν εξυπηρέτηση επιτρέπεται μόνο στο πλαίσιο των λόγων μετακίνησης των πολιτών.Η υπηρεσία διανομής των προϊόντων λειτουργεί έως 01:00 π.μ.

5. Μεταφορές μέχρι δυο (2) άτομα πλέον του οδηγού σε επιβατηγά οχήματα δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης.

6. Καταστήματα τροφίμων, φαρμακεία, φούρνοι, πρατήρια καύσιμων, κρεοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, καταστήματα καπνικών, περιπτερά λειτουργούν ωράριο λειτουργιάς προορατικό (διευρυμένο) από 07:00 πμ. έως τις 17:00 μ.μ. τα φαρμακεία και τα πρατήρια καύσιμων λειτουργούν με το ωράριο που ισχύει συμφώνα με τις ειδικές κατά περίπτωση διατάξεις. Τα περιπτερά δύναται να λειτουργούν είκοσι τέσσερις (24) ώρες.

7. Λαϊκές αγορές λειτουργούν με το πενήντα τοις εκατό (50%) των θέσεων των παραγώγων/εμπόρων με πέντε (5) μετρά απόσταση μεταξύ πάγκων.

8. Υπαίθριο πλανόδιο εμπόριο επιτρέπεται όντος της περιφέρειας της φορολογικής έδρας του πωλητή, εφόσον συμπεριλαμβάνεται στη γεωγραφική ισχύ της αδείας λειτουργίας του.

9. Λιανεμπόριο λειτουργιά των επιχειρήσεων λιανεμπορίου μόνο με τη διαδικασία της εξ αποστάσεως προαγοράς μέσω ηλεκτρονικής ή τηλεφωνικής παραγγελίας για παραλαβή εκτός καταστήματος. Εξαιρούνται οι επιχειρήσεις πώλησης υποδημάτων, ενδυμάτων και βιβλιοχαρτοπωλείων που επιτρέπεται να λειτουργούν με ραντεβού για αγορά όντος του καταστήματος. Ωράριο λειτουργίας από 07:00 π.μ. έως τις 17:00 μ.μ.

10. Κομμωτήρια και υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής λειτουργούν μόνο κατόπιν ραντεβού με ωράριο λειτουργίας από 07:00 π.μ. έως τις 17:00 μ.μ.

11. Συνεργεία αυτοκίνητων οι πελάτες προσέρχονται μόνο κατόπιν ραντεβού με ωράριο λειτουργίας από 07:00 π.μ. έως τις 17:00 μ.μ.

12. Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων, υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών με μηχανήματα αναστολή λειτουργίας.

13. Ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα ένας (1) σύνοδος/επισκεπτης ανά ασθενή.

Τονίζεται ότι σε περίπτωση μη τήρησης των μέτρων, επιβάλλονται, ανάλογα με τον βαθμό διακινδύνευσης της δημόσιας υγείας, για κάθε παράβαση, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, κυρώσεις ενδεικτικά ως εξής:

1. Διοργάνωση συναθροίσεων ή εκδηλώσεων από επιχειρήσεις ή φυσικά πρόσωπα

1η παράβαση πρόστιμο από 3.000 € έως 5.000 €

2η παράβαση πρόστιμο από 5.000 € έως 10.000 € και επιπλέον στις επιχειρήσεις αναστολή λειτουργίας από 15 έως 30ήμερες.

2. Μη χρήση μάσκας πρόστιμο 300€

3. Χώροι λατρείας μη τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων πρόστιμο 1.500 € στον κατά νόμο υπεύθυνο του χώρου λατρείας.

4. Μη τήρηση των κανόνων αναστολής από επιχειρήσεις τα πρόστιμα ξεκινούν από 2.000 € και δέκα πέντε (15) ημερολογιακές ήμερες αναστολή λειτουργίας αναλόγως των τ.μ. και φτάνουν το ποσό των 50.000 € και εξήντα (60) ημερολογιακές ήμερες αναστολή λειτουργίας . στους δε πελάτες πρόστιμο 300 €.

5. Μεταφορά στα επιβατηγά οχήματα δημοσιών και ιδιωτικής χρήσεως περισσότερων των προβλεπόμενων ατόμων πρόστιμο 150 €

6. Μη τήρηση των αποστάσεων στις λαϊκές αγορές

1η παράβαση πρόστιμο 1.500 € και αναστολή δραστηριότητας 15 ήμερες

2η παράβαση πρόστιμο 3.000 € και αναστολή δραστηριότητας 30 ήμερες.

“Συνεχίζουμε να τηρούμε τα μέτρα προστασίας και προφύλαξης με υπομονή και σεβασμό στους γύρω μας. Δεν αγνοούμε τα συμπτώματα ή ύποπτες επαφές και τηρούμε την καραντίνα αυστηρά για να προστατεύσουμε το οικογενειακό μας περιβάλλον, τους φίλους, τους συγγενείς, τους συγχωριανού μας”, τονίζει ο ΔήμαρχοςΓιώργος Μανώλης και καταλήγει “Τηρούμε τα μέτρα με υπευθυνότητα ΜΕΝΟΥΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΣ”.