Ο Δ.Τεμπών θέλοντας να τιμήσει συνολικά τη Βάσα Σολωμού Ξανθάκη για την προσφορά της στα Ελληνικά γράμματα, έχει προγραμματίσει εκδήλωση την Κυριακή στις 8:00 το βράδυ στα ιστορικά Αμπελάκια στο υπαίθριο χώρο του θεάτρου με τίτλο  από τα τελευταία της διηγήματα,   «Γλυκυτάτη Γαία Πατρίς», σε θεατρική προσαρμογή – σκηνοθεσία και ερμηνεία της Άννας Βαγενά και Σταμάτη Γαρδέλη (φωτογραφία).
Την ημέρα της παράστασης με απόφαση της Τοπικής Κοινότητας Αμπελακίων καθώς και του δημοτικού συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί και η ονοματοθεσία του υπαίθριου Θέατρου του χωριού σε ( ΒΑΣΑ ΣΟΛΩΜΟΥ-ΞΑΝΘΑΚΗ).
Λίγα λόγια για την Βάσα Σολωμού -Ξανθάκη
Η Βάσα Σολωμού-Ξανθάκη γεννήθηκε στα Αμπελάκια όπου βρίσκεται και το παλιό αρχοντικό της πατρικής οικογένειας που αναστήλωσε η ίδια.
Έζησε και σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στην Αθήνα. Εργάσθηκε στην Μέση Εκπαίδευση και απολύθηκε επί δικτατορίας. Έκτοτε δίδαξε Συγκριτική Λογοτεχνία και επίσης δίδαξε και έκτακτα Νεοελληνική Λογοτεχνία στο Τμήμα Βυζαντινών & Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης.
Έργα της έχουν μεταφρασθεί στα Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά και Ρωσικά. Η δε νουβέλα της "Ο Γάμος" γνώρισε τεράστια επιτυχία ως θεατρική παράσταση σε προσαρμογή-σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου από το Θεσσαλικό Θέατρο με πρωταγωνίστρια την Άννα Βαγενά.
Το Δημοτικό Θέατρο Αμπελακίων που θα ονομαστεί σε δημοτικό θέατρο (ΒΑΣΑ ΣΟΛΩΜΟΥ -ΞΑΝΘΑΚΗ)
Η Συγγραφέας Βάσα Σολωμού -Ξανθάκη
Η βουλευτής και ηθοποιός κα Άννα Βαγενά που θα πρωταγωνιστεί και στο «ΓΛΥΚΥΤΑΤΗ ΓΑΙΑ ΠΑΤΡΙΣ» την Κυριακή το βράδυ στα Αμπελάκια.