Στην Τοπική Κοινότητα  Κυψελοχωρίου μίλησε ο Δήμαρχος Τεμπών και εκ νέου υποψήφιος κ. Κώστας Κολλάτος .

Η ομιλία του:

Φίλες και φίλοι 

Δημότισσες και δημότες 

Κάτοικοι της Τ.Κ Κυψελοχωρίου 

Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που βρίσκομαι ανάμεσα σας, που στο πλαίσιο της προεκλογικής μας επικοινωνίας, μας δίνετε η δυνατότητα να κάνουμε μια αποτίμηση της θητείας μας, αλλά και να μιλήσουμε για τα μελλοντικά μας σχέδια.

Πριν από 8,5 χρόνια οι συνεργάτες μου και εγώ αναλάβαμε τα  καθήκοντα της νέας δημοτικής αρχής.

Η εντολή που είχαμε λάβει τότε από όλους εσάς ήταν ξεκάθαρη.

Να δημιουργήσουμε έναν δήμο σύγχρονο, αποτελεσματικό, ένα ισχυρό αυτοδιοικητικό κέντρο, αξιοποιώντας τόσο τις δυνατότητες της περιοχής, όσο και όλων των δημοτών μας.

Στις προθέσεις μας ήταν, είναι και θα είναι, η λειτουργία ενός δήμου χωρίς αντιπαλότητες, περιθωριοποιήσεις, ενός δήμου κοινωνικά δίκαιου, με ευαισθησία στα προβλήματα της καθημερινότητας, με υπηρεσίες υψηλού επιπέδου για τον κάθε δημότη.

Στις σκέψεις μας παραμένει περισσότερο από ποτέ η αταλάντευτη απόφασή μας για υπέρβαση μικροπολιτικών – μικροκομματικών αγκυλώσεων, δίνοντας πρωτοβουλία σε όλες τις υγιείς δυνάμεις του τόπου μας, να εκφραστούν και να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις μιας βιώσιμης ανάπτυξης για ολόκληρο τον Δήμο Τεμπών.

Έτσι με γνώμονα όλα αυτά δημιουργήσαμε έναν πολυσυλλεκτικό συνδυασμό, με βασικό μας μέλημα τα αυτοδιοικητικά ζητήματα και προβλήματα του δήμου, μακριά από την εμπλοκή των κομμάτων.

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές δεν απαιτείται κομματική προσέγγιση, αλλά ήθος των διοικούντων, γνώση και όραμα και αυτό έχει επιβεβαιωθεί ήδη δύο φορές στις εκλογικές αναμετρήσεις για το δήμο Τεμπών.

Αγαπητοί φίλοι 

Για την Δημοτική Αρχή που έχω την τιμή να ηγούμαι, αποτελεί κορυφαία αρχή η επιβεβαίωση της συλλογικής προσπάθειας, της συνεργασίας, της συμμετοχικής διαδικασίας.

Ο συνδυασμός μας «Συνεργασία για πορεία ανάπτυξης του Δήμου Τεμπών» είναι: 

• Ένας  συνδυασμός με όραμα

• Ένας συνδυασμός με γνώση 

• Ένας συνδυασμός με αποτελεσματικότητα

Παρά την δύσκολη οικονομικά συγκυρία και τα σοβαρά προβλήματα καταφέραμε κατά τις δύο προηγούμενες θητείες μας να:

• Πετύχουμε την έγκαιρη προσαρμογή του νέου δήμου στο πλαίσιο λειτουργίας του «Καλλικράτη»

• Να νοικοκυρέψουμε τα οικονομικά του δήμου μας

• Να αξιοποιήσουμε τα προγράμματα ΕΣΠΑ και τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία

• Να προετοιμάσουμε τα έργα και τις δράσεις εκείνες που πρόκειται να αλλάξουν τα επόμενα χρόνια την φυσιογνωμία του δήμου μας.

Δώσαμε και εξακολουθούμε να δίνουμε μια καθημερινή μάχη για την βελτίωση των συνθηκών του δημότη σε όλα τα επίπεδα της ζωής του.

Να κάνουμε την καθημερινότητα του πιο εύκολη και ανθρώπινη, να δικαιώσουμε εν τέλει την επιλογή του να μείνει στον τόπο του.

Σε όλη την πορεία μας ως Δημοτική Αρχή προτάξαμε το ΕΜΕΙΣ πάνω από το ΕΓΩ, δίνοντας καθημερινά μάχη για να διατηρήσουμε σε υψηλό επίπεδο την αποκομιδή των απορριμμάτων, την ύδρευση, την άρδευση, τους χώρους πρασίνου, τα οδικά δίκτυα, την εσωτερική οδοποιία, τον ηλεκτροφωτισμό.

Και όλα αυτά όπως όλοι γνωρίζετε σε ένα δυσμενές οικονομικά περιβάλλον.

Ας μην ξεχνάμε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει πληγεί βάναυσα τα τελευταία 9 χρόνια.

Οι τακτικές επιχορηγήσεις έχουν μειωθεί κατά 70%, παρόλα αυτά ο δήμος μας είναι οικονομικά εύρωστος με αυξημένα ταμειακά διαθέσιμα, οικονομική σταθερότητα και πλήρη αξιοπιστία, ενώ στους ισολογισμούς του παρουσιάζει καθαρά κέρδη.

Σε στενή συνεργασία με το προσωπικό του δήμου, προβήκαμε στη σωστή οικονομική διαχείριση. Προτεραιότητα μας όλα αυτά τα χρόνια ήταν: 

 

• Η μείωση των λειτουργικών δαπανών των υπηρεσιών του δήμου 

• Η μείωση των μισθωμάτων για τις υπηρεσίες του δήμου 

• Η μείωση στο ελάχιστο των ληξιπρόθεσμων οφειλών και η εξόφληση των δαπανών, από δικαστικές αποφάσεις που προέρχονταν από τους πρώην καποδιστριακούς δήμους. Και πιστέψτε με ήταν πολλές οι δικαστικές εκκρεμότητες.

Έτσι 1/9/2014 το σύνολο των υποχρεώσεων του δήμου ήταν 1.676.658 και μέχρι τις 31/3/2019 το ποσό αυτό έφτασε στις 501.654 ευρώ.

Ενώ τα χρηματικά διαθέσιμα ήταν 1.172.109 και έγιναν 1.700.000 ευρώ.

Αξιοσημείωτη είναι και η έρευνα του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών, όπου κατατάσσει τον Δήμο Τεμπών στην 5η θέση πανελλαδικά, στην κατηγορία κόστος λειτουργίας του δήμου ανά κάτοικο, (δλδ ποιες λειτουργικές δαπάνες βαρύνουν τον δημότη- έχουμε την μικρότερη επιβάρυνση), ενώ σημαντική διάκριση έχουμε αποσπάσει και στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, όπου ο Δήμος Τεμπών βρίσκεται στην 10 η θέση.

Φίλες και φίλοι 

Ως Δημοτική Αρχή στην Τ.Κ Κυψελοχωρίου αντιμετωπίζουμε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση.

Η πρόθεση της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, να προχωρήσουν στην λειτουργία δομής προσφύγων- μεταναστών στο στρατόπεδο «Υπολοχαγού Ζώγα Αργυρίου», πρωτίστως μας αιφνιδίασε και δευτερευόντως μας βρίσκει εκ διαμέτρου αντίθετους.

Από την πρώτη στιγμή όπως όλοι γνωρίζετε αντιδράσαμε έντονα και όχι άδικα.

Προβήκαμε σε μια σειρά ενεργειών για να αποτρέψουμε το ενδεχόμενο λειτουργίας μιας τέτοιας δομής στην περιοχή μας, και εξηγήσαμε με βάσιμα επιχειρήματα τους λόγους που δεν επιθυμούσαμε και εξακολουθούμε σθεναρά να μην θέλουμε να μετατραπεί το Κυψελοχώρι, σε μια ακόμη δομή φιλοξενίας στο Ν. Λάρισας.

Από την αρχή είχαμε πει ότι δεν επιθυμούμε να εγκατασταθούν πρόσφυγες στην περιοχή μας, όχι γιατί έχουμε ξενοφοβικές τάσεις, όπως χαρακτηριστικά κατηγορηθήκαμε από τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Βίτσα, ή ότι στεκόμαστε αρνητικοί απέναντι στο μεταναστευτικό ζήτημα.

Είμαστε και ευαίσθητοι και πάνω από όλα είμαστε άνθρωποι.

Είχαμε στηρίξει το προσφυγικό ζήτημα, αντιλαμβανόμενοι την δύσκολη συγκυρία που βρίσκονται όλοι αυτοί οι άνθρωποι. 

Τον βίαιο διωγμό που υπέστην από τη χώρα τους.

Όμως ούτε οι ίδιοι την πρώτη φορά της εγκατάστασης τους, δεν φάνηκαν να επιθυμούν την παραμονή τους στον συγκεκριμένο χώρο. 

Έτσι αντιλαμβανόμενοι όλη αυτή την κατάσταση, ενημερώσαμε το αρμόδιο υπουργείο για όλα όσα προηγήθηκαν

Ότι δεν υπάρχουν δηλαδή οι κατάλληλες συνθήκες – υποδομές που να μπορούν να  δεχθούν ένα αριθμό προσφύγων στο συγκεκριμένο στρατόπεδο.

Με διαδοχικές επιστολές στον αρμόδιο υπουργό και Γ.Γ του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, στους βουλευτές του νομού μας, στον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, στους δημάρχους του νομού, κάναμε γνωστό το γεγονός ότι δεν επιθυμούμε την εγκατάσταση μεταναστών στην περιοχή και κατ' επέκταση της επαναλειτουργίας του πρώην στρατοπέδου.

Συγκαλέσαμε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο με αποκλειστικό θέμα αυτό της λειτουργίας δομής μεταναστών.Με όλα αυτά είχαμε σοβαρούς λόγους για να μην επιθυμούμε μια τέτοια προοπτική στην περιοχή μας.

Διατρανώσαμε την αντίθεση μας στο ενδεχόμενο φιλοξενίας μεταναστών και είχαμε πει ότι το εν λόγω πρώην στρατόπεδο δεν πληροί τις προϋποθέσεις για να φιλοξενήσει στο χώρο του ανθρώπινες ψυχές.Το πόσιμο νερό ήδη δεν επαρκεί για να καλύψει τις υδρευτικές ανάγκες των κατοίκων των όμορων οικισμών, πόσο μάλλον να επιβαρυνθεί το δίκτυο και με επιπλέον ανθρώπους.

Σε επιστολές μας είχαμε επισημάνει ακόμη και ζητήματα που αφορούν στην καθαριότητα, στην αποχέτευση και στην υγειονομική επιμέλεια των ωφελουμένων.

Σε τελευταία μας επιστολή προς το αρμόδιο υπουργείο η οποία και εστάλη προ λίγων ημερών, μετά και την παρουσία μηχανημάτων που πραγματοποιούσαν εργασίες στο χώρο, ζητήσαμε από τον αρμόδιο υπουργό να σεβαστεί επιτέλους τις επιθυμίες της τοπικής κοινωνίας, η οποία έχει το δικαίωμα να ενημερωθεί για τα σχέδια και την νομιμότητα των εγκαταστάσεων των προσφύγων στην περιοχή.

 

Σε αυτή την επιστολή επισημαίνουμε ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν μεγαλύτερεςανάγκες αποχέτευσης και βιολογικού καθαρισμού, υδροδότησης και συγκοινωνιών.

Ζητήσαμε να μας ενημερώσουν εάν έχει εκδοθεί η προβλεπόμενη ΚΥΑ για την έγκριση των εργασιών που πραγματοποιoύνται στην περιοχή και εάν έχουν εγκριθεί οι αντίστοιχοι περιβαλλοντικοί όροι για τη λειτουργία των συνολικών εγκαταστάσεων.

Είμαστε εν αναμονή των εξελίξεων για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Σε περίπτωση που αγνοηθεί η παρούσα επιστολή, είμαστε αποφασισμένοι να προβούμε σε κάθε νόμιμη ενέργεια και ένδικα μέσα προκειμένου να διαφυλάξουμε την ασφάλεια, την ομαλή διαβίωση και το ευαίσθητο περιβαλλοντικό οικοσύστημα της περιοχής.

Όμως δεν θα πρέπει να επισκιάσει την περιοχή το θέμα των μεταναστών.

Θα πρέπει να αναφέρουμε και μια σειρά έργων που έγιναν και που έχουν την σημασία τους.

Ένα έργο ιδιαίτερης αξίας, που ολοκληρώθηκε το 2014 και έδωσε από τη μια διέξοδο προς την ΠΑΘΕ και από την άλλη διευκόλυνε την ενδοδημοτική κίνηση στον Δήμο Τεμπών, ήταν ο δρόμος «Κυψελοχωρίου-Μακρυχωρίου».

Ένα έργο προϋπολογισμού 1 εκατ. ευρώ που αφορούσε στην ασφαλτόστρωση οδού μήκους 4,5 χιλιομέτρων. Το εν λόγω έργο αποτελούσε πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής, διότι έλυσε πολλά προβλήματα σε όλους τους τομείς της παραγωγικής διαδικασίας, δηλαδή στον πρωτογενή και στο δευτερογενή τομέα, ενώ υπάρχει πρόσβαση και στην βιομηχανική περιοχή της Λάρισας. 

      Άλλες παρεμβάσεις που έγιναν αφορούσαν στην:

• Επισκευή- συντήρηση του πρώην Δημοτικού Σχολείου. 

• Τοποθέτηση σκέπαστρου στο Δημοτικό Καφενείο 

• Αναβάθμιση υδρευτικής πομόνας (αλλαγή στελεχών- μεγαλύτερο μοτέρ) 

• Τοποθέτηση βαλβίδων εξαέρωσης στους αγωγούς ύδρευσης

• Προμήθεια και τοποθέτηση συστήματος τηλε- ελέγχου και τηλεμετρίας των αντλιοστασίων και δεξαμενών ύδρευσης

• Επεκτάσεις αγωγών περίπου 2,5 χλμ 

• Συντήρηση αγροτικών δρόμων 

Στον σχεδιασμό μας όμως είναι μεταξύ άλλων:

• Η επέκταση του αρδευτικού δικτύου 

• Η αλλαγή κουφωμάτων στο Δημοτικό Σχολείο και η κατασκευή εσωτερικής τουαλέτας 

• Η τοποθέτηση πέτρας στο δημοτικό καφενείο 

• Η επισκευή – ασφαλτόστρωση του δρόμου Ελάτειας- Κυψελοχωρίου- θέση «Μπουνάρμπασι»

• Η κατασκευή δεξαμενής τροφοδοσίας νερού για τους απαιτούμενους ψεκασμούς εκτός οικισμού

• Το τεχνικό έργο στον οικισμό «Κουκουσούλι» για την διευκόλυνση ροής των ομβρίων υδάτων .

• Η επισκευή της ήδη υπάρχουσας γεώτρησης στη θέση «Καβάκια»

• Η διάνοιξη νέας αρδευτικής πομώνας στη θέση «Μπόσδακα»

Φίλοι mου 

Έχουν γίνει αρκετά, μπορούν όμως να γίνουν περισσότερα.

Με την δική σας στήριξη μπορούμε να πάμε ένα βήμα παρακάτω.

Χρειαζόμαστε την υποστήριξη σας 

Χρειαζόμαστε την ελπίδα, την αισιοδοξία, την ενεργό συμμετοχή

Αυτός ο τόπος, των Τεμπών είναι ο τόπος όλων μας! 

Από τα βάθη της καρδιάς μου θέλω να σας πω ότι είμαι υπερήφανος για την συνεργασία που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια και έτσι θα πορευτούμε και στο μέλλον!     

Διότι το όραμά μας είναι κοινό, δεν μπορεί να είναι διαφορετικό από το δικό σας, γιατί ζούμε ανάμεσά σας, ως ενεργοί πολίτες, ασχολούμενοι με τα κοινά επί σειρά ετών.

Το αύριο μας ανήκει. Το διεκδικούμε από σήμερα! 

Γεια σας και καλό αγώνα

Με τη νίκη!