Πλήθος κόσμου έδωσε το παρών χθες το βράδυ στην 18η γιορτή Αμυγδάλου στο Συκούριο του δήμου Τεμπών.
Για 18η χρονιά η διοργάνωση της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε από την περιφέρεια Θεσσαλίας, το δήμο Τεμπών – Δ.Ο.Π.Α.ΠΕ.Π. Τεμπών, το Σύλλογο Γυναικών Περιοχής Συκουρίου και τη Δημοτική Κοινότητα Συκουρίου.
Φέτος η γιορτή πραγματοποιήθηκε στη τοποθεσία Μύλοι του Συκουρίου δίπλα στο χώρο του Λαογραφικού μουσείου Συκουρίου «Ιωάννης Πράππας» όπου από νωρίς ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις με διαγωνισμό γευσιγνωσίας,και συνεχίστηκαν με παραδοσιακούς χορούς απο το χορευτικό του Μορφωτικού Συλλόγου Γόννων -Λαογραφικό Μουσείο Γόννων .
Την έναρξη της εκδήλωσης πραγματοποίησε η πρόεδρος του συλλόγου κα Κατερίνα Δρογκούλα στην συνέχεια απεύθυνε χαιρετισμό ο Δήμαρχος Τεμπών κ.Κώστας Κολλάτος ο υφυπουργός αγροτικής ανάπτυξης κ.Βασίλης Κόκκαλης ,ο αντιπεριφερειάρχης κ.Γεώργιος Λαδόπουλος και ο βουλευτής κ.Κώστας Μπαργιώτας.

Χαιρετισμός Δημάρχου Τεμπών:
"Καλώς ήρθατε στην 18η Γιορτή Αμυγδάλου. Είναι ένας θεσμός πλέον στο Συκούριο του Δήμου Τεμπών και της Περιφέρειας Θεσσαλίας που συγκεντρώνει το ενδιαφέρων παραγωγών, καταναλωτών και φορέων.
Χαιρετίζουμε την προσπάθεια των αμυγδαλοπαραγωγών που δοκιμάζονται όλο το χρόνο και αγωνιούν. Στεκόμαστε δίπλα στην τοπική κοινωνία που αντιστέκεται και που επιμένει να δουλεύει σκληρά. Την προσπάθειά σας ο Δήμος Τεμπών την χαιρετάει, την επιβραβεύει,την στηρίζει και την επιδιώκει.
Δέσμευσή μας ότι θα συνεχίσουμε αυτό το θεσμό όπως και κάθε αξιόλογη προσπάθεια προβολής αγροτικών προϊόντων του Δήμου μας,κατοχυρώνοντας την ονομασία προέλευσης και εξασφαλίζοντας την αναγνωρισιμότητα.
Στέλνουμε ένα μήνυμα προς όλους, ότι θα είμαστε δίπλα τους, αρωγοί στιςπροσπάθειές τους, πιστεύοντας ότι η ανάπτυξη θα έρθει στις τοπικές κοινωνίες και την αγροτική παραγωγή με έργα ουσίας και άμεσης απόδοσης που δίνουν προστιθέμενη αξία στην τοπική και εθνική οικονομία.
Το γεγονός ότι το αμύγδαλο για την ευρύτερη περιοχή είναι μονοκαλλιέργεια και παράγεται από το 16-18% της ελληνικής παραγωγής, καθώς και ότι χρόνο με το χρόνο προστίθενται νέες στρεμματικές εκτάσεις - μιας και η στροφή στον πρωτογενή τομέα και την αγροτική παραγωγή είναι η διέξοδος από την κρίση που όλες οι κυβερνήσεις ευαγγελίζονται - καταδεικνύει την ανάγκη έργων υποδομής για την στήριξη της αμυγδαλοκαλλιέργειας.
Έχουμε τονίσει κατ' επανάληψή και όχι μόνο στις καθιερωμένες γιορτές αμυγδάλου την αναγκαιότητα ένταξης ενός έργου πνοής για την περιοχή. Αναφέρομαι στην κατασκευή του ταμιευτήρα «Πουρναρίου –Αμπελακίων»στη θέση Λιβαδότοπος.
Το Μάιο του 2018 υποβάλαμε αίτημα χρηματοδότησης στην δράση 4.3.1. «Υποδομές Εγγείων Βελτιώσεων» του ΠΑΑ 2014-2020, στα πλαίσια πρόσκλησης αρ. πρωτ. 3310-23/04/2018, υπερθεματίζοντας πως πρόκειται για έργο υψίστης σημασίας το οποίο θα τροφοδοτήσει μεγάλο τμήμα του θεσσαλικού κάμπου και για το οποίο έχουν ασχοληθεί πολλάκις μελετητές συμπεριλαμβανομένου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου. Το προτεινόμενο έργο έχει ωριμότητα 100% και θα επιλύσει χρόνια αρδευτικά προβλήματα ενισχύοντας παράλληλα την περιβαλλοντική αναβάθμιση.
Σε απάντηση του αιτήματος χρηματοδότησης μας γνωστοποιήθηκε από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ότι βάσει του σχεδιασμού της και σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νέου μέτρου θα προτείνειτο έργο «Κατασκευή ταμιευτήρα Ν.Λάρισας» στη θέση Λιβαδότοπος για ένταξη στο ΠΑΑ 2014-2020. Για την οριστική όμως ένταξη στο ΠΑΑ αρμόδια είναι η Υπηρεσία Εφαρμογής η οποία και θα προβεί στην τελική αξιολόγηση. Σύμφωνα με λεγόμενα και πληροφορίες ηένταξη του έργου είναι 50-50%.
Κύριε υπουργέ και κύριε βουλευτές
πιέστε την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου να εντάξει το συγκεκριμένο έργο 100%. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα υπάρξει θετική εξέλιξη και ότι στην επόμενη Γιορτή Αμυγδάλου θα μιλάμε για την υλοποίηση του, γιατί μόνο τότε εκδηλώσεις σαν την σημερινή αποκτούν αξία και νόημα.
Κλείνοντας να ευχαριστήσω θερμά όσους συμμετέχουν στην οργάνωση αυτής τηςεκδήλωσης. Το σύλλογο γυναικών περιοχής Συκουρίου, την Περιφέρεια Θεσσαλίας περιφερειακή ενότητα Λάρισας, τον ΔΟΠΑΠΕΠ του Δήμου μας, τους μαζικούς τους φορείς της περιοχής και όλους τους παραγωγούς που με την ευαισθησία και την εργατικότητά τους δίνουν προστιθέμενη αξία σε αυτό το εκλεκτό αγροτικό προϊόν.
Εύχομαι από καρδιάς ο Σεπτέμβριος του 2019 να μας βρει όλους εδώ, πιο δυνατούς και με περισσότερα ενταγμένα έργα Υποδομής."
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ακόμη οι αντιδήμαρχοι κ.Ιωάννης Αργυρίου ,Αστέριος Σαίτης ,οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.Κώστας Νταφούλης,Ιωάννης Βλάγκας ,Ευθυμιος Μπουζεκης Χρήστος Τσάτσαρης ,Χρήστος Τσούγιας,η πρόεδρος του ΔΟΠΑΠΕΠ κα Ξανθή Ζησάκη,ο πρόεδρος του κοινωνικού παντοπωλείου κ.Λάμπρος Ζάρρας,ο πρόεδρος δημοτικής κοινότητας Συκουρίου κ.Γεώργιος Καλότυχος,Όσσας κ.Ιωάννης Μπίκας,Μακρυχωρίου κα Άννα Καραπάνου.
Εν το μεταξύ επιστολή όπου χαιρετίζουν την εκδήλωση και δεν μπορέσανε να παραβρεθουνε , στείλανε οι βουλευτές κ.Μάξιμος Χαρακόπουλος,Χρήστος Κέλλας Νικόλαος Παπαδόπουλος,και ο επικεφαλης της αντιπολίτευσης στο δήμο κ.Γεώργιος Μανώλης .
Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η κα Ευαγγελία Λανάρα.
Οι εκδηλώσεις  για την 18η γιορτή αμυγδάλου θα συνεχιστούν την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2018 με ημερίδα για το αμύγδαλο στη Δημοτική βιβλιοθήκη Συκουρίου στις 11:00 πμ. με ομιλητές τον καθηγητή Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ.Δημήτρη Κουρέτα,τον καθηγητή δενδροκομίας ΤΕΙ Θεσσαλίας κ.Αλέξανδρου Παπαχατζή,τον γεωπόνο του Δήμου Τεμπών κ. Σπυρίδων Μπετχαβέ και τέλος του Προέδρου και Διευθύνων Συμβούλου της εταιρίας Αγροτικής Ανάπτυξης Α.Ε κ. Κωνσταντίνου Μπλιάτσου.