Επίσκεψη σε ελαιοτριβεία του δήμου Τεμπών πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Τεμπών κ. Γιώργος Μανώλης.

Κατά τη διάρκεια των επισκέψεών του, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους ελαιοτριβείς και με παραγωγούς, στους οποίους έκανε συστάσεις για αυστηρή τήρηση των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας covid-19.

Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος: «Η ελαιοκομική περίοδος εξελίσσεται ομαλά σε όλο το Δήμο και τα πρώτα δείγματα δείχνουν ικανοποιητική παραγωγή όχι μόνο ποσοτική αλλά και εξαιρετικής ποιότητας έξτρα παρθένου ελαιολάδου σε πολύ υψηλό ποσοστό. Αλλά όπως τονίστηκε από τις παραγωγικές τάξεις τα προβλήματα είναι πολλά και αφορούν τη χαμηλή τιμή διάθεσης του ελαιόλαδου και την τιμή αγοράς της βρώσιμης ελιάς από τους εμπόρους, η οποία κυμαίνεται σε χαμηλότερα επίπεδα από την περσινή χρονιά. Επιπλέον, έχουν να αντιμετωπίσουν και τα ζώα (αγελάδες και άλογα) ασυνείδητων ιδιοκτητών – κτηνοτρόφων- τα οποία βόσκουν ανεξέλεγκτα μέσα στα ελαιοκτήματά τους, καταστρέφοντας τα παραγωγικά και νεόφυτα ελαιόδεντρα.    

Σημειώνεται ότι η Δημοτική Αρχή Τεμπών αντέδρασε άμεσα και με επιστολή στην ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ζητώντας την άρση της αδικίας, καθώς έχουν αποκλεισθεί από το πρόγραμμα αποζημίωσης λόγω πανδημίας, ελαιοπαραγωγοί κατά κύριο επάγγελμα, οι οποίοι στη δήλωση ΟΣΔΕ έχουν δηλώσει τα ελαιόδενδρα επιτραπέζιας χρήσης και όχι ελαιοποιήσιμα/ ή διπλής κατεύθυνσης, αλλά και οι ετεροεπαγγελματίες καλλιεργητές ελιάς. Θεωρούμε ότι οι αδικίες αυτές επιβάλλεται να αντιμετωπιστούν άμεσα και να δοθεί η επιθυμητή λύση, διότι οι επιπτώσεις στην ελαιοπαραγωγή  αφορούν και τις ελαιοποιήσιμες και τις βρώσιμες ελιές . Όπως επίσης συστήσαμε επιτροπή με καθήκοντα διαπίστωσης παράβασης και επιβολή προστίμων σε κτηνοτρόφους στους οποίους ανήκουν τα ζώα (αγελάδες) που βόσκουν ανεξέλεγκτα εντός των ελαιώνων καταστρέφοντας τις ιδιοκτησίες.

Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι  ως δημοτική Αρχή είμαστε δίπλα σε κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες του Δήμου μας», τονίζει ο κ. Μανώλης.