Στην είσοδο της Κοιλάδας των Τεμπών δεσπόζει ένας ιστορικής σημασίας αρχαιολογικός χώρος, με πλούτο ευρημάτων, ο οποίος ήρθε στο φως κατά τις εργασίες διάνοιξης του νέου αυτοκινητόδρομου.
Κατά τη διάρκεια της έρευνας ήρθαν στο φως τα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα ενός ελληνιστικού συγκροτήματος λατρευτικού και εργαστηριακού χαρακτήρα, ενός βυζαντινού ναού και ενός βυζαντινού κτιρίου που χαρακτηρίστηκε ως πανδοχείο. Τα εγκαίνια του αρχαιολογικού χώρου πραγματοποιήθηκαν το πρωί από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας σε συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον Δήμο Τεμπών.
Σύμφωνα με την κ. Σταυρούλα Σδρόλια – Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, κατά τη διάρκεια της έρευνας ήρθαν στο φως τα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα ενός ελληνιστικού συγκροτήματος λατρευτικού και εργαστηριακού χαρακτήρα, ενός βυζαντινού ναού και ενός βυζαντινού κτιρίου που χαρακτηρίστηκε ως πανδοχείο.

Ο Δήμαρχος Τεμπών Κώστας Κολλάτος , τόνισε ότι η νέα αρχαιολογική ανακάλυψη θα έχει κομβικό ρόλο στην αξιοποίηση της Κοιλάδας. Στόχος είναι να φτιάξουν ένα αρχαιολογικό χάρτη που να συνδέει το Κάστρο της Ωριάς, το πετρογέφυρο του Πηνειού στον Πυργετό, το Κάστρο στα Καστρί- Λουτρό, τις αρχαιότητες των Γόννων και την ιστορική κοινότητα Αμπελακίων.
Ο αρχαιολογικός χώρος αποκαλύφθηκε κατά την κατασκευή του νέου αυτοκινητόδρομου Μαλιακός- Κλειδί, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ενίσχυση της Προσπελασιμότητας» του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ο Διευθυντής του οποίου παραβρέθηκε σήμερα στην τελετή των εγκαινίων.

thessaliatv.gr