Τα ακτινίδια Πυργετού και Αιγάνης  έχουν την τιμητική τους το Σαββατοκύριακο 26 και 27 Οκτωβρίου 2019, στην 15η Γιορτή Ακτινιδίου που συνδιοργανώνουν η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Δήμος Τεμπών, o ΔΟΠΑΠΕΠΤ και  η τοπική κοινότητα Πυργετού και Αιγάνης, στη διασταύρωση της Εθνικής με το δρόμο προς Πυργετό.

Τα ακτινίδια της περιοχής ξεχωρίζουν για την ποιότητα και γεύση τους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Νέες καλλιέργειες κάθε χρόνο εμπλουτίζουν την παραγωγή και δυναμώνουν τον πρωτογενή τομέα.

Η Γιορτή του Ακτινιδίου έχει την σταθερή υποστήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας και συγκεντρώνει το ενδιαφέρον πολλών επισκεπτών που θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν στις διήμερες εκδηλώσεις αλλά και να δοκιμάσουν προϊόντα και γλυκίσματα με βάση το ακτινίδιο.

Σε συνέντευξη τύπου, στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας, στη Λάρισα οι διοργανωτές ανέφεραν:

Νίκος Λιούπας, αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού – Αθλητισμού: «Το ακτινίδιο Αιγάνης και Πυργετού  είναι ένα  προϊόν - σήμα κατατεθέν για την περιοχή  με μεγάλη προστιθέμενη αξία, ένα εξαιρετικό, ποιοτικό προϊόν που συμβάλει καθοριστικά στην τοπική οικονομία. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι πάντα αρωγός σε προσπάθειες και δράσεις που έχουν σαν στόχο την προβολή και την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων. 

Πιστεύουμε ότι οι δράσεις αυτές είναι τεράστιας σημασίας για την τοπική κοινωνία γιατί φέρνουν σε πρώτο πλάνο και το ίδιο το προϊόν, αλλά και τους ανθρώπους της αγροτιάς και του μόχθου. Καλούμε λοιπόν τον κόσμο της περιοχής και όχι  μόνο, να επισκεφτεί τη γιορτή, να δοκιμάσει το τοπικό προϊόν που διακρίνεται για το σχήμα και το μέγεθός του και να πάρει μέρος και σε όλες τις επιμέρους εκδηλώσεις».

Γιώργος Μανώλης, δήμαρχος Τεμπών: «Μετά τις δύο επιτυχημένες γιορτές αμυγδάλου και κάστανου, συνεχίζουμε με το ακτινίδιο και ακολουθεί η γιορτή ελιάς. Σκοπός αυτών των γιορτών και της Γιορτής Ακτινιδίου συγκεκριμένα, είναι  να διαφημίσουμε, να προβάλουμε και να αναδείξουμε ένα  σημαντικό προϊόν για την περιοχή μας και για όλη τη χώρα,  με συμβολή στην τοπική και εθνική οικονομία.

Το ακτινίδιο είναι ένα εξωστρεφές προϊόν, που υπάρχει σε όλες τις αγορές μετά το 2002. Είναι   γνωστό σε όλη την Ευρώπη, αλλά  για να μπει με μεγαλύτερη δυναμική στα ευρωπαϊκά ράφια πρέπει να προσδιοριστεί ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ). Προς αυτή την κατεύθυνση  θα βοηθήσουμε σαν Δήμος. Καλούμε όλο τον κόσμο να έρθει και να δοκιμάσει τις εμπνευσμένες δημιουργίες του Συλλόγου Γυναικών που θα προσφέρει γλυκίσματα με βάση το ακτινίδιο».

Γιώργος Λαδόπουλος, αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα: «Η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο Περιφερειάρχης Κώστας  Αγοραστός αποδεικνύοντας με έργα τα λόγια της συνέργειας και της συνεργασίας, για 15η συνεχόμενη χρονιά   συνδιοργανώνει και στηρίζει αυτή τη μεγάλη γιορτή. Η καλλιέργεια του ακτινιδίου είναι τρόπος ζωής και πηγή ανάπτυξης για την περιοχή, με τεράστια  συμβολή στην οικονομία.

Είναι ένα από τα καλύτερα προϊόντα πανελλαδικά, που έχει κατακτήσει υπεραξία. Αν όλοι το προωθήσουμε, με τη σύμπραξη και την ενίσχυση του κόσμου, θα μπορούμε να βλέπουμε για τον τόπο και τους κατοίκους- παραγωγούς ένα ευοίωνο μέλλον και στις επόμενες γενιές.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας στηρίζει  την παραγωγή ακτινιδίου με έργα υποδομής, όπως δρόμους για την ασφαλή και γρήγορη διακίνηση του προϊόντος, βοηθά στο αρδευτικό δίκτυο για καλύτερη ποιότητα κι αύξηση της παραγωγής, ενισχύει την τοπική αυτοδιοίκηση και με τις υπηρεσίες της βρίσκεται πάντα  δίπλα στον παραγωγό και το προϊόν σε ασθένειες και κρίσεις. Θα είμαστε δίπλα τους  και φέτος και τα επόμενα χρόνια».

Νίκος Γκρίγκας, πρόεδρος Α.Σ. Πυργετού και Ομάδας Παραγωγών Ακτινιδίου: «Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον και τη στήριξη. Έχουμε προσφέρει τα προϊόντα μας για να τα δοκιμάσει ο κόσμος και να διαπιστώσει την εξαιρετική ποιότητα τους.

Η Ομάδα Παραγωγών Ακτινιδίου ετοιμάζει  εγκαταστάσεις 3 στρεμμάτων όπου θα γίνεται επεξεργασία και αποθήκευση, ώστε στο μέλλον να μπορούμε να εμπορευόμαστε μόνοι  μας  το προϊόν μας και να παίρνουμε την υπεραξία του».

Το πρόγραμμα της 15ης Γιορτής Ακτινιδίου

Σάββατο, 26/10/2019: Επιμορφωτική Ημερίδα για τους ακτινιδιοπαραγωγούς στην αίθουσα συνεδριάσεων της Τοπικής Κοινότητας Αιγάνης.

19:00-19:30: Δρ. Θωμάς Σωτηρόπουλος, διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων / Τμήμα Φυλλοβόλων Δένδρων Νάουσας του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού "Δήμητρα", με θέμα: "Θρέψη και λίπανση της ακτινιδιάς".

19:30-20:00: Δρ. Αντώνιος Ζαμπούνης, δόκιμος ερευνητής στο Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων / Τμήμα Φυλλοβόλων Δένδρων Νάουσας του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού "Δήμητρα", με θέμα: "Οι φυτοπαθολογικές ασθένειες της ακτινιδιάς: Αντιμετώπιση και νέες τάσεις φυτοπροστασίας".

Κυριακή, 27/10/2019

Εκδηλώσεις στον χώρο εκθέσεων τοπικών προϊόντων (διασταύρωση Πυργετού- Εθνικής Οδού)

11:00 π.μ.: Χαιρετισμός του δημάρχου Τεμπών κ. Γεωργίου Μανώλη.

11:10 π.μ.: Χαιρετισμοί επισήμων.

11:20 π.μ.: Χαιρετισμός του προέδρου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πυργετού και Αιγάνης.

11:40 π.μ.: Ομιλία του κ. Αχιλλέα Νταβέλη, προέδρου του Συνδέσμου Θεσσαλικών Βιομηχανιών (ΣΘΕΒ), Πρόεδρος του ομίλου ANIMUS.

12:00 μ.: Παραδοσιακοί χοροί.