Η Ομάδα Νέων του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης παρουσιάζει στον 4ο Μύλο Παραστατικών Τεχνών τη μουσική παράσταση  με τίτλο «Και άλλαξε το δέρμα της η γη» το Σάββατο 7 Οκτωβρίου στις 20:30 στο θέατρο του Μύλου..
Η μουσική παράσταση είναι μια συμπαραγωγή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης και της Εναλλακτικής  Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και το αποτέλεσμα ενός πολύμηνου εκπαιδευτικού προγράμματος.
Δεκαέξι έφηβοι θα σας συγκινήσουν με την προσπάθεια τους να εξερευνήσουν, να μάθουν, να καταλάβουν τη γη του τόπου τους που μεταβάλλεται διαρκώς όπως το σώμα τους. Μια παράσταση σε γρήγορους ρυθμούς με δύναμη, συναίσθημα, μουσική, σκέψεις, χορό και λόγια για το πιο σημαντικό στοιχείο ταυτότητας του τόπου μας την ενέργεια.
Εφηβικά πρόσωπα και σώματα έρχονται σε επαφή με την ιστορία του τόπου τους και θίγουν με τρόπο ιδανικό και μοναδικό ένα θέμα σημαντικό που προσεγγίζεται από την κοινωνία με δυσκολία.
Δεκαέξι έφηβοι απελευθερώνονται πάνω στη σκηνή και μιλούν για την «ιστορία» τους και την ιστορία του τόπου τους. Θα σας συνεπάρουν.
Η παράσταση έκανε πρεμιέρα με μεγάλη επιτυχία  τον Ιουλίου στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής/Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
 «Ζω, περιστρέφομαι. Είμαι κι εγώ σαν τον πυρήνα της Γης. Περιστρέφομαι κι αλλάζωχρώματα, γωνίες και ταχύτητες. Είμαι ο φλοιός της. Είμαι το χώμα που ανακατεύεται.
Τη μία είμαι τρύπες βαθιά μέσα της, την άλλη είμαι βουνά ξερά και τώρα ανθίζω, είμαι καταπράσινες δασύτριχες πλαγιές. Ψηλώνω και φυτρώνω. Είμαι ο μαύρος λιγνίτης μέσατης. Είμαι ο θυμός μου. Είμαι έτοιμος να ανάψω φωτιά και να φωτίσω κάθε καινούργιοκύτταρό μου. Να κατακάψω ό,τι με εμποδίζει. Μέσα στις φλέβες μου κυλούν ορμητικάποτάμια».
Σκηνοθεσία: Ελένη Ευθυμίου
Δραματουργική επεξεργασία: Σοφία Ευτυχιάδου
Μουσική: Ορέστης Γούμενος
Σκηνικά-κοστούμια: Ευαγγελία Κιρκινέ
Κίνηση-χορογραφίες: Τάσος Παπαδόπουλος
Φωτισμοί: Richard Antony
Μουσική διδασκαλία: Νίκος Βαλταδώρος, Δημήτρης Ζαχαράκης
Συνεργασία στην έρευνα: Ομάδα «Κρατήρας»
Βοηθός σκηνοθέτη: Σοφία Αντωνίου
Φωτογραφίες: Σάκης Αναστασόπουλος
Παίζουν: Κατιάννα Γκαραβέλλα, Ευαγγελία Ζαγκοντίνου, Μαίρη Ζαχαράκη, Ασπασία Καραγιάννη, Δέσποινα Καραγιάννη, Γιάννης Κουτσοσίμος, Κωνσταντίνος Κράλλιας, Σοφία Κύρινα, Κωνσταντίνα Ματιάκη, Ηλίας Μόσχογλου, Γιώργος-Ζήσης Μπιλιώνης, Έλενα Μπούρου, Άγγελος Νίτσας, Θεοδώρα Τσεγγενέ, Μαρία Χελά,
Χρυσοβαλάντω Χριστοφορίδου.
Μουσικοί:
Νίκος Βαλταδώρος – τρομπέτα
Νίκος Ίτσκος – τρομπέτα
Φώτης Τύπας – τρομπέτα
Χριστόδουλος Αναγνωστόπουλος- κόρνο
Δημήτρης Ζαχαράκης – κρουστά
Γιώργος Μαδίκας – κρουστά
Βιβή Τζούκα – πιάνο
Είσοδος ελεύθερη.
Απαραίτητη η κράτηση θέσης  στο τηλέφωνο 2410 614449.