Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος ΚΘΒΕ παρουσιάζει την παράσταση «Μήδεια», σε διασκευή-σκηνοθεσία Ελένης Ζιάνα, στο πλαίσιο του νέου θεσμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός».

Πρόκειται για μία παράσταση βασισμένη στην πολύπλευρη διάσταση της γυναικείας προσωπικότητας.

Η Μήδεια, αποκαμωμένη, βασανισμένη αλλά και πλήρως αποφασισμένη, φτάνει στο έσχατο σημείο της ανθρώπινης φύσης της.

Κυριευμένη από τη ζήλεια για την προδοσία του άντρα που λάτρεψε, βοήθησε και ακολούθησε σε κάθε βήμα, Ιάσονα, δολοφονεί τα δύο τους παιδιά.

Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου στο προαύλιο του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας (Γ.Γουργιώτη-πάροδος οδού Φαρσάλων).

Ώρα έναρξης 21:00.  Ώρα προσέλευσης κοινού 20:15 έως 20:45.

Η παράσταση

Η Μήδεια, μια προσωπικότητα άκρως απόλυτη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, άκρως τολμηρή και ανυπολόγιστα ισχυρή, μέσα σε όλη της τη μοίρα που καθόρισε ο έρωτάς της για έναν άντρα, αποφασίζει να δώσει τέλος και να επιστρέψει με πόνο τον πόνο για ό,τι έζησε και ζει, για ό,τι πρόδωσε και προδόθηκε.

Αυτό που βιώνει την καθιστά άκρως απείθαρχη, άκρως πανούργα, άκρως ανυποχώρητη σε ό,τι θέλει να πετύχει,` μια ζωή γεμάτη βάρος σε ό,τι την πλήγωσε.

Οι ηθοποιοί, μέσα από μια απλή και άκρως κυνική σε σημεία προσέγγιση, τοποθετούν τη ζωή, τον πόνο και την οργή της Μήδειας δίνοντας τη μορφή με τρεις γυναίκες σαν ένα.

Ο αντρικός αντικατοπτρισμός της παράστασης γίνεται από έναν άντρα σε όλους τους ρόλους, με αποκορύφωμα την τριπλή εκδοχή της Μήδειας απέναντι στον Ιάσονα όπου όλα γίνονται τέλος και αρχή με τη δολοφονία των δυο τους τέκνων, των καρπών του έρωτά τους.

Ο φθόνος και η οργή παίρνουν σάρκα και οστά με τη Μήδεια λυτρωμένη από τον πόνο που της προκάλεσε ο έρωτάς της να γίνεται αέρας, σκορπίζοντας τη θλίψη, σε ό, τι αφήνει πίσω, όπως και την αιώνια καταδίκη στη σύγκρουση ανάμεσα στη ζωή και τον θάνατο.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Διασκευή- Σκηνοθεσία: Ελένη Ζιάνα

Παίζουν (κατά αλφαβητική σειρά): Ζηνοβία Ανανιάδου- Κόκκοτα , Ελένη Ζιάνα, Πένη Μπουκουβάλα, Ιωάννης Μυστακίδης

Λαογραφικό- Ιστορικό Μουσείο Λάρισας (προαύλιο)-Γ.Γουργιώτη-πάροδος οδού Φαρσάλων. Ώρα έναρξης 21:00.  Ώρα προσέλευσης κοινού 20:15 έως 20:45.

Η εκδήλωση προσφέρεται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Είναι υποχρεωτική η προκράτηση θέσης: https://digitalculture.gov.gr/2020/09/midia-apo-to-kratiko-theatro-voriou-ellados-sto-proavlio-tou-laografikou-ke-istorikou-mousiou-larisas/#eventora

***Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τις οδηγίες προστασίας όπως ορίζονται στο υγειονομικό πρωτόκολλο του Υπουργείου Πολιτισμού.

Ο μέγιστος αριθμός των ατόμων που θα παρακολουθήσουν την εκδήλωση είναι 90 άτομα, ενώ δεν θα γίνει διάλειμμα.

Επιπλέον, το κοινό πρέπει να φορά μάσκα κατά την είσοδο, κατά τη διάρκεια και κατά την έξοδο από την παράσταση και να χρησιμοποιεί αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα, ενώ κατά την είσοδο και έξοδο θα πρέπει να τηρούνται ουρές με αποστάσεις 1,5 μέτρου.