Η παράσταση “Ο Ξεναγός” σε σκηνοθεσία Θάνου Νίκα, θα κάνει πρεμιέρα στις 21 & 22 Ιουλίου στις 21:30 στο Αρχαίο Θέατρο Λάρισας Β΄. Εντάσσεται στο πρόγραμμα 2021 του θεσμού "Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός" του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. 

Όταν οι συνθήκες δυσκολεύουν, η ανθρώπινη φύση αναζητά πάντα έναν ένοχο. Από τον Οιδίποδα ακόμα, ο άνθρωπος εκλάμβανε την επιδημία ως τιμωρία και αναζητούσε την εξιλέωση. Τα χαρακτηριστικά, που σε περιόδους εγκλεισμού, ασθένειας, απειλής, αναδύονται στην επιφάνεια, είναι ίδια από τον Λοιμό των Αθηνών, και είναι όλα εκείνα που ο πολιτισμός πάσχιζε σε βάθος χρόνου να εξευγενίσει.

Αν δεχτούμε ότι η βάση του αστικού πολιτισμού είναι η αποδοχή της ετερότητας, όπου τελικός σκοπός αυτής της αποδοχής είναι η συνάντηση και η συνύπαρξη, πώς η συνθήκη μιας πανδημίας δημιουργεί μια νέα ιδιωτεία καταργώντας όλες τις ανοιχτότητες που κατάφερε να δημιουργήσει ο αστικός πολιτισμός;

Σε μια δύσκολη εποχή όπως αυτή που διανύουμε τώρα, το στοίχημα παραμένει το ίδιο: η Ιστορία πρέπει να πάψει επιτέλους να επαναλαμβάνεται. Ο πολιτισμός πρέπει να νικήσει. 

Η παράσταση είναι βασισμένη στο διήγημα του Γενς Πέτερ Γιάκομπσεν Η πανούκλα στο Μπέργκαμο, το οποίο, με αφορμή την επιδημία της πανούκλας στον μεσαίωνα, βυθίζεται στις σκοτεινές πτυχές αυτής της ακραίας κοινωνικής κρίσης θέτοντας ξανά το ερώτημα της συνύπαρξης των ανθρώπων σε στιγμές μεγάλης έντασης.

Ταυτότητα  Παράστασης

Συγγραφέας: Γενς Πέτερ Γιάκομπσεν
Μετάφραση- Διασκευή: Θάνος Νίκας
Σκηνοθεσία: Θάνος Νίκας
Σκηνικός χώρος: Πηνελόπη Χατζηδημητρίου
Κινησιολογία: Κώστας Γεράρδος
Ηχητικά τοπία-Μουσική: Χρήστος Παπαδόπουλος
Φωτισμοί: Κώστας Κουτράκης
Φωτογραφίες- Trailer: Momentum Photography Cinematography
Επεξεργασία Αφίσας: Λίζα Γεωργοπούλου

Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Λία Κεσοπούλου

Παίζουν: Χρήστος Γαβριηλίδης, Χρήστος Παπαδόπουλος, Κατερίνα Συναπίδου

Χρήσιμες πληροφορίες: 

Χώρος: Αρχαίο Θέατρο Λάρισας Β΄
Ημερομηνία- ημέρα: Τετάρτη 21 και Πέμπτη 22 Ιουλίου 2021
Ώρα: 21:30

Οι εκδηλώσεις προσφέρονται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Είναι υποχρεωτική η προκράτηση θέσης. 
 
Για περισσότερες πληροφορίες συμβουλευτείτε την ιστοσελίδα: https://digitalculture.gov.gr/ .

Σημειώνουμε ότι οι θεατές θα πρέπει να τηρούν τις οδηγίες και συστάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων COVID-19 του Υπουργείου Υγείας για την ασφαλή προσέλευση στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία, σύμφωνα με τις ισχύουσες Κ.Υ.Α.

Για λόγους ασφαλείας και για την αποφυγή καθυστερήσεων και συνωστισμού, συνιστάται η έγκαιρη προσέλευση, 1 – 1,5 ώρα πριν από την έναρξη της εκδήλωσης. 

Μετά την έναρξη, η είσοδος δεν θα επιτρέπεται. 

Η χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι απαραίτητη καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.