Πλήθος κόσμου παρακολούθησε το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε την θεατρική παράσταση της θεατρικής ομάδας ‘’Πολύμνια’’ της Ένωσης Γυναικών Λάρισας (μέλος ΟΓΕ).

Η ομάδα παρουσίασε τη θεατρική παράσταση ‘’Οι επισκέπτες του Δεκαπενταύγουστου’’ της Άννας Ετιαρίδου σε σκηνοθεσία Βασίλη Καρμίρη.

Αυτή ήταν η πρώτη θεατρική προσπάθεια της ερασιτεχνικής ομάδας που λειτουργεί εδώ και ένα χρόνο στα πλαίσια της πολύμορφης δράσης της Ένωσης Γυναικών Λάρισας (μέλος ΟΓΕ).

Κατάφερε μέσα από το εξαιρετικό έργο της Άννας Ετιαρίδου , τη σκηνοθετική ματιά του σκηνοθέτη Βασίλη Καρμίρη και την συλλογική δουλειά όλων των μελών της ομάδας να συγκινήσει και να προβληματίσει εκατοντάδες ανθρώπους που παρακολούθησαν την παράσταση.

Οι θεατές είδαν μέσα από το έργο τους εαυτούς τους γιατί παρόλο που το έργο αναφέρεται στη μεταπολεμική Ελλάδα οι ήρωες του έργου θα μπορούσαν να είναι οι δικοί μας άνθρωποι.

Οι έξι εργάτριες αντιπροσωπεύουν την εργατική τάξη συνολικά και το αφεντικό την κάθε λογής εξουσία, η οποία θα χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε μέσο για να διατηρήσει τη θέση, την ισχύ και την κυριαρχία της.

Άλλοτε με χειραγώγηση, άλλοτε σπέρνοντας τη διχόνοια, άλλοτε με απειλές και άλλοτε με ωμή βία, προσπαθεί να κρατήσει τις εργάτριες υποταγμένες και πειθήνιες.

Τα σύμβολα του έργου παραπέμπουν στο σήμερα. Η φάμπρικα είναι η σύγχρονη κοινωνία, που κρατάει εγκλωβισμένους τους ανθρώπους σε άθλιες εργασιακές συνθήκες καλλιεργώντας τους συνεχώς την ιδέα ότι πρέπει να είναι ευγνώμονες και να μη ζητούν παραπάνω γιατί θα χάσουν κι αυτά που έχουν.

Ταυτόχρονα όμως τους δημιουργεί και την ψευδαίσθηση ότι είναι "ελεύθεροι". Όμως όπως σε όλες τις εκμεταλλευτικές  κοινωνίες αυτή η ελευθερία είναι επίπλαστη και ο άνθρωπος παλεύει καθημερινά σε μια αόρατη φυλακή.

Όμως οι ηρωίδες του έργου μας δείχνουν ότι μπορούμε να σηκώσουμε το ανάστημά μας ενάντια στη δύναμη της εξουσίας, να ξεφύγουμε από αυτό τον κόσμο που «τα πάντα μπορούν να είναι φυλακή» . Γιατί όπως λέει και η Δέσποινα στο τέλος του έργου, το σημαντικό είναι «όπου κι αν πας ότι κι αν κάνεις, να αφήνεις κάτι πίσω σου». Και τότε, ίσως αλλάξει κάποτε αυτός ο κόσμος.

Η θεατρική ομάδα συνεχίζει το ταξίδι που άρχισε πριν ένα χρόνο και καλεί και άλλους ανθρώπους να συμμετέχουν σ αυτή τη συλλογική προσπάθεια  της θεατρικής ομάδας ‘’Πολύμνια’’ και της Ένωσης Γυναικών Λάρισας. Τηλέφωνο επικοινωνίας 6974305655, mail:egloge75@gmail.com