Από το Β΄Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας ξεκινά μεθαύριο η πορεία του Θεσσαλικού Θεάτρου προς την Επίδαυρο με την τραγωδία του Ευριπίδη «Βάκχες». Τόσο ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Π. Σάπκας, όσο και η πρόεδρος του «Θεσσαλικού» Β. Τσεκούρα δήλωσαν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι για το δυναμική επάνοδο του ΔΗΠΕΘΕ στα κορυφαία θεατρικά δρώμενα της χώρας.
Όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, αναμένει με μεγάλη αγωνία την πρόταση του σκηνοθέτη Εκ. Λυγίζου, η οποία από το Β’ Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας θα ταξιδέψει στις 14 και 15 Ιουλίου στην Επίδαυρο και στη συνέχεια στη Δωδώνη, τους Δελφούς και άλλες πόλεις της χώρας.
Η Παράσταση, ανεβαίνει για το καλοκαίρι 2017, σε συνεργασία με το «Ελληνικό Φεστιβάλ» και σε σκηνοθεσία Έκτορα Λυγίζου.
Η πρεμιέρα της παράστασης θα δοθεί μεθαύριο Τετάρτη 5 Ιουλίου και ακολουθεί μία ακόμη παράσταση την Πέμπτη 6 Ιουλίου στις 9.15 μ.μ, στο Β΄ αρχαίο Θέατρο της Λάρισας.

ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ
Οκτώ άνθρωποι – γυναίκες και άνδρες διαφόρων ηλικιών – γύρω από την ορχήστρα. Ένας, μπαίνει με λοξά βήματα στην «κυκλική σκηνή» και δοκιμάζει την ακουστική με ένα σιγανό σφύριγμα. Έπειτα, στρέφεται στους θεατές και τους λέει συνωμοτικά πως είναι o Διόνυσος που έχει πάρει τη μορφή ενός νεαρού ξένου άνδρα. Ουσιαστικά λέει: «…εμένα που με βλέπετε δεν είμαι ένας αλλά δύο». Στην ιστορία εκδίκησης που εισάγει – για μια πόλη άπιστη που τις γυναίκες της τις τρέλανε και τις έστειλε όλες στο βουνό, και για τον άπιστο βασιλιά που αργά ή γρήγορα θα τιμωρηθεί – μπαίνουν ένας – ένας και οι υπόλοιποι. Όσοι και όσες επιχειρούν να ενσαρκώσουν τα πιο εύπιστα πρόσωπα της ιστορίας συστήνουν χορούς δυαδικούς ή και τριαδικούς, ενώ όποιος κι όποια επιχειρεί να ενσαρκώσει τον ταραγμένο βασιλιά διατηρεί πεισματικά την ατομικότητά του και κρατιέται έξω από την ορχήστρα. Όσο κορυφώνεται η πλοκή τόσο παρασύρονται στη δίνη – όλοι. Και τελικά θα καταλήξουν και οι οκτώ μαζί – νυν και πρώην βασιλιάδες, δούλοι, άγγελοι και ιερείς, θεοί και ξένοι -,ως μια ιδιότυπη αφηγηματική χορωδία που θα διηγηθεί ομαδικά σαν χορικό την ανάβαση στο όρος και τον σπαραγμό τού ήρωα από την ίδια του τη μάνα. Κι έπειτα, αυτά τα κομμάτια, τα σπαράγματα του ήρωα, θα ξανά-σκορπίσουν ως οι οκτώ φωνές της Αγαύης. Και μία – μία θα σβήσουν, καθώς η μητέρα τού βασιλιά συνειδητοποιεί πως στα χέρια δεν κρατά κεφαλή λιονταριού αλλά το κεφάλι τού γιου της. Μια εκδοχή των Βακχών που, εξοβελίζοντας τα χορικά και τον γυναικείο χορό των βακχών, περιγράφει τη διαδικασία της σταδιακής σύνθεσης και αποσύνθεσης ενός μεικτού πολυφωνικού χορού, τη μετατροπή οκτώ ατόμων σε βάκχες. Μια τελετή μύησης στη λατρεία του «άλλου», της οποίας πρώτο στάδιο είναι να σταθείς ενώπιος- ενωπίω με έναν άλλο και να συστήσετε χορό.

Οι Συντελεστές της παράστασης:
Μετάφραση: Γιώργος Χειμωνάς, Διασκευή-Σκηνοθεσία: Έκτορας Λυγίζος, Σκηνικό-Κοστούμια: Κλειώ Μπομπότη, Φωτισμοί: Δημήτρης Κασιμάτης, Μακιγιάζ: Ιωάννα Λυγίζου, Βοηθός σκηνοθέτη: Εύα Βλασσοπούλου, Δραματολογική συνεργασία: Κατερίνα Κωνσταντινάκου, Σωματική προετοιμασία: Βίκυ Παναγιωτάκη, Φωνητική προετοιμασία: Ρηνιώ Κυριαζή.
Παίζουν οι Ηθοποιοί: Ανθή Ευστρατιάδου, Έκτορας Λυγίζος, Βασίλης Μαγουλιώτης, Άρης Μπαλής, Αργύρης Πανταζάρας, Ανέζα Παπαδοπούλου, Μαρία Πρωτόπαππα, Χρήστος Στέργιογλου.

Οι τιμές των Εισιτηρίων είναι: Κανονικό -Ταμείο: 15€, Προπώληση-Ομαδικό(10 άτομα & άνω): 12€, Παιδικό-Φοιτητικό-Ανέργων-Άνω 65 ετών: 10 €. Θα ΙΣΧΥΟΥΝ ΤΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ Ο.Γ.Α Η Προπώληση γίνεται από τα γραφεία του «Θεσσαλικού Θεάτρου» ( 10 π.μ με 2μ.μ) (Μύλος Παππά – 2ος όροφος) – Τηλ. 2410 – 533417

ert.gr