Το Θεσσαλικό Θέατρο θα μας δροσίσει και φέτος με δύο σπαρταριστά μονόπρακτα του Ζωρζ Φεϋντώ σε σκηνοθεσία Ρουμπίνης Μοσχοχωρίτη.

Δύο μονόπρακτα του μεγάλου γάλλου θεατρικού συγγραφέα Ζωρζ Φεϋντώ, «Η εφτάψυχη πεθερά» και «Η δυσκοιλιότητα του μπέμπη», ενώνονται σε ένα, όπως άλλωστε το επιθυμούσε ο συγγραφέας, οδηγώντας σε ένα κρεσέντο κωμικών συγκρούσεων.
Στο πρώτο μονόπρακτο, «Η εφτάψυχη πεθερά», ο σύζυγος γυρνάει από ένα πάρτι μεταμφιεσμένων, αργά στο σπίτι του και επαινεί το στήθος της μεταμφιεσμένης «Διηάνειρας». Αυτό είναι αρκετό για να ξεσπάσει ανάμεσα σε αυτόν και τη γυναίκα του ένας καυγάς περί  του ωραιότερου  στήθους.  Και δεν φτάνει μόνο αυτό, αλλά έρχεται και η είδηση μες τα μαύρα μεσάνυχτα ότι πέθανε η πεθερά του. Οι παρεξηγήσεις διαδέχονται η μία την άλλη.
Στο δεύτερο μονόπρακτο, «Η δυσκοιλιότητα του μπέμπη», ο σύζυγος, κατασκευαστής πορσελάνινων δοχείων νυκτός περιμένει σπίτι του έναν προμηθευτή του Στρατού, ευελπιστώντας σε μια μεγάλη παραγγελία δοχείων νυκτός για το Στρατό. Η γυναίκα του βρίσκεται σε κατάσταση υστερίας επειδή ο γιός τους έχει δυσκοιλιότητα και δε  θέλει να πάρει το καθαρτικό σιρόπι. Επειδή θεωρεί ότι ο σύζυγός της αδιαφορεί για την υγεία του παιδιού τους,  «συμμαχεί» με τον καλεσμένο τους και τον βάζει να πιει το καθαρτικό ώστε να παραδειγματίσει τον μπέμπη. Ο σύζυγος προσπαθεί να προστατέψει τον καλεσμένο του και η σύζυγός του έξαλλη του επιτίθεται, λέγοντας ότι δεν αξίζει να προστατεύει έναν γνωστό «κερατά». Από κει και κάτω όλα ανατρέπονται καθώς στο σπίτι φτάνει και η σύζυγος του «κερατά» με τον εραστή της.
Ο Φεϋντώ, με τα δυο αυτά μονόπρακτα, καυτηριάζει την κατάσταση της κοινωνίας του 1900, όπου οι άνθρωποι ήταν μπερδεμένοι ανάμεσα στον καθωσπρεπισμό του παρελθόντος και σε μια υπερβολική αίσθηση ελευθερίας του παρόντος, διαμάχη που «διέκοψε» ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος.
Η παράσταση του Θεσσαλικού Θεάτρου οργανώνεται γύρω από την ιδέα ενός σύγχρονου μπουλουκιού. Το πρωταγωνιστικό δίδυμο (Αποστολάκης-Δημητροπούλου) ζωντανεύει τα δυο διαφορετικά ζευγάρια της ιστορίας που συγκρούονται με τον πιο κωμικό τρόπο, προσδίδοντας στην παράσταση καταιγιστικό ρυθμό.
Η ταυτότητα της παράστασης:
Μετάφραση: Βίκυ Λιακοπούλου
Σκηνοθεσία: Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη
Σκηνικά – κοστούμια: Μαρία Παπαδοπούλου
Επιμέλεια κίνησης – χορογραφίες: Κική Μπάκα
Πρωτότυπη μουσική: Κώστας Νικολόπουλος
Φωτισμοί: Μάκης Παπατριανταφύλλου
Βοηθός σκηνοθέτη: Νικολίνα Καραθύμιου
Β’ βοηθός σκηνοθέτη: Σταματία Καγκελάρη
Φωτογραφίες: Σταύρος Χαμπάκης
Make-up φωτογράφισης: Νελίτα Λύκουρα
Πρωταγωνιστούν: Κώστας Αποστολάκης, Ευγενία Δημητροπούλου, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Ειρήνη Κουτρουμάνου, Δημήτρης Τσικούρας
«Από τον γάμο… στο διαζύγιο;», Κηποθέατρο Αλκαζάρ, Λάρισα, 1 & 2 Ιουλίου. Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος 12 ευρώ, φοιτητικό 8 ευρώ, ομαδικά, πολύτεκνοι και άνεργοι 5 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: www.viva.gr
Το πρόγραμμα της πανελλήνιας περιοδείας της παράστασης θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.