Το 3ο Φεστιβάλ Open Nights που διοργανώνεται από την ομάδα χοροθεάτρου OFF ART και την Αντιδημαρχία Πολιτισμού, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας, παρουσιάζει την παράσταση: «Τα Μικρά του Παπαδιαμάντη» με τον Άρη Ρέτσο, την Πέμπτη 15 Μαρτίου στις 21:30, στο Μουσουλμανικό τέμενος Γενί Τζαμί .
Περιλαμβάνονται τα διηγήματα «Ο ξεπεσμένος Δερβίσης» και «Ο Αειπλάνητος». Ένα αφηγηματικό ταξίδι Λόγου και Ποίησης με ταυτόχρονη προβολή εικόνων και μουσική του Νίκου Σκαλκώτα .
Είσοδος ελεύθερη, με δελτίο προτεραιότητας, που διατίθεται την ίδια ημέρα απο τις 18:00 στον χώρο του Τζαμιού.
Ένας σπουδαίος ηθοποιός και σκηνοθέτης του ελληνικού θεάτρου, ο Άρης Ρέτσος, αφού μας αποκάλυψε τον ηχητικό πλούτο των τραγωδιών του Αισχύλου και του Σοφοκλή στο Αρχαίο Δράμα, βάζει στο στόμα του τις ποικίλες λέξεις του Παπαδιαμάντη και τις αφήνει να πετάξουν στο μισοσκόταδο του θεάτρου.
Λέξεις, προτάσεις, μετεωρισμοί, χνάρια ανθρώπων, χαρές, λύπες, σάτιρα και τραγικός λόγος, φωτίζουν τον Μέγα μικρόκοσμο και τα Πάθη των ''απλών ανθρώπων'' του Σκιαθίτη συγγραφέα, αποκαλύπτοντας παράλληλα και το δικό μας κόσμο.
 Όλη η εσωτερική ένταση και το κέφι του μας απελευθερώνουν, μας παρηγορούν και μας χαροποιούν.Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης μας οδηγεί με το απαράμιλλο ύφος και ήθος της γλώσσας του σε άλλες εποχές και σε μια Ελλάδα τόσο μακρινή... όσο και κοντινή, διδάσκοντάς μας σιωπηλά.
«Ο ξεπεσμένος Δερβίσης»
Μια ελεγεία για την ανθρώπινη ύπαρξη, ένας ύμνος στην αποδοχή της ετερότητας και του αλληλοσεβασμού.
«Ο ξεπεσμένος δερβίσης» δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο του 1896 και είναι ίσως το καλύτερο Αθηναϊκό διήγημα του Παπαδιαμάντη. Μέσα απ’ αυτό, ο συγγραφέας εκφράζει αλληλεγγύη και συμπάθεια προς έναν ξένο, αλλόθρησκο και αλλοεθνή, έναν Δερβίση ξεπεσμένο. Ο Δερβίσης αυτός καταγόταν «από την Ρούμελην, από την Ανατολήν, από την Σταμπούλ» και είναι άγνωστο γιατί έφτασε στην Αθήνα.
Είμαστε στην Ελλάδα του 19ου αιώνα, περίοδο πολεμικής έντασης με την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ο μουσουλμάνος δερβίσης εμφανίζεται στην Αθήνα σαν ξένος και περιπλανιέται στο κέντρο της πόλης παίζοντας το νάι του και τραγουδώντας για να ζήσει. Όμως δεν είναι ευπρόσδεκτος και αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης…
«Ο Αειπλάνητος»
Ο «Αειπλάνητος» δημοσιεύθηκε το 1903 και είναι από τις πλέον χαρακτηριστικές φιγούρες των Αθηναϊκών Διηγημάτων του Παπαδιαμάντη.
Καμαρότος της πρώτης θέσης στα βαπόρια της «Εταιρείας», είχε πάρει σύνταξη και κοίταζε να σώσει τη ψυχή του. Ο καλοκάγαθος κυρ Γιάννης ο Αειπλάνητος γυρίζει τις εκκλησίες και τα μοναστήρια, καταλήγει υπάλληλος σε κηράδικα και δε μπορεί να στεριώσει πουθενά. Περιπλανιέται κι αυτός (όπως κι ο Δερβίσης) στο κέντρο της πόλης.