Το Μουσικό Σχολείο Λάρισας υλοποιεί το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ERASMUS 2022-1-EL01- KA122-SCH-000076674 – ΩΡΑ ΓΙΑ ΔΡΑΣΗ. ΤΑ ΑΣΤΙΚΑ ΠΟΤΑΜΙΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΒΟΗΘΕΙΑ το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ύστερα από έγκριση της πρότασης από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών.

Κεντρικοί στόχοι του προγράμματος είναι:

∙η καλλιέργεια γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων που προωθούν την περιβαλλοντική και κοινωνική βιωσιμότητα -ευαισθητοποίηση σε περιβαλλοντικά θέματα (βιώσιμη ανάπτυξη, βιοποικιλότητα)

∙η διεθνοποίηση του σχολείου και η ενίσχυση της ευρωπαϊκής διάστασης στην παρεχόμενη εκπαίδευση

∙η ενίσχυση της εθνικής μουσικής πολιτισμικής ταυτότητας των λαών

∙η δημιουργική αξιοποίηση της πολιτισμικής κληρονομιάς των λαών

∙η πολιτιστική ταυτότητα και η κοινωνική ενσωμάτωση

Οι εκπαιδευτικοί του Μουσικού Σχολείου Λάρισας Νικόλαος Κουτσιούλης, Ευαγγελία Τσιούκα και Ευθυμία Τσοτσάνη συμμετείχαν στην προπαρασκευαστική επίσκεψη που υλοποιήθηκε στο σχολείο IES VELASQUEZ στη Σεβίλλη της Ισπανίας το διάστημα 27- 30/3/2023.

Ο στόχος της κινητικότητας ήταν ο σχεδιασμός και η οργάνωση των δραστηριοτήτων που θα περιλαμβάνει η επίσκεψη των εκπαιδευτικών μαζί με τους μαθητές τους τον Οκτώβριο του 2023.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τέθηκαν τα πλαίσια:

-συνεργασίας εκπαιδευτικών και μαθητών

-ανταλλαγής απόψεων και εμπειριών αναφορικά με τις προτεραιότητες, τα προγράμματα σπουδών και την οργάνωση των σχολείων

-γνωριμίας με το εκπαιδευτικό σύστημα της Ισπανίας στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση αλλά και στο Conservatorio Profesional de Musica “Cristobal de Morales”

Το σχολείο αποτέλεσε μια πραγματική εμπειρία για τους Έλληνες εκπαιδευτικούς καθώς είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν μαθήματα βιολογίας, φυσικής, χημείας, αγγλικών, αρχαίων ελληνικών, μουσικής και θεάτρου. Εκτός από την καθημερινή πρωινή επίσκεψη στο σχολείο, οι εκπαιδευτικοί επισκέφτηκαν το Επαγγελματικό Ωδείο της Μουσικής στη Σεβίλλη όπου παρακολούθησαν μαθητική συναυλία της συμφωνικής ορχήστρας του ωδείου, ενώ προγραμματίστηκε μουσική σύμπραξη των Ελλήνων και σπανών μαθητών τον Οκτώβριο του 2023 στον χώρο του ωδείου.