O Δήμος Τυρνάβου στο πλαίσιο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των δημοτών σε θέματα υγείας, πραγματοποίησε ενημερωτική ομιλία στις γυναίκες της Τ.Κ. Δένδρων για τον καρκίνο του μαστού και το γυναικολογικό καρκίνο.
Ήταν μία εκδήλωση που συνδιοργάνωσε η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής Δήμου Τυρνάβου και η Τ.Κ. Δένδρων με την αρωγή του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας και πραγματοποιήθηκε στο νέο κτίριο Κέντρο Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων–ΚΑΠΗ της κοινότητας.
Στην έναρξη της εκδήλωσης η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής κ. Μπίλιου Φανή καλωσορίζοντας τις παρευρισκόμενες κυρίες τόνισε τη σημασία της ενημέρωσης για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού και το γυναικολογικό καρκίνο.
Στη συνέχεια εκ μέρους του Ιατρικού Συλλόγου o μαιευτήρας-γυναικολόγος κ. Ρετσιάνης Θωμάς ενημέρωσε τις κυρίες αρχικά με τον καρκίνο του μαστού, ως την πιο συνήθη μορφή. Αναφέρθηκε στα αίτια ανάπτυξής του, στους παράγοντες κινδύνου και δόθηκαν οδηγίες για μείωση του κινδύνου με πρόληψη, όπως η αυτοεξέταση, η μαστογραφία και ο υπέρηχος.
Συνεχίζοντας ο ιατρός ενημέρωσε για τις διάφορες μορφές του γυναικολογικού καρκίνου με τα συμπτώματα τους. Ενημέρωσε για τους παράγοντες κινδύνου και πως γίνεται η διάγνωση καθώς επίσης και για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (ΗPV) που δημιουργεί κατά μεγάλο ποσοστό καρκίνο. Τονίστηκε ιδιαίτερα ο τρόπος πρόληψης μέσω ειδικού εμβολίου που πρέπει να γίνεται στα κορίτσια. Επίσης δόθηκαν οδηγίες για απλούς κανόνες που πρέπει να ενταχθούν στην καθημερινότητα των γυναικών όπως η διατροφή, η διακοπή καπνίσματος, η αποφυγή αλκοόλ, η διατήρηση χαμηλού σωματικού βάρους, η απλή άσκηση όπως περπάτημα κ.λ.π. Ο γιατρός τόνισε την σημασία των προληπτικού ελέγχου που πρέπει να γίνεται από τις γυναίκες όπως το test PAP και ο υπέρηχος.
Στο τέλος της ενημέρωσης ακολούθησαν πολλές ερωτήσεις που απαντήθηκαν διεξοδικά από τον κ. Ρετσιάνη.