Ανακοίνωση εξέδωσε ο πρόεδρος του Δ.Σ. Κ.Ε.ΔΗ.Τ. κ. Ανδρέας Γιαννόπουλος σχετικά με τη λειτουργία του Πολυδύναμου Αθλητικού Κέντρου Τυρνάβου.

Όπως σημειώνεται η έλλειψη προσωπικού καθιστά αδύνατη προς το παρόν τη λειτουργία της πισίνας.

Στη σχετική δήλωση αναφέρονται τα εξής:

Έπειτα από σχετικό δημοσίευμα που έλαβε χώρα στις 25/6/2020 σε ειδησεογραφική ιστοσελίδα,  και από αρκετά ερωτήματα που δεχθήκαμε από τους δημότες, θα ήθελα να τοποθετηθώ έτσι ώστε να διασαφηνίσω και φυσικά να μην αφήσω  οποιοδήποτε ερώτημα να πλανάται σχετικά με τη λειτουργία του Πολυδύναμου Αθλητικού Κέντρου και φυσικά για τη λειτουργία της πισίνας.

Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα ορίζονται στη σχετική νομοθεσία για τη λειτουργία των κολυμβητικών δεξαμενών και σύμφωνα με τα μέτρα προστασίας προάσπισης της Δημόσιας Υγείας αποφυγής διασποράς του κορωνοϊού και συγκεκριμένα ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να λαμβάνεται για:

1.    τον συστηματικό, επαρκή και κατά το δυνατόν συνεχή αερισμό όλων των χώρων ανά τακτά χρονικά

2.    την απαρέγκλιτη τήρηση των κανόνων υγιεινής σε όλους τους χώρους των κολυμβητικών δεξαμενών: εξώστες θεατών, αποδυτήρια, αποχωρητήρια, καταιονητήρες (ντουζ), νιπτήρες, κρήνες κλπ. Η τήρηση των κανόνων υγιεινής αφορά όλους όσοι βρίσκονται στις εγκαταστάσεις της κολυμβητικής δεξαμενής (προσωπικό, χρήστες της δεξαμενής)

3.    τον έλεγχο του συστήματος ύδρευσης και αποχέτευσης ώστε να αποκαθίστανται άμεσα τυχόν  βλάβες

4.    την εφαρμογή των υγειονομικών διατάξεων σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις διασφάλισης των συστημάτων ύδρευσης, αποχέτευσηςκαι διαχείρισης των απορριμμάτων

5.    την αποφυγή πόσης νερού από το στόμιο της βρύσης νερού ανθρώπινης κατανάλωσης με απευθείας επαφή με αυτό

6.    την καθημερινή και τακτική κατά τη διάρκεια της ημέρας καθαριότητα και απολύμανση των αποχωρητηρίων καθώς και οποτεδήποτε παρουσιαστεί ανάγκη κατά την διάρκεια λειτουργίας των εγκαταστάσεων

Συγκεκριμένα λοιπόν η ΚΕΔΗΤ με απόφαση της 13-2020/06-03-2020 έχει ζητήσει την έγκριση πρόσληψης του απαραίτητου προσωπικού (Συντήρησης Κολυμβητικής Δεξαμενής, Καθαριότητας  & συντήρησης περιβάλλοντος Χώρου) για την εύρυθμη λειτουργία της πισίνας.

Δυστυχώς όμως αν και εγκρίθηκε από την περιφέρεια, δεν έχει την τελική έγκριση από το Υπουργείο. Συνεπώς,  χωρίς το απαιτούμενο προσωπικό το οποίο θα διασφαλίσει τη δημόσια υγεία, δεν μπορούμε να ορίσουμε την έναρξη της λειτουργίας της.

Επίσης όσον αφορά τους Ναυαγοσώστες, οι οποίοι είναι τρεις (3) αριθμητικά, αυτοί έχουν ήδη επιλεγεί στις 1/11/2019 με την 47/2019  απόφαση της ΚΕΔΗΤ (σύμφωνα με την  προκήρυξη 503/2-10-2019), και οι οποίοι αναμένουν να αναλάβουν υπηρεσία.

Συνεπώς λοιπόν, το Πολυδύναμο Αθλητικό Κέντρο παραμένει κλειστό όχι επειδή

1.    τα έξοδα λειτουργίας της είναι αρκετά μεγάλα

2.    ούτε γιατί θα επιβαρύνει οικονομικά το Δήμο

3.    ούτε γιατί η ΚΕΔΗΤ δεν έχει λάβει άδει για την πρόσληψη των ναυαγοσωστών

Η επαναλειτουργία των κολυμβητικών δεξαμενών προϋποθέτει την λήψη και τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού στις εγκαταστάσεις τους.

Αναλυτικότερα, η χρήση των κολυμβητικών δεξαμενών συνεπάγεται την ανάγκη αυστηρής τήρησης των όρων υγιεινής, την ανάγκη λήψης μέτρων ατομικής υγιεινής από τους λουόμενους και τους εργαζόμενους, την ανάγκη λήψης μέτρων για την καθαριότητα και απολύμανση των κοινόχρηστων και βοηθητικών χώρων καθώς και την ανάγκη διασφάλισης της ποιότητας του νερού των κολυμβητικών δεξαμενών σε όλη τη διάρκεια της λειτουργίας τους.

Η Δημοτική Αρχή καθώς επίσης και η ΚΕΔΗΤ έχουν σαν πρωταρχικό και κύριο μέλημα τους την προάσπιση της υγείας των δημοτών της, και όχι το οικονομικό συμφέρον, γεγονός το οποίο  έχουν αποδείξει έμπρακτα όλο αυτό το διάστημα.

Μόλις το απαιτούμενο προσωπικό θα προσληφθεί και θα γίνουν όλες οι απαιτούμενες εργασίες έτσι ώστε να λειτουργήσει καθόλα νόμιμα και φυσικά να τηρηθούν όλα τα μέτρα που αποσκοπούν στην παρεμπόδιση της μετάδοσης του κορωνοϊού μεταξύ των λουομένων κατά τη χρήση της κολυμβητικής δεξαμενής η πισίνα θα δοθεί προς χρήση στους λουόμενους δημότες της.