«Οι αγρότες είναι τα μεγαλύτερα θύματα του τρίτου και πιο φαρμακερού μνημονίου του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτοί που θα έσκιζαν τα προηγούμενα, έφεραν το τρίτο και αχρείαστο μνημόνιο, την ώρα που η χώρα έβγαινε από αυτά. Και δυστυχώς και πολλοί αγρότες του κάμπου, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα των εκλογών, παραπλανήθηκαν από τα μεγάλα λόγια και τις υποσχέσεις και ψήφισαν τους δημαγωγούς του ΣΥΡΙΖΑ». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, χαιρετίζοντας την αγροτική συνδιάσκεψη του κόμματος στον Τύρναβο, παρουσία του Γραμματέα της Π.Ε. της ΝΔ κ. Λευτέρη Αυγενάκη. 

Ωστόσο, ο πρώην αν. υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σημείωσε με νόημα ότι «ουδέν κακόν αμιγές καλού. Από τη δοκιμασία αυτή όλοι βγαίνουν σοφότεροι. Απομυθοποιήθηκε η αριστερά που είχε μαγικές λύσεις και ‘‘άσσους στο μανίκι’’ για όλα τα προβλήματα της χώρας. Και βεβαίως και οι αγρότες συνειδητοποιούν ότι τίποτα δεν ήταν αυτονόητο απ’ αυτά που διατηρήσαμε το προηγούμενο διάστημα ως κυβέρνηση: 

Δεν ήταν αυτονόητη η διατήρηση του ΟΓΑ ως αυτόνομου ταμείου, που τώρα κατήργησαν. 

Δεν ήταν αυτονόητη η διατήρηση των ασφαλιστικών εισφορών σε ανεκτά επίπεδα, που τώρα τριπλασιάζονται. 

Δεν ήταν αυτονόητη η οροφή του 13% στη φορολόγηση των αγροτών, που τώρα υπερφορολογούνται. 

Δεν ήταν αυτονόητη η χορήγηση του "αγροτικού πετρελαίου", η επιστροφή του φόρου κατανάλωσης πετρελαίου για αγροτική χρήση, που τώρα καταργήθηκε. 

Δεν ήταν αυτονόητος ο ΦΠΑ 13% στα αγροτικά προϊόντα, που τώρα εκτινάχθηκε στο 24%. 

Δεν ήταν αυτονόητη η μη φορολόγηση του κρασιού που τώρα επέβαλαν. 

Για να μην επέλθουν αυτά κάποιοι είχαν δώσει μάχη!»

Ο κ. Χαρακόπουλος υπογράμμισε ακόμη ότι «ο πρωτογενής τομέας είναι ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας. Ωστόσο, αυτό φαίνεται ότι δεν υπηρετείται στην πράξη από την παρούσα κυβέρνηση. Μπορεί το υπουργείο Γεωργίας να μετονομάστηκε σε Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά αλήθεια ποιών αγροτών και κτηνοτρόφων την ανάπτυξη υπηρετεί, των Ελλήνων ή των άλλων Ευρωπαίων ή τρίτων χωρών; Επιτρέψτε μου δυο συγκεκριμένα παραδείγματα:

α) Η επιβολή ΦΠΑ 24% στο εγχώριο κρέας και 13% στα εισαγόμενα κρέατα, υπηρετεί ή πλήττει την ελληνική κτηνοτροφία;

β) Η απελευθέρωση της διαρκείας ζωής του "φρέσκου" γάλακτος αορίστου διαρκείας, που φέρει τη σφραγίδα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, υπηρετεί την ελληνική αγελαδοτροφία ή τις εισαγωγές από την κεντρική και βόρεια Ευρώπη, όπου μετά την κατάργηση των ποσοστώσεων έχουν "λίμνες" γάλακτος;»

Ο Θεσσαλός πολιτικός υπενθύμισε ότι «ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ δεσμεύτηκε για την κατάργηση του φόρου στο κρασί που είναι όχι μόνο άδικος αλλά αποδείχθηκε και αναποτελεσματικός, όπως επίσης και για την επαναφορά του ΦΠΑ για τα αγροτικά προϊόντα στο 13%». Χαρακτήρισε «ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι υλοποιείται η δέσμευση για την αγροτική συνδιάσκεψη στο νόμο της Λάρισας, εδώ στον Τύρναβο. Οι αγρότες, όμως, αναμένουν αγαπητέ Γραμματέα, να ακούσουν συγκεκριμένα πράγματα για τη φορολόγηση, τις ασφαλιστικές εισφορές, το αγροτικό πετρέλαιο, τις αλλαγές στον κανονισμό του ΕΛΓΑ. Πιστεύω ότι το κυβερνητικό Πρόγραμμα της ΝΔ θα δίνει απαντήσεις σε όλα αυτά». 

Το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέληξε λέγοντας ότι «η κυβέρνηση αυτή μπορεί να καταφεύγει ακόμη και σε συνταγματική εκτροπή για τον έλεγχο της ενημέρωσης ή να υιοθετεί τον ροζ εκβιασμό δικαστικών για την τρομοκράτηση δικαστικών λειτουργών, όμως, ό,τι και να κάνει έχει φάει τα ψωμιά της. Γι αυτό η ΝΔ οφείλει να είναι έτοιμη, να αφουγκράζεται τους αγρότες και κτηνοτρόφους για την κατάρτιση ενός ρεαλιστικού κυβερνητικού προγράμματος για τον αγροτικό τομέα».