Κοντά στα 200.000 ανέρχονται αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλία τα δέντρα με ιπποφαές που έχουν καλλιεργηθεί με στόχο την παραγωγή καρπών από τους οποίους παράγονται διάφορα πολύτιμα προϊόντα, όπως το λάδι που εξάγεται, ο χυμός και άλλα.

Ο καθηγητής Δενδροκομίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Γιώργος Νάνος τόνισε πως «σίγουρα προσπαθούμε να αποφύγουμε τα χημικά και να φτιάξουμε πιο δυναμικές καλλιέργειες και προϊόντα για εξαγωγές. Τα οπωροκηπευτικά έχουν ελάχιστες επιδοτήσεις, επομένως ο μοναδικός προορισμός είναι η αγορά. Υπάρχει βέβαια μια μεγάλη τάση στον κόσμο για φυτεύσεις με μερικά είδη, όπως και τα καινούρια τα οπωροφόρα, που είναι μεταξύ αυτών και το ιπποφαές. Το ιπποφαές είναι ένα δεντράκι το οποίο μετά από τρία-τέσσερα χρόνια είναι σε θέση να παράγει καρπούς, οι οποίοι έχουν πολύ υψηλή αντιοξειδωτική ουσία και συγκαταλέγεται στα super foods. Στη Θεσσαλία υπάρχει μια επιχείρηση που προχώρησε με ομάδα παραγωγών στη μέθοδο της συμβολαιακής γεωργίας. Έτσι μαζεύει τους καρπούς από τα δέντρα και θα παράγει λάδι το οποίο έχει πολύ υψηλή τιμή και εξάγεται.

Αυτή τη στιγμή έχουν καλλιεργηθεί γύρω στα 200.000 δέντρα με ιπποφαές στον κάμπο της Θεσσαλίας, όπως στην Ελασσόνα, στο Στεφανοβίκειο, στο Ριζόμυλο. Η τάση για καλλιέργεια του ιπποφαούς έχει ξεκινήσει εδώ και τέσσερα χρόνια.

Οι ποικιλίες από το ιπποφαές πάνε καλά και η καθεμιά μεγαλώνει, άλλη περισσότερο και άλλη λιγότερο. Ο καρπός από το ιπποφαές μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το λάδι, το χυμό, σε τροφές, σε αρώματα, αλλά και γενικότερα στη φαρμακοβιομηχανία».

Εισαγωγές και εξαγωγές  

Η μείωση της αγοραστικής δύναμης, ο διεθνής ανταγωνισμός και οι παραδοσιακές αδυναμίες της ελληνικής αγροτικής παραγωγής δημιουργούν νέες συνθήκες στις εισαγωγές και εξαγωγές αγροτικών προϊόντων.

Ο κ. Νάνος τόνισε σχετικά πως «εισάγουμε πολλά προϊόντα στην Ελλάδα, αλλά είναι θέμα εμπορίου, αφού μπορεί να μην τα βρίσκουν φθηνά στην Ελλάδα. Σε άλλες χώρες έχουν τους μετανάστες και δουλεύουν για ελάχιστα χρήματα και γι’ αυτό εξάγουν φθηνά προϊόντα. Αυτή τη στιγμή τα περισσότερα φρούτα που παράγονται στην Ελλάδα τα εξάγουμε. Πάντως ένας κλάδος που σβήνει, είναι τα εσπεριδοειδή, όπως πορτοκάλια, λεμόνια, μανταρίνια, γι’ αυτό και γίνονται εισαγωγές, αφού δεν υπάρχει ενδιαφέρον για έρευνα και παραγωγή στον τόπο μας στο βαθμό που θα μπορούσε να γίνει. Στα λαχανικά γίνονται επίσης αρκετές εισαγωγές, αν και είναι προϊόντα που θα μπορούσαμε να παράγουμε άνετα στην Ελλάδα. Αλλά ίσως δεν έχουμε τις εταιρείες και τις ομάδες παραγωγών για να παράγουν προϊόντα και να καλύψουν τις ανάγκες του λαού. Επίσης στα λουλούδια έχουμε αυτάρκεια, αν και έχουμε εισαγωγές κυρίως από την Ολλανδία. Στα αρωματικά φυτά υπάρχει μεγάλη άνοδος στην παραγωγή τους. Μάλιστα υπάρχει και μια γκάμα γλαστρικών ακόμη και από τη Μαγνησία που εξάγονται. Το μεγαλύτερο πρόβλημά μας αυτή τη στιγμή είναι ότι ο Έλληνας καταναλωτής δεν έχει χρήματα να πληρώσει για τα διάφορα οπωροκηπευτικά είδη. Και η κατεύθυνσή μας είναι να μην εισάγουμε ως χώρα ακριβά προϊόντα από το εξωτερικό».

e-thessalia