Η γαλλοαμερικανική τράπεζα Lazard, με την οποία συνεβλήθη η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι καινούργια στο οικονομικό πάρε δώσε της Ελλάδας με τους ξένους. Είχε προσφέρει συμβουλές στην Ελλάδα το 2010 και το 2012 και σήμερα παίζει τον ρόλο συμβούλου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Σύμφωνα με έγγραφο που διαβίβασε στην ελληνική βουλή πριν λίγους μήνες ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, η τράπεζα είχε αναλάβει καθήκοντα χρηματοοικονομικού συμβούλου το 2012 (ΦΕΚ 2454/Β/2-11-2011), ανάμεσα στα οποία ήταν ο εντοπισμός των κατάλληλων προς ανταλλαγή ομολόγων, η επεξεργασία στρατηγικής επαναγοράς χρέους και η συμμετοχή στην προετοιμασία των όρων ανταλλαγής.

Επίσης παρείχε συνδρομή προς το Ελληνικό Δημόσιο στις συζητήσεις και τις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και το ΔΝΤ σχετικά με τη χρηματοδότηση εκ μέρους των δημόσιων φορέων, την παροχή πιστωτικής ενίσχυσης, τις ιδιωτικοποιήσεις και τη χρήση των πόρων τους.

Με την απόφαση αυτή του 2011, που υπογράφεται από τον Λαρισαίο, τότε αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη, ορίζεται ότι για τις παραπάνω χρηματοοικονομικές υπηρεσίες η αμοιβή της Lazard Freres SAS «θα αποτελεί ποσοστό 0,015% επί του ονομαστικού ποσού του χρέους που θα ανταλλαγεί ή θα επαναγορασθεί στα πλαίσια του PSI. Σε περίπτωση πλήρους υλοποίησης τόσο της ανταλλαγής όσο και της επαναγοράς των υφιστάμενων ομολόγων, το μέγιστο ποσό αυτό εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 25 εκατομμύρια ευρώ».

Προξενητής της Lazard στον Γιώργο Παπανδρέου, υπήρξε ο τότε πρόεδρος του ΔΝΤ Ντομινικ Στρος Καν, του οποίου σύμβουλος ήταν ο αντιπρόεδρος της Lazard Ματιέ Πιγκάς…