Το σύντομο Eurogroup εξελίχθηκε σε... μαραθώνιο, καθώς, η συνάντηση κράτησε παραπάνω από τέσσερις ώρες, ενώ, νωρίτερα μεταδίδονταν ότι δύσκολα θα ξεπερνούσε τη μια ώρα διάρκεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες από αξιωματούχους η Ελλάδα βρέθηκε υπό ασφυκτική πίεση να δεχθεί μια παράταση του υφιστάμενου προγράμματος με τον Γιάνη Βαρουφάκη και τους συνεργάτες του να παρουσιάζουν τα σημεία της συμφωνίας-γέφυρας που προτείνουν.

Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι φαίνεται να εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί και να ζήτησαν... νούμερα από την ελληνική πλευρά τόσο για τις προτάσεις όσο και για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού.

Το Μέγαρο Μαξίμου, από την πλευρά του, διαρρέει ότι η συζήτηση έγινε σε καλό κλίμα και πως επικράτησε μετριοπάθεια στις τοποθετήσεις των εταίρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση του Eurogroup έγινε σαφές προς την Ελλάδα ότι έχει προθεσμία μέχρι την Δευτέρα, προκειμένου να ζητήσει παράταση του υφισταμένου προγράμματος.

«Αυτή είναι η μόνο προοπτική» έλεγαν πηγές της Ε.Ε. και παρέπεμπαν στην επόνμενη συνεδρίαση του Eurogroup την Δευτέρα, 16 του μηνός.

Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, πέραν του Βόλφκαγκ Σόιμπλε, οι υπουργοί Οικονομικών Ισπανίας και Πορτογαλίας τήρησαν επίσης αυστηρή στάση έναντι της Ελλάδος.

Με βάση της μέχρι τώρα πληροφορίες, οι κ.κ. Γιάννης Δραγασάκης και Γιάννης Βαρουφάκης επεσήμαναν ότι η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να παραμείνει η χώρα εντός της ευρωζώνης, ότι θα επιδιώξει πρωτογενές πλεόνασμα και δημοσιονομική εξυγίανση με προώθηση μεταρρυθμίσεων.

Πηγές της Ε.Ε. ανέφεραν ότι υπήρξε συμφωνία να έρθουν άμεσα στην Αθήνα εμπειρογνώμονες από το EuroWorkingGroup οι οποίοι θα συνεργαστούν με ομολόγους τους από την Ελληνική κυβέρνηση για να αναλύσουν από κοινού τις διαφορές και τις αποκλίσεις ανάμεσα στο ισχύον πρόγραμμα και το σχέδιο Βαρουφάκη. Το τελικό κείμενο θα παρουσιαστεί στο Eurogroup της Δευτέρας

Αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίασης ο Αρνε Ντέλφς από το Bloomberg ανέφερε ότι το Eurogroup τελείωσε χωρίς συμφωνία προσθέτοντας ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν παρουσίασε κάτι συγκεκριμένο. Τώρα οι λεγόμενοι εμπειρογνώμονες πάνε στην Αθήνα.

iefimerida.gr