Ο ανοιξιάτικος καιρός είναι σύμμαχος των εκδρομέων του Πάσχα, τουλάχιστον στο μεγαλύτερο μέρος της επιστροφής τους στο κλεινόν άστυ.

Έως αυτή την ώρα η επιστροφή των εκδρομέων διεξάγεται ομαλά. Η κυκλοφορία και στα δύο εθνικά δίκτυα είναι προς το παρόν χαμηλή. Ωστόσο, αναμένεται να ενταθεί μετά τις 3 το απόγευμα.

Μικρές καθυστερήσεις παρατηρούνται στο 199ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Κορίνθου - Πατρών, στο ύψος του «εργοταξίου Παναγόπουλου» στο ρεύμα προς Κόρινθο λόγω έργων. Στο συγκεκριμένο σημείο σχηματίζεται ουρά μήκους ενός περίπου χιλιομέτρου.

Ενισχυμένα είναι τα μέτρα της Τροχαίας στις εθνικές οδούς. Οι ώρες αιχμής εκτιμάται ότι θα είναι από το μεσημέρι της Δευτέρας μέχρι τις 9 το βράδυ, ενώ η επιστροφή αναμένεται να συνεχιστεί και την Τρίτη του Πάσχα.

Κατά μήκος των εθνικών οδών Αθηνών - Λαμίας, Ελευσίνας – Κορίνθου και Κορίνθου - Τριπόλεως δεν θα υπάρχουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις με αποκλεισμό λωρίδων κυκλοφορίας.

Έργα στη Χαλυβουργική

Ιδιαίτερη προσοχή ωστόσο απαιτείται στην εθνική οδό Αθηνών Κορίνθου, μετά την Ελευσίνα, στο ύψος της Χαλυβουργικής, όπου η κίνηση περιορίζεται σε δύο λωρίδες, λόγω έργων και στις μεγάλες εξόδους είναι σημείο ταλαιπωρίας για τους οδηγούς που επιστρέφουν.

Τα γνωστά έργα στην Πατρών - Κορίνθου

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω έργων υπάρχουν στην Πατρών - Κορίνθου. Η Τροχαία είναι πιθανό να προχωρήσει σε εκτροπές ή έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για διευκόλυνση των οδηγών και δεν αποκλείεται να υπάρξουν τοπικά  καθυστερήσεις λόγω ανάσχεσης της κυκλοφορίας.

Επίσης, κατά τις ώρες αιχμής ενδέχεται να επιβληθούν εκτροπές της κυκλοφορίας στην Παλαιά Εθνική Οδό Κορίνθου - Πατρών ή και αποκλεισμοί εισόδου στη Νέα Εθνική Οδό Κορίνθου - Πατρών στους ανισόπεδους κόμβους της στην κατεύθυνση αιχμής.

Ρυθμίσεις λόγω έργων σε άλλα σημεία

Οδικές εργασίες είναι τις ημέρες αυτές σε εξέλιξη σε σημεία του εθνικού και βασικού οδικού δικτύου, όπου πραγματοποιούνται κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Συγκεκριμένα, απαιτείται η προσοχή των οδηγών στα εξής σημεία:

Στη Νέα Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου, στο ύψος του 20,3 χλμ (Σαρανταπόταμος) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, λόγω εκτέλεσης αντιπλημμυρικών έργων και έργων διευθέτησης χειμάρρου. Η κυκλοφορία των οχημάτων στο σημείο θα πραγματοποιείται και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από δύο λωρίδες κυκλοφορίας.

Στη Λ. Ποσειδώνος-Μ. Ασίας, στο τμήμα της από το ύψος του Σταθμού ΗΣΑΠ Νέου Φαλήρου έως και την αερογέφυρα της οδού Γρ. Λαμπράκη, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Πειραιά, λόγω εκτέλεσης εργασιών κατασκευής τροχιοδρόμου (τραμ). Η κυκλοφορία των οχημάτων στο σημείο θα πραγματοποιείται από δύο λωρίδες κυκλοφορίας.

Στην Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου, στο ύψος του 39,1 χλμ (μέχρι τη Μ. Τετάρτη), εκ περιτροπής και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, λόγω εκτέλεσης εργασιών στον ημικόμβο Μεγάρων. Η κυκλοφορία των οχημάτων στο σημείο θα πραγματοποιείται και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, εκ περιτροπής από το υπόλοιπο πλάτος του οδοστρώματος.

Η Τροχαία θα λάβει μέτρα για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας. Παράλληλα, ζητά από τους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στα σημεία των έργων, να συμμορφώνονται με την υπάρχουσα οδική σήμανση και τις υποδείξεις των τροχονόμων, ενώ συνιστά για την αποφυγή κυκλοφοριακής συμφόρησης και καθυστερήσεων να χρησιμοποιούν εναλλακτικές διαδρομές ή να εκκινούν νωρίτερα.

Επίσης, η Τροχαία υπενθυμίζει στους οδηγούς ότι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η χρήση της λωρίδας έκτακτης ανάγκης (ΛΕΑ) απαγορεύεται τόσο για κυκλοφορία όσο και για στάθμευση, μετά και την τελευταία τροποποίηση του ΚΟΚ.

Προβλήματα στη βόρεια Ελλάδα

Βελτιωμένος είναι πλέον ο καιρός στη βόρεια Ελλάδα αλλά τα προβλήματα που άφησαν πίσω τους οι σφοδρές βροχοπτώσεις, με τις υπερχειλίσεις ποταμών και τις κατολισθήσεις, παραμένουν σε ορισμένα σημεία.  

Συγκεκριμένα, για μεγάλο χρονικό διάστημα θα μείνει κλειστή η σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκης – Ειδομένης, στην περιοχή Γέφυρας, μετά από φθορές που υπέστη από εκτροχιασμό εμπορικής αμαξοστοιχίας, όπως και η σιδηροδρομική γραμμή, από όρια Αλεξανδρούπολης έως Ορμένιο. Η υπερχείλιση υδάτων ευθύνεται και για τη διακοπή της κυκλοφορίας στις διαβάσεις στις περιοχές Ποντικόρεμα, Έβρενος - Ιάσιο, Αετοκορυφή – Διώνη, στην επαρχιακή οδό Οχυρού – Περιθωρίου Δράμας, στη γέφυρα  Λυγαριάς, στις Σέρρες και στην επαρχιακή οδό Αμπελώνα – Δελερίων, στη Λάρισα. 

Από κατολίσθηση, έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό Φλώρινας - Καστοριάς (μέσω Βιτσίου), από το 11ο έως το 21ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Καστοριάς - Κρυσταλλοπηγής Φλώρινας (μέσω Κορομηλιάς) ενώ αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται στην επαρχιακή οδό Άρνισσας  - Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρρας, από το 11ο έως το 25οχιλιόμετρο.

Στο λιμάνι του Πειραιά

Στο λιμάνι του Πειραιά από το πρωί υπάρχουν σε όλα τα σημεία αφίξεων των πλοίων στελέχη του λιμενικού σώματος, προκειμένου να διευκολύνουν και τους εκδρομείς. Ανάλογα μέτρα έχει λάβει στους περιμετρικούς δρόμους της πόλης και η Τροχαία Πειραιά, προκειμένου να διευκολύνει την κίνηση των οχημάτων προς το λιμάνι.

Στο λιμάνι του Πειραιά αναμένεται να καταφθάσουν τη Δευτέρα του Πασχα από διάφορα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα, την Κρήτη και τις Κυκλάδες 13 πλοία, ενώ από νησιά του Αργοσαρωνικού 13 υδροπτέρυγα και 15 οχηματαγωγά.

Στη Ραφήνα θα έχει 7 κατάπλους πλοίων από τις Κυκλάδες και 6 από το Μαρμάρι, ενώ έξι κατάπλους πλοίων θα έχει επίσης το λιμάνι του Λαυρίου.

Το Λιμενικό Σώμα συμβουλεύει αυτούς που πρόκειται να ταξιδέψουν με αυτοκίνητο ότι καλό είναι να φτάνουν μία ώρα νωρίτερα στην αποβάθρα αναχώρησης του πλοίου.

Ο καιρός

Με ανοιξιάτικο καιρό θα είναι γενικά η επιστροφή των εκδρομέων του Πάσχα όλη την εβδομάδα, χωρίς να αποκλείονται ωστόσο τοπικές μπόρες.

Για σήμερα Δευτέρα του Πάσχα, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει για την Αττική αρχικά γενικά αίθριο καιρό, ενώ τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί βροχές κυρίως στα βόρεια. Βελτίωση αναμένεται από το βράδυ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη θα σημειωθούν λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, με τοπικές βροχές όμβρους και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά. Η χαμηλότερη θερμοκρασία θα είναι 9 και η υψηλότερη βαθμούς Κελσίου.

Τοπικές  βροχές ή καταιγίδες αναμένονται τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά της χώρας, κυρίως στα ορεινά.

Στις Κυκλάδες, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος και θα σημειωθούν παροδικές αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι-βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα φθάσει μέχρι τους 21 βαθμούς Κελσίου.

Τοπικά περιορισμένη ορατότητα θα σημειωθεί το πρωί στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά.

Την Τρίτη του Πάσχα, ο καιρός θα είναι αρχικά αίθριος. Από το μεσημέρι θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημειωθούν σποραδικές βροχές η καταιγίδες στα ηπειρωτικά και τη νύχτα και στα νησιά του βορείου Αιγαίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, βορειοδυτικοί εντάσεως 3 με 5 και από αργά το απόγευμα στα δυτικά και βόρεια τοπικά 6 μποφόρ. Δεν θα υπάρξει αξιόλογη μεταβολή της θερμοκρασίας.

Newsroom ΔΟΛ