Την Κυριακή 03-01-16 ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας Νίκος Παπαδόπουλος επισκέφτηκε τα χωριά Νέο Περιβόλι, Νίκαια, Φαλάνη με το μέλος του Δ.Σ του ΟΠΕΚΕΠΕ Βασίλη Μακατό.  Η περιοδεία πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα με σκοπό να ενημερωθεί ο βουλευτής για τα ζητήματα του αγροτικού χώρου αλλά και να ακούσει τους προβληματισμούς των αγροτών. Η συζητήσεις επικεντρώθηκαν κυρίως στα κρίσιμα ζητήματα του ασφαλιστικoύ και φορολογικού που καίει τους αγρότες.

Ο βουλευτής εξήγησε στους αγρότες τις θέσεις της κυβέρνησης σχετικά με το ασφαλιστικό και τόνισε ότι εξετάζεται, στο πλαίσιο της ευρύτερης μεταρρύθμισης, εθνική σύνταξη ως η κατώτατη για τους αγρότες και από το όριο αυτής και πάνω να θεσπιστούν κλίμακες, είτε προαιρετικές είτε με βάση το εισόδημα. Επιπλέον, η ελληνική πλευρά έχει επεξεργαστεί συγκεκριμένη - τεκμηριωμένη εναλλακτική πρόταση, που, όπως επισημαίνει εξασφαλίζει τα προσδοκώμενα φορολογικά έσοδα για το Δημόσιο με ταυτόχρονη προστασία του αγροτικού εισοδήματος και δίκαιη κατανομή βαρών. Εκτιμάται ότι, αν από το ένα τρίτο του συνόλου που δηλώνεται εξασφαλιστεί ακόμα ένα τρίτο, εξοικονομείται σημαντικό ποσό, που μπορεί να εισφέρει δημοσιονομικά.

Στο πλαίσιο της πρότασης αυτής, όλοι οι κάτοχοι γεωργικής εκμετάλλευσης τηρούν βιβλία εσόδων - εξόδων, εκτός των μικρών παραγωγών με εισόδημα έως 5.000 ευρώ. Ταυτόχρονα θα διεκδικηθεί να αναγνωρίζεται ως έξοδο, ως τεκμαρτή δαπάνη, η αμοιβή της οικογενειακής εργασίας, καθώς και οι αποσβέσεις κεφαλαίου και παγίων. Έτσι μπορεί ο συντελεστής να πάει στο 20%, αλλά το φορολογητέο εισόδημα θα είναι μικρό, ενώ παράλληλα θα αποκαλυφθεί μεγάλο μέρος από τις "γκρίζες" συναλλαγές αγροτικών προϊόντων αποφέροντας αύξηση δημοσίων εσόδων, και μάλιστα υπολογίσιμη.

Τέλος επισήμανε ότι η ελληνική πλευρά θα επιμείνει στη διεκδίκηση αφορολόγητου ορίου για τους αγρότες αλλά και στην ελάφρυνση του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη, του νέου, των συνεταιρισμών, όσων καλλιεργούν σε ορεινές και δυσπρόσιτες περιοχές, έχουν ειδικές καλλιέργειες κ.λπ., ενώ αναμένεται να προτείνει τρεις κλίμακες φορολογίας με βάση το κέρδος (όχι τον τζίρο). Βασικός άξονας της κυβέρνησης είναι μεταρρυθμίσεις με ταξικό πρόσημο και προοδευτικό χαρακτήρα.