Το ΝΗΜΑ, αγκαλιάζει την ειδική αγωγή και εφαρμόζει ένα καινοτόμο πρόγραμμα με σκοπό την βελτίωση της ποιότητας ζωής των παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, αλλά και των οικογενειών τους.

  Η διεπιστημονική ομάδα του ΝΗΜΑτος αποτελείται από παιδοψυχίατρο, λογοθεραπευτή, ειδικούς παιδαγωγούς, θεατρολόγο και ψυχοθεραπευτή- σύμβουλο οικογενειών).

  Το πρόγραμμα απογευματινής απασχόλησης απευθύνεται σε παιδιά κάθε ηλικίας αλλά και εφήβους με σύνδρομο Down, Asperger, αυτισμό, νοητική υστέρηση, αναπτυξιακές διαταραχές, προβλήματα λόγου - ομιλίας καθώς και μαθησιακές δυσκολίες.

Στην παιδική ηλικία δίνεται έμφαση στην:

.   Ανάπτυξη γνωστικών δυνατοτήτων (γλώσσα, μαθηματικά) και καθημερινή μελέτη

.   Κοινωνικοποίηση και ομαλή ένταξη σε ομάδες παιδιών

.   Αυτοεξυπηρέτηση

.   Συμμετοχή σε δημιουργικά εργαστήρια (θέατρο, μουσική, κίνηση, εικαστικά, μαγειρική/ζαχαροπλαστική, dog therapy)

.   Ενεργή συμμετοχή σε θεατρικά δρώμενα

Στην εφηβική ηλικία γίνεται συστηματική εκπαίδευση σχετικά με την:

.   Διαχείρηση ελεύθερου χρόνου και σωστή αξιοποίησή του

.   Αυτονομία και ενίσχυση δεξιοτήτων καθημερινης διαβίωσης

.   Βιωματικές δραστηριότητες όπως κυκλοφοριακή αγωγή και προσανατολισμό στην πόλη

.   Ενεργή συμμετοχή σε θεατρικά δρώμενα

.   Συμμετοχή σε δημιουργικά εργαστήρια (μαγειρική, ζαχαροπλαστική, θέατρο, θεατρικό παιχνίδι, εικαστικά, χορός, μουσική)

  Το Πρόγραμμα Απογευματινής Απασχόλησης θα λαμβάνει μέρος σ' ένα νεοκλασσικό κτήριο, στο κέντρο της Λάρισας, εκεί όπου στεγάζεται το ΝΗΜΑ.

  Στο 2ο όροφο του κτηρίου λειτουργούν, επίσης, σχολές γονέων και συμβουλευτική οικογενειών. Εκεί οι γονείς έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε ομάδες  γονέων με σκοπό την επιμόρφωσή τους, σχετικά με την διαχείρηση καθημερινών προβλημάτων (π.χ. πώς βρίσκω ελεύθερο χρόνο για τον εαυτό μου, τι κάνω για να έχει το παιδί μου φίλους, κλπ), αλλά και την ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειριών.  Στις περιπτώσεις αυτές, η βοήθεια του ειδικού είναι κάτι παραπάνω από ενδεδειγμένη ώστε οι γονείς να βρουν την ψυχολογική και συναισθηματική στήριξη που χρειάζονται.

  Στο ΝΗΜΑ, δημιουργούμε έναν κανούριο κόσμο για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, αλλά και τις οικογένειές τους. Στον κόσμο αυτο, δεν περισσεύει κανείς...