Διεθνή ομοβροντία σεναρίων για έξοδο από το ευρώ και χρεοκοπία της Ελλάδας αντιμετώπισε σήμερα η κυβέρνηση καθώς τόσο ανώτατοι Ευρωπαίοι παράγοντες όπως ο Β. Σόιμπλε και ο Μ. Ντράγκι όσο και διεθνή ΜΜΕ αναφέρονται στις εξελίξεις με την ελληνική οικονομία.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προχώρησε σήμερα στις πλέον σκληρές δηλώσεις του κατά της Ελλάδας μιλώντας σε εκδήλωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων στη Νέα Υόρκη. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι πολύ δύσκολη και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κατέστρεψε όλη την πρόοδο που είχε γίνει έως και σήμερα.

Εμφανίστηκε απαισιόδοξος ότι δεν θα βρεθεί λύση εντός των επόμενων εβδομάδων και πρόσθεσε:

«Η κυβέρνηση κατέστρεψε προεκλογικά και μετεκλογικά όλα τα οικονομικά μεγέθη και τώρα είναι δύσκολο να διορθωθούν. Κανείς δεν αναμένει ότι θα υπάρξει λύση. Αλλά το κλειδί είναι ουσιαστικά στα χέρια της Ελλάδας. Οι Έλληνες πρέπει να βρουν μια λύση και όχι να λένε: "Θέλουμε περισσότερα χρήματα αλλά δεν θα κάνουμε μεταρρυθμίσεις". Κανένα πρόβλημα. Δεν χρειάζεστε άλλο πρόγραμμα. Τί άλλο; Δεν βλέπω καμία μετάδοση στις αγορές. Αν δούμε τα μεγέθη της Ελλάδας δεν είναι σημαντικό κομμάτι της οικονομίας της ευρωζώνης στο σύνολό της. Όσοι ασχολούνται με τις χρηματαγορές μας λένε ότι οι αγορές έχουν ήδη προεξοφλήσει τι θα συμβεί. Το βασικό πρόβλημα της Ελλάδας είναι ότι κάποια μέρα, το 2020, το 2025 θα πρέπει να γίνει ανταγωνιστική. Αλλιώς είναι πηγάδι δίχως πάτο και δεν μπορείς να ξοδεύεις εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ και μετά πάλι εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ σε πηγάδι δίχως πάτο».

Από την πλευρά του ο Μάριο Ντράγκι αν και αύξησε τον ELA κατά 800 εκατ. ευρώ για τις ελληνικές τράπεζες δήλωσε πως η χρηματοδότηση θα συνεχιστεί μόνο για το διάστημα που τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας μας είναι φερέγγυα, ενώ πρόσθεσε πως δεν συζητά σενάρια ελληνικής χρεοκοπίας.

Την ίδια στιγμή η γερμανική εφημερίδα «Die Zeit» αποκαλύπτει σχέδιο της γερμανικής κυβέρνησης για χρεοκοπία της χώρας εντός ευρώ, με συνέχιση της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ, αλλά στη συνέχεια, εάν δεν προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις, μετάβαση σε άλλο νόμισμα. Οι εταίροι κατηγορούν την Αθήνα ότι δεν συνεργάζεται μαζί τους και για το λόγο αυτό δεν βλέπουν πρόοδο στη διαπραγμάτευση.

Μάλιστα η Suddeutsche zeitung υποστηρίζει ότι είναι αδύνατη η συνεργασία των θεσμών με τους Έλληνες αξιωματούχους. «Από το Eurogroup λένε ότι είναι "απλά αδύνατο" να βρουν στην ελληνική κυβέρνηση έναν αρμόδιο συνομιλητή. Έμπειροι υπάλληλοι από προηγούμενες διαπραγματεύσεις έχουν χάσει τη θέση τους υπό την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Οι διάδοχοί τους δεν είναι σε θέση να κάνουν δεσμευτικές δηλώσεις. Κυρίως γιατί δεν υπάρχει ομοφωνία στον κυβερνώντα αριστερό συνασπισμό ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρει η γερμανική εφημερίδα.

Αίσθηση προκαλεί η δήλωση του προέδρου της επιτροπής κεφαλαιαγοράς, Κώστα Μποτόπουλου, ο οποίος βλέπει πιθανό το ενδεχόμενο ατυχήματος. Το κλίμα ρήξης καλλιεργείται από όλο και περισσότερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Αλέκος Φλαμπουράρης, αν και δηλώνει αισιόδοξος για συμφωνία, δεν αποκλείει το δημοψήφισμα.