Ερώτηση για τις σοβαρές καθυστερήσεις στην κατασκευή των μεγάλων οδικών έργων της χώρας κατέθεσε ο βουλευτής Λάρισας του Ποταμιού, κ. Κώστας Μπαργιώτας, προς τον Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού.

Μετά την επανεκκίνηση των έργων στους τέσσερις αυτοκινητόδρομους -«Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου», «Ιόνια Οδός», «Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας Ε65» και «Ολυμπία Οδός»- (Ν. 4219/2013) προβλέφθηκε να παραδοθούν έως τις 31.12.2015. Ωστόσο, ήδη υπάρχουν σοβαρές καθυστερήσεις. Για τον αυτοκινητόδρομο Αιγαίου το Υπουργείο Υποδομών εκτιμά ότι μπορεί να παραδοθεί στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2016, ωστόσο η κοινοπραξία Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου δεν έχει ακόμα εκτιμήσεις για το πώς θα διαμορφωθεί το τελικό χρονοδιάγραμμα. Σε σχέση με τον Ε65, ενώ είναι εντός χρονοδιαγράμματος, πρόκειται μόνο για το ένα από τα τρία τμήματα, από Ξυνιάδα Δομοκού έως Τρίκαλα. Τα τμήματα -Α/Κ Καλλιθέας-Α/Κ Τρικάλων και Α/Κ Ξυνιάδας-Α/Κ Λαμίας- δεν έχουν καν περιληφθεί στον κατάλογο Μεγάλων έργων του νέου Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη» 2014-2020, που υποβλήθηκε στην Κομισιόν.

Το «ΠΟΤΑΜΙ» ζητά απαντήσεις, εάν θα υπάρξει ολοκλήρωση των έργων εντός χρονοδιαγράμματος, ώστε αφενός να μην εγερθεί αίτημα αποζημίωσης έναντι του Δημοσίου για καθυστερήσεις αφετέρου να μην υπάρξει πρόβλημα με τη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Επιπλέον, αναμένουμε απάντηση, εάν το Υπουργείο εξετάζει αλλαγή της τιμολογιακής πολιτικής των διοδίων, καθώς υπήρξε σημαντικότατη αύξηση.