Την ευκαιρία να περάσουν μια νύχτα στο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας με υπνόσακο και… παντόφλες, θα έχουν  είκοσι μικροί Λαρισαίοι 8-10 ετών, στο πλαίσιο του «Sleepover - διανυκτέρευσης σε μουσειακούς χώρους και βιβλιοθήκες», που διοργανώνεται για πρώτη φορά στη Λάρισα από την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων. Πρόκειται για μια από τις πλέον σύγχρονες διεθνείς μουσειολογικές πρακτικές που αλλάζει ριζικά τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την μουσειακή εμπειρία, από οπτικοκεντρικό και παθητικά προσληπτικό  σε βιωματικό και ενεργητικό.

Τα παιδιά θα παραδώσουν οι γονείς τους στο προσωπικό και τους εθελοντές του Μουσείου, σε υπαλλήλους των δημοτικών παιδικών σταθμών και στους Εθελοντές Σαμαρείτες,  το Σάββατο 6 Ιουνίου 2015 στις 7 το απόγευμα. 

Η διαμονή τους στο Λαογραφικό Μουσείο θα ξεκινήσει με μια εισαγωγή στον παραδοσιακό και αστικό πολιτισμό στη Θεσσαλία, πριν και μετά την προσάρτησή της στο ελεύθερο ελληνικό κράτος. Τα αντικείμενα της μόνιμης έκθεσης θα «μιλήσουν» στα παιδιά, θα τα βάλουν στο πνεύμα της προβιομηχανικής εποχής και κοινωνίας και θα τα προετοιμάσουν για τις επόμενες δράσεις που θα ακολουθήσουν. 

Στη συνέχεια, τα παιδιά θα προσεγγίσουν βιωματικά το νεοελληνικό κόσμημα, όπως αυτό περνάει και καταγράφεται μέσα από τη θεσσαλική προφορική παράδοση, αξιοποιώντας τις αναφορές και τα μηνύματα που εκπέμπουν τα «Νεοελληνικά αργυρά» της  περιοδικής έκθεσης που εγκαινιάστηκε πρόσφατα στο Λαογραφικό Μουσείο.

Όταν πλέον νυχτώσει, όλοι μαζί, μικροί και μεγάλοι, θα αναβιώσουν το παραδοσιακό «νυχτέρι», πριν τον ηλεκτροφωτισμό, συνήθεια κατά την οποία γυναίκες μαζεύονταν τη νύχτα και ύφαιναν, έπλεκαν ή έκαναν άλλες σχετικές εργασίες,. Πολλές φορές στο νυχτέρι ακολουθούσαν και οι άντρες και έτσι εξελισσόταν σε μια ευχάριστη διαδικασία με τραγούδια, ιστορίες και χωρατά.

Πριν τα παιδιά κοιμηθούν, θα πραγματοποιηθεί αφήγηση λαϊκού παραμυθιού, όπως άλλωστε ανέκαθεν έκαναν οι γιαγιάδες στα εγγόνια τους.

 Κατά την παραμονή τους στο Λαογραφικό Μουσείο τα παιδιά θα έχουν επιπλέον την ευκαιρία να γνωρίσουν παραδοσιακά ακούσματα της περιοχής και να συμμετάσχουν χορευτικά.