Το αριστούργημα του Άλφρεντ Χίτσκοκ “Ο δεσμώτης του ιλίγγου” – Vertigo προβάλλει την Τρίτη 10 Νοεμβρίου στις 19.00 και τις 21.30 στο Χατζηγιάννειο, η Κινηματογραφική Λέσχη σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Επιστημών.

Η μοναδική ταινία που μπορεί να αμφισβητήσει την πρωτοκαθεδρία του «Πολίτη Κέιν» στην κινηματογραφική ιστορία είναι ένα συναρπαστικό ψυχολογικό θρίλερ, η συγκινητικότερη ερωτική ιστορία κι ένα πολυεπίπεδο σχόλιο πάνω στην επιθυμία και την απατηλή «εικόνα» της.

Το Vertigo πραγματεύεται την ανθρώπινη αδυναμία. Είτε αυτή εκφράζεται μέσα από φοβίες, είτε μέσα από ψυχωτικές καταστάσεις ή από την παθιασμένη αγάπη.

Ένα αριστούργημα που συνοψίζει το έργο του και τις αρχές του σασπένς – όπως το εννοούσε ο Χίτσκοκ, θεωρώντας το βλέμμα του θεατή συνένοχο στην περιπέτεια που λέγεται κινηματογράφος.

Στην ταινία πρωταγωνιστεί ο Τζέιμς Στιούαρτ στο ρόλο ενός αστυνομικού, ο οποίος αναγκάστηκε να αποσυρθεί πρόωρα από την ενεργό δράση λόγω ψυχολογικού σοκ που υπέστη κυνηγώντας έναν εγκληματία, με αποτέλεσμα να υποφέρει από κατάθλιψη και ιλίγγους.

Η Κιμ Νόβακ, ο μαγνήτης που έλκει τον Τζέιμς Στιούαρτ, στο ρόλο μιας γυναίκας που παρουσιάζει αλλόκοτη συμπεριφορά και κρατά ένα σκοτεινό μυστικό, είναι εξαιρετική.

Η μουσική του Μπέρναρντ Χέρμαν είναι ο καταλύτης στη χημεία του σασπένς. Το σενάριο της ταινίας, το οποίο έγραψαν οι Άλεκ Κόουπελ και Σάμιουελ Α. Τέιλορ, είναι βασισμένο στο αστυνομικό μυθιστόρημα των Μπουαλώ Νάρσεζακ με τίτλο D’entre les morts.

Η ταινία γυρίστηκε στο Σαν Φρανσίσκο στα στούντιο της εταιρίας Paramount και θεωρείται καινοτόμος εφόσον καθιέρωσε το dolly zoom, ένα οπτικό εφέ που στρεβλώνει την προοπτική δημιουργώντας σύγχυση. Το εφέ αυτό χρησιμοποιήθηκε για να μεταδώσει στο θεατή την αίσθηση ιλίγγου από την οποία υπέφερε ο Σκότι όταν κοιτούσε από ψηλά στο κενό. Το εφέ αυτό αποκαλείται συχνά The Vertigo Effect.

Το 2012 οι κριτικοί του περιοδικού Sight & Sound την κατέταξαν στην πρώτη θέση στη λίστα με τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών, ενώ το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου το 2007 την κατέταξε στην 9η θέση στη λίστα με τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών.

Θρίλερ 1958, έγχρωμη, διάρκεια: 128΄

Γενική είσοδος: 4 ευρώ