Καλικάντζαροι. Τα αερικά, όπως τα λέγανε οι γιαγιάδες. Έναν ολόκληρο χρόνο παλεύουν να κόψουν το δέντρο που στηρίζει τη γη. Ενώ, όμως, κοντεύουν να τε λειώσουν το κόψιμο, φτάνουν τα Χριστούγεννα… Τότε αφήνουν κάτω τα πριόνια και τα τσεκούρια κι αποφασίζουν να ανέβουν στη γη να γλεντήσουν λιγάκι, πειράζοντας τους ανθρώπους.

Ο λαός τους βλέπει σαν κάτι μαυριδερά, ψηλά και ξερακιανά όντα, που χορεύουνε και σαλταπηδούνε. Είναι μαυριδεροί και κακομούτσουνοι με διάφορα σωματικά

ελαττώματα. Δεν κόβουν ποτέ τα νύχια τους και για αυτό είναι μεγάλα σαν τσαμπιά και πολύ βρώμικα. Φορούν σκουφιά από γουρουνότριχες και τα ρούχα τους είναι κουρέλια. Αν βρουν ευκαιρία, κατεβαίνουν από τις καμινάδες στα σπίτια και μαγαρίζουν τα πάντα. Σύμφωνα με τη λαϊκή δοξασία, τις ημέρες αυτές τα «νερά είναι αβάφτιστα» και οι καλικάντζαροι βγαίνουν από τη γη για να πειράξουν τους ανθρώπους και να τους ανακατέψουν τα σπίτια. «Καλικάντζαροι» (πανελλαδική κοινή ονομασία), και, κατά τόπους, «Καρκάτζια», «Καλκατζόνια» ή «Καλκατζάνια», «Καλκάνια», «Καλιτσάντεροι».

Αυτήν την Κυριακή 3 Ιανουαρίου, στις 12 το μεσημέρι, ο Δήμος Αγιάς καλεί τον κόσμο στο «Καλικαντζαροκυνηγητό» που θα διοργανώσει, όπως και πέρυσι, στο λιμάνι του Αγιοκάμπου, με δυνατές μουσικές, χορό, καλικαντζαροκατασκευές για τους μικρούς, καλικαντζαροδρώμενα, φαγητό, άφθονο κρασί και ρίξιμο των καλικαντζά-ρων στη θάλασσα.Την εκδήλωση έχει αναλάβει η Κοινωφελής Επιχείρηση «Καλυψώ» του Δήμου Αγιάς με τη συμμετοχή των Συλλόγων Επαγγελματιών Αγιοκάμπου και Βελίκας, του Συλλόγου Γυναικών Αγιοκάμπου, των Πολιτιστικών Συλλόγων Βελίκας «Φιλοκτήτης», Μελιβοίας «Ο Όμηρος», και του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Αγιωτών «Μιλτιάδης Δάλλας».