Η καυστική κωμωδία των Αλέξανδρου Ρήγα και Δημήτρη Αποστόλου «Χωρίζουμε λέμε…» ταξιδεύει στην Ελλάδα. Μετά από την καλοκαιρινή της επιτυχία, η παράσταση  συνεχίζει ακάθεκτη το ταξίδι της, για δεύτερη σεζόν τόσο σε Αθήνα όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Σημερινός σταθμός είναι η Λάρισα με δύο παραστάσεις, μία απογευματινή στις 6 και βραδινή στις 9.15 στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας.  Με αφορμή την παράσταση ο γνωστός δημιουργός αλλά και ηθοποιός/σκηνοθέτης Αλέξανδρος Ρήγας μίλησε στην εφημερίδα «Κόσμος» και την Χριστίνα Ανδρέου.

 

Τα διαζύγια στον σύγχρονο κόσμο είναι θεσμός ισχυρός... όσο και ο γάμος. Αυτό είναι καλό, κακό ή αναπόφευκτο;

Θα μου επιτρέψετε να επαναλάβω μια ρήση του Woody Allen, «η αιτία των διαζυγίων είναι ο γάμος...». Ασφαλώς πρόκειται για χιούμορ, έχει όμως μέσα του την απόλυτη αλήθεια. Και δεν το λέω αρνητικά, ούτε μοιρολατρικά κατά καμία έννοια. Από τη στιγμή που ο γάμος υπάρχει σαν θεσμός, βρίσκω απόλυτη ανάγκη και απόλυτη έκφραση της ελευθερίας του ατόμου να υπάρχει και το διαζύγιο. Το ότι δυο άνθρωποι δέχονται και επιθυμούν οικειοθελώς να δεθούν, όπως λέμε, με τα αόρατα δυνατά δεσμά του γάμου, σημαίνει ακριβώς ότι έχουν και την ελευθερία να αφήσει ο ένας το χέρι του άλλου ....πάντα για καλό ελπίζω... Εξάλλου στο μυαλό μου, αυτό είναι κάτι που ισχυροποιεί τον γάμο, η ελευθερία δηλαδή που έχει το οποιοδήποτε ζευγάρι να σταματήσει το κοινό του ταξίδι ανά πάσα στιγμή, είναι ακριβώς αυτό που δίνει τόση μαγεία και ουσία σε αυτό το κοινό ταξίδι.

 

Σ' έναν "εμφύλιο"... πόσες πλευρές μπορεί να έχουν το δίκιο με το μέρος τους; Και τι απαιτεί η κατάπαυση πυρός;

 

Στον ιδιάζοντα αυτόν «εμφύλιο», όπως αναφέρατε δεν υπάρχει περίπτωση νίκης για καμιά από τις δυο πλευρές και δε θα έπρεπε καν να τίθεται τέτοιο θέμα δηλαδή.

Και αυτό γιατί, όπως όλοι ξέρουμε, είναι ο μοναδικός πόλεμος κατά τον οποίο τα δυο αντίπαλα μέρη του κοιμούνται τακτικά με τον εχθρό. Στον συγκεκριμένο «εμφύλιο», λοιπόν, δεν τίθεται θέμα δίκιου, η κατάπαυση πυρός είναι  θέμα κατανόησης, αμοιβαίας υποχώρησης, διευκόλυνσης και αγάπης....Τι να το κάνεις το δίκιο αν έχεις έναν άνθρωπο να σε αγαπάει και να σε προστατεύει και να σε νοιάζεται?

 

 

Αν ραγίσει το γυαλί του έρωτα, τι πιστεύετε, μπορεί να ξανακολλήσει;

Το γυαλί του ερώτα είναι άθραυστο, αλεξίσφαιρο και παντοτινό ....για όσο κρατάει...Δε ραγίζει, παρά μόνο γυαλίζει!!

 

Τα ψυχολογικά και τα ερωτικά ζητήματα των ανθρώπων βρίσκονται πάντα σε πρώτο πλάνο, ακόμα και σε περιόδους οικονομικο-πολιτικής κρίσης;

Ο άνθρωπος πάντα μέσα στον χρόνο θα ασχολείται με τα ίδια θέματα. Και οι ανθρώπινες σχέσεις είναι η προτεραιότητα του. Ειδικά σε περιόδους κρίσης καλούμαστε να επανεξετάσουμε την σχέση μας με τον εαυτό μας και με τους γύρω μας.

 

Ποια είναι για εσάς η "κόκκινη γραμμή" που δεν πρέπει να περνούν οι σύζυγοι/συμβίοι, ώστε... να παραμένουν σύζυγοι ή συμβίοι και να μην πουν "ΧΩΡΙΖΟΥΜΕ ΛΕΜΕ";

 

Ποτέ δεν πρέπει να θίγεται η αξιοπρέπεια του άλλου. Έτσι απλά.

 

 

Το να αλλάζει κανείς γνώμη είναι υγεία ή πρόβλημα;

 

Όταν αλλάζει γνώμη μετά από σκέψη είναι υγεία. Όταν αλλάζει γνώμη σαν να αλλάζει πουκάμισο, είναι απλά επικίνδυνο. 

 

Το γέλιο που βγάζει η δική σας παράσταση από ποιες πηγές πηγάζει;

 Από όσα συμβαίνουν γύρω μας. Είναι καλό να τα σατιρίζουμε, ώστε να τα «γλυκαίνουμε» κατά κάποιο τρόπο! Ο σοφός λαός πάντα το έκανε, «γελάει με τα χάλια του», κάτι αντίστοιχο θα μπορούσε να πει κανείς ότι συμβαίνει στην παράσταση μας.  Το χιούμορ είναι σωτήριο, είναι το αντίδοτο σε όσα περνάμε και σε όσα θα περάσουμε.

 

 Ποιο είναι για εσάς το μυστικό της ισορροπίας... είτε μέσα σε μια σχέση είτε εκτός;

Η αμοιβαία εκτίμηση κυρίως, η αλληλοκατανόηση και οι αλληλοϋποχωρήσεις. Να προσπαθήσεις να καταλάβεις τον άλλον και να τον αγαπήσεις για αυτό που είναι. Η αγάπη όλα τα εξισορροπεί!!! 

Λίγα λόγια το έργο

Το «Χωρίζουμε Λέμε...» είναι μια κωμωδία που με αφορμή ένα διαζύγιο ρίχνει μια διεισδυτική, γεμάτη χιούμορ, ματιά σε όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας...Εκλογές, κόμματα, οικονομία, ξανά εκλογές, social media, χλιδάτο παρελθόν, άγνωστο μέλλον...Ένα ζευγάρι - με πολλά μαζεμένα ο ένας για τον άλλον - απευθύνεται σε έναν δικηγόρο για το διαζύγιο του.

Ο δικηγόρος όμως καταλήγει να είναι κάτι παραπάνω από δικηγόρος. Και το ζευγάρι καταλήγει να φεύγει αλλιώς απ’ ότι σχεδίαζε...

Πρόκειται για μια παράσταση έκπληξη που ¨φλερτάρει ¨ με την επιθεώρηση, υπό την έννοια ότι σχολιάζει όλες τις πτυχές της σύγχρονης πραγματικότητας. Η κωμωδία πρόταση των Αλέξανδρου Ρήγα και Δημήτρη Αποστόλου δεν εγγυάται το «Χωρίζουμε», αλλά το «τα Λέμε…»

Πρωταγωνιστούν: Ελένη Καστάνη, Ρένος Χαραλαμπίδης και Αλέξανδρος Ρήγας. Συμμετέχουν – μέσω video - ως μάρτυρες στην υπογραφή του διαζυγίου με ιδιαίτερο τρόπο και κατ’ αλφαβητική σειρά: Βασιλική Ανδρίτσου, Κώστας Αποστολάκης, Χρυσούλα Διαβάτη, Κώστας Δόξας, Γιάννης Ζουγανέλης, Βλαδίμηρος Κυριακίδης, Μπέσυ Μάλφα, Δημήτρης Μαυρόπουλος, Νίκος Μουτσινάς, Άννα Παναγιωτοπούλου, Τζέσυ Παπουτσή, Σπύρος Πούλης