Το Δίκτυο Νέων Ελλάδας (Youthnet Hellas) πρόκειται να υλοποιήσει το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Νεολαίας στα πλαίσια του Erasmus+, στη Λάρισα στο χρονικό διάστημα 3-10 Οκτωβρίου 2015.

Στο Πρόγραμμα θα συμμετάσχουν 27 Νέοι από 3 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Γερμανία, Ελλάδα, Πολωνία), με αντικείμενο το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και πως ο πόλεμος επηρέασε ή, και συνεχίζει να επηρεάζει και να έχει επιπτώσεις στους νέους της κάθε μίας από τις τρεις συμμετέχουσες χώρες σε πολιτιστικό, οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο. Οι νέοι που συμμετέχουν στην ανταλλαγή θα έχουν τη δυνατότητα να θέσουν τα θέματα που επιθυμούν να συζητηθούν και να αναλυθούν κατά τη διάρκεια του προγράμματος.

Η Ευρωπαϊκή ιδέα γεννήθηκε μέσω της ανάγκης για τη δημιουργία κοινού τόπου μεταξύ των χωρών της Ευρώπης που ήταν σε σύγκρουση για αρκετά χρόνια και για να διασφαλίσουμε την αποφυγή νέας τραγωδίας όπως ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Η γνώση του παρελθόντος και της ιστορίας μας, συμβάλλει στην κατανοήση του παρόντος και στη δημιουργία του κοινού μας μέλλοντος. Η συγκεκριμένη ανταλλαγή έχει ως σκοπό την ενθάρρυνση των νέων ώστε αυτοί να εμπλακούν με το κοινωνικό και οικονομικό σκέλος της Ευρωπαϊκής ιστορίας τους και να ανακαλύψουν κοινά χαρακτηριστικά και ομοιότητες με τους συμμετέχοντες από τις άλλες χώρες.  Οι τρεις χώρες, Γερμανία, Ελλάδα και Πολωνία, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είχαν καθοριστικό ρόλο κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και οι ζωές των νέων στις χώρες αυτές μετά το τέλος του πολέμου είχαν σημαντικές αλλαγές.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι νέοι θα προσπαθήσουν να ορίσουν το κοινό τους Ευρωπαϊκό υπόβαθρο, να απομονώσουν τις ιδιομορφίες τους και συγκεκριμένες εθνικές αντιπαλότητες και να δημιουργήσουν έναν χάρτη γνώσης με γνώμονα το παρελθόν. 

Μερικοί στόχοι του προγράμματος είναι:

Η βελτίωση των επικοινωνιακών ικανοτήτων των συμμετοχόντων

Η ανακάλυψη ομοιοτήτων μεταξύ στην ιστορία πρίν και μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Η σύγκριση στερεοτύπων και προκαταλήψεων βάσει του κοινού ιστορικού παρελθόντος

Η γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των γενεών