Κατακόρυφη πτώση καταγράφει η αγορά ακινήτων στην Λάρισα με τα περισσότερα ακίνητα να παραμένουν απούλητα και τους επιχειρηματίες του κλάδου να δεινοπαθούν.

Σύμφωνα με το μέλος της ΠΟΜΙΔΑ και κτηματομεσίτη Νίκο Βερέμη, τα καινούργια σπίτια δεν μπορούν να πουληθούν καθώς οι περισσότεροι ιδιοκτήτες τους έχουν δάνεια ενώ πιο εύκολα βρίσκουν αγοραστές τα παλιά ακίνητα, πριν την δεκαετία του '90. Είναι γεγονός όμως, ότι όλα τα ακίνητα έχουν χάσει την αντικειμενική και εμπορική τους αξία και πλέον πωλούνται σε αξία ανάγκης.

Σε ο,τι αφορά τα ενοίκια, αυτά έχουν πέσει σε τιμές πριν το 2000. Ειδικότερα, τα δυάρια ενοικιάζονται στα 200-220 ευρώ, οι γκαρσονιέρες στα 150 ευρώ και τα τριάρια 350-400 ευρώ”, σημειώνει ο κ. Βερέμης.

“Το πρόβλημα στην αγορά”, όπως τονίζει ο κ. Βερέμης, “είναι ότι δεν υπάρχουν πολλά τριάρια ή τεσσάρια αφού δεν χτίζονται καινούργιες οικοδομές ενώ πολλοί υποψήφιοι ενοικιαστές έρχονται αντιμέτωποι με το ζήτημα της θέρμανσης καθώς στις περισσότερες πολυκατοικίες πλέον έχει καταργηθεί το πετρέλαιο και οι συσκευές με ηλεκτρικό ρεύμα ή ο κλιματισμός δεν ενδείκνυνται για να ζεστάνουν τα ακίνητα που αφορούν κατοικίες”.

Ο κ. Βερέμης με δηλώσεις του στο kosmoslarissa.gr, αναφέρεται ακόμη και στην πληθώρα ξενοίκιαστων καταστημάτων που υπάρχουν αυτήν την στιγμή στην πόλη, τονίζοντας ότι από τον περασμένο Σεπτέμβιο παρατηρήθηκε μια μεγάλη στροφή επιχειρηματιών σε πιο φθηνά ενοίκια στο κέντρο ενώ τα περιφερειακά καταστήματα π.χ σε Βόλου, Φαρσάλων και Ηρώων Πολυτεχνείου παραμένουν ξενοίκιαστα , χωρίς να υπάρχει κανένα απολύτως ενδιαφέρον για την ενοικίαση τους.

Οι κεντρικοί εμπορικοί δρόμοι της Λάρισας κοσμούνται πλέον από ενοικιαστήρια και πωλητήρια καταστημάτων, ενώ αντίστοιχη είναι και η εικόνα που παρουσιάζουν πολυσύχναστες γειτονιές της πόλης. 

Τέλος, η ζήτηση σημείωσε αισθητή πτώση το τελευταίο διάστημα στα οικόπεδα και στις εξοχικές κατοικίες ενώ σταθερό ενδιαφέρον για αγορά παρουσιάζουν τα χωράφια, οι τιμές των οποίων δεν έχουν πέσει.

Οι προβλέψεις πάντως και για την νέα χρονιά είναι δυσοίωνες για τους ιδιοκτήτες ακινήτων εάν δεν αλλάξει η δυσβάστακτη φορολόγηση, με την τοπική οικονομία να παραμένει εγκλωβισμένη στα εκατοντάδες απούλητα ακίνητα.