Την  Πέμπτη 14 Μαΐου 2015 , παρουσία του Διοικητή Σμηνάρχου (Ι) Δημήτριου Τσιρογιαννίδη πραγματοποιήθηκε στην 110 Πτέρυγα Μάχης (ΠΜ), στη Λάρισα, διάλεξη με θέμα: "Το Ζήτημα της Παράτυπης Μετανάστευσης στην Ευρώπη υπό το Φως του Διεθνούς Δικαίου: Αναζητώντας τη Χρυσή Τομή Μεταξύ Εθνικής Κυριαρχίας και Προστασίας των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου" από τον κ. Ευθύμιο Παπασταυρίδη  Ερευνητή της Ακαδημίας Αθηνών, Ειδικό Επιστήμων της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και Διδάκτωρ Διεθνούς Δικαίου του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (University College London).

Η διάλεξη του κ. Παπασταυρίδη αφορούσε στη νομική αντιμετώπιση του ζητήματος της παράτυπης μετανάστευσης ιδίως στον Ευρωπαϊκό χώρο. Ο κ. Παπασταυρίδης αναφέρθηκε εκτενώς στο σύγχρονο φαινόμενο των μεικτών μεταναστευτικών ροών και στο νομικό χαρακτηρισμό τους. Οι σύγχρονοι μετανάστες διακρίνονται νομικά σε πρόσφυγες, σε δικαιούχους επικουρικής προστασίας, σε θύματα εμπορίας ανθρώπων και σε οικονομικούς μετανάστες. Κατά τον κ. Παπασταυρίδη, χρειάζεται η ταυτοποίηση καθενός χωριστά προκειμένου να υπαχθεί στο ειδικό νομικό καθεστώς που προβλέπεται αντίστοιχα.Τέλος σχολίασε τις επικείμενες πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά, τονίζοντας την ανάγκη για μια ευρύτερη αντιμετώπιση του ζητήματος.

Την διάλεξη παρακολούθησαν ο επίτιμος Διοικητής Διοίκησης Αεροπορικής Εκπαίδευσης (ΔΑΥ) Αντιπτέραρχος (Ι) Αθανάσιος Τσαλίκης, ο Γ’ Κλαδάρχης του ΑΤΑ Ταξιάρχος (Μ) Ιωάννης Αρνέλος, ο Πρόεδρος Στρατιωτικός Δικαστής Α’ Θεόδωρος Παπακώστας και ο Εισαγγελέας Στρατιωτικός Δικαστής Α’ Μιχαήλ Τσίλογλου του Αεροδικείου Λάρισας, στελέχη της Μονάδας, αντιπροσωπείες του ΑΤΑ, της 1ης Στρατιάς, της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρισας, του Εθνικού Κέντρου Αεροπορικών Επιχειρήσεων, της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού, της 140 Σμηναρχίας Επιχειρησιακών Πληροφοριών και Ηλεκτρονικού Πολέμου και της Μοίρας ΑΤΑ.