Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, με γνώμονα τις ιδιαίτερες απαιτήσεις της φοίτησης από απόσταση και προκειμένου να ενισχύσει τη φυσική παρουσία του στο σύνολο της επικράτειας με τη λειτουργία των Πυλών – Πόλων, πραγματοποιεί αύριο στη Λάρισα και ώρα 18:00 μ.μ. στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο, ανοικτή προς το κοινό Επιμορφωτική Ημερίδα με τίτλο: «Ε.Α.Π.: Ανοικτή Πύλη στην Εκπαίδευση». Στην εκδήλωση θα παρίσταται η νέα Διοίκηση του Ε.Α.Π. ενώ μετά την ολοκλήρωση των εισηγήσεων θα υπάρξει η δυνατότητα συζήτησης με το κοινό και υποβολής ερωτημάτων από τους συμμετέχοντες σε θέματα που τους απασχολούν.

Στο πλαίσιο της ημερίδας δόθηκε σήμερα συνέντευξη τύπου από τον αντιπρόεδρο του ΕΑΠ κ. Φραγκίσκο Κολίση, ο οποίος αναφέρθηκε στον ρόλο του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου τονίζοντας ότι αποτελεί ένα εργαλείο μόρφωσης, επιμόρφωσης και εξειδίκευσης υψηλού επιπέδου με σύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας και ηλεκτρονικές υποδομές. 

Αποστολή του Ε.Α.Π. είναι η εξ αποστάσεως παροχή προπτυχιακής και μεταπτυχιακής εκπαίδευσης και επιμόρφωσης, με την ανάπτυξη και αξιοποίηση κατάλληλου εκπαιδευτικού υλικού και μεθόδων διδασκαλίας. Στους σκοπούς του Ε.Α.Π. εντάσσεται η προαγωγή της επιστημονικής έρευνας, καθώς και η ανάπτυξη τεχνολογίας και μεθοδολογίας στο πεδίο της μετάδοσης της γνώσης από απόσταση.

Το ΕΑΠ είναι Δημόσιο Πανεπιστήμιο, απολύτως ισότιμο με τα άλλα Α.Ε.Ι. της χώρας και παρέχει στους αποφοίτους του όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα, που προβλέπονται από το ισχύον νομικό πλαίσιο της χώρας.

Το ΕΑΠ παρέχει:

 

α) Πτυχία 

 

β) Μεταπτυχιακά Διπλώματα Ειδίκευσης (Masters) 

 

γ) Διδακτορικά Διπλώματα 

 

δ) Πιστοποιητικά Προπτυχιακής Επιμόρφωσης  

 

ε) Πιστοποιητικά Μεταπτυχιακής Επιμόρφωσης 

 

στ) Πιστοποιητικά Παρακολούθησης Θ.Ε. 

Εκπαιδευτικό υλικό

Το εκπαιδευτικό υλικό έχει δημιουργηθεί με γνώμονα την διαδικασία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα περιέχει όλα τα χαρακτηριστικά, ώστε να καθιστά εφικτή και αποτελεσματική την κατ’ ιδίαν μελέτη του φοιτητή και την προετοιμασία των εργασιών, σύμφωνα με τις οδηγίες του καθηγητή-συμβούλου. Η μελέτη ενισχύεται από την ηλεκτρονική και τηλεφωνική επικοινωνία με τον διδάσκοντα, με τρόπο που επιτρέπει την προσωπική καθοδήγηση και ανατροφοδότηση. Το εκπαιδευτικό υλικό συμπληρώνεται από την πρόσβαση στους ηλεκτρονικούς χώρους του ΕΑΠ και στις ηλεκτρονικές πηγές της βιβλιοθήκης. Η εκπαιδευτική διαδικασία σηματοδοτείται από τις ομαδικές συμβουλευτικές συναντήσεις των διδασκόντων με τα τμήματα, τα οποία οργανώνονται με βάση την γεωγραφική κατανομή των φοιτητών. 

Σχολές

Σήμερα το ΕΑΠ απαρτίζεται από 4 σχολές. Την σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών Σ.Α.Σ. που προσφέρει συνολικά 9 προγράμματα σπουδών(3 προπτυχιακά και 6 μεταπτυχιακά).

Την σχολή Κοινωνικών Επιστημών Σ.Κ.Ε. που προσφέρει 1 προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών και 5 μεταπτυχιακά. Η σχολή Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας Σ.Θ.Ε.Τ. που παρέχει 2 προπτυχιακά και 12 μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών και την σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών Σ.Ε.Τ. που αυτή την στιγμή παρέχει μόνο μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών σε 3 θεματικές περιοχές(γραφικές τέχνες,σχεδιασμός φωτισμού και ακουστικός σχεδιασμός).

Επικοινωνία

Ο ιστότοπος www.eap.gr αποτελεί κομβικό μέσο επικοινωνίας και πληροφόρησης στο ΕΑΠ. Ενημερώνεται καθημερινά και αποτελεί το σημείο αναφοράς για όλους τους εμπλεκόμενους, αλλά και για την ίδια την εξ αποστάσεως εκπαίδευση στην Ελλάδα. Παράλληλα το ΕΑΠ αξιοποιεί τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης για πρωτοπόρες και καινοτόμες εφαρμογές εκπαίδευσης.