«Το παζλ του αυτισμού - 10 χρόνια μετά… εξελίξεις και προοπτικές» είναι το θέμα επιστημονικού συνεδρίου που ξεκίνησε την Παρασκευή στη Λάρισα και διοργανώνεται από τον τοπικό Σύλλογο Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Ιατρικό Τμήμα και Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής), το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο (Παιδιατρική Κλινική και Ψυχιατρική Κλινική) και το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Λάρισας και υπό την αιγίδα των υπουργείων Υγείας και Παιδείας, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Λαρισαίων.

Το συνέδριο πραγματοποιείται μία δεκαετία μετά την επιτυχημένη διοργάνωση του αντίστοιχου πρώτου Συνεδρίου από το Σύλλογο Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ν. Λάρισας, και αποτελεί αφορμή για να αποτυπωθεί η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα στο θέμα του αυτισμού και να συγκριθεί με την τότε επικρατούσα κατάσταση.

Ωστόσο, όπως προκύπτει και από τις τοποθετήσεις των ειδικών, παρότι η ευαισθητοποίηση στο θέμα του αυτισμού έχει αυξηθεί στη διάρκεια της τελευταίας 20ετίας στην Ελλάδα, τα προβλήματα ως προς τα ζητήματα εκπαίδευσης των επαγγελματιών υγείας, οι ελλείψεις στον τομέα της σχολικής εκπαίδευσης και της εξειδίκευσης των εκπαιδευτικών είναι σημαντικά.

Ουσιαστικά, όπως τονίζεται, δεν υπάρχουν δομές και υπηρεσίες ικανές να αναλάβουν τη φροντίδα εκείνων των ατόμων που δεν θα μπορέσουν να αναλάβουν την ευθύνη για τον εαυτό τους και δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη για λειτουργικά άτομα που χρειάζονται κάποιου βαθμού εξειδικευμένη υποστήριξη.

Παράλληλα, η υποστήριξη προς την οικογένεια για την προώθηση της ποιότητας ζωής του ατόμου με αυτισμό αλλά και των υπόλοιπων μελών είναι υποτυπώδης και περιστασιακή.

Στο συνέδριο είναι προσκεκλημένοι κορυφαίοι ομιλητές και διακεκριμένοι επιστήμονες εξειδικευμένοι στον αυτισμό από την Ελλάδα και τη Μ. Βρετανία, οι οποίοι κατά την τριήμερη διάρκειά του θα αναφερθούν σε όλες τις πτυχές του ευαίσθητου αυτού κοινωνικού θέματος.

 ΑΠΕ - ΜΠΕ