Με ταχείς ρυθμούς προχωρεί η προετοιμασία στο στρατόπεδο του κ. Γ. Παπανδρέου ώστε να είναι έτοιμος για παν ενδεχόμενο, μετά την τρίτη ψηφοφορία της ερχόμενης Δευτέρας.

Ωστόσο, ο πρώην πρωθυπουργός δεν έχει ακόμη αποφασίσει οριστικά τη δημιουργία νέου κόμματος. Μάλιστα, δέχεται εισηγήσεις να προχωρήσει με πιο αργά βήματα, αναμένοντας και την εξέλιξη των επόμενων εθνικών εκλογών. Οι διεργασίες, πάντως, στο περιβάλλον του κ. Παπανδρέου είναι διαρκείς. Τον τελευταίο μήνα ο πρώην πρωθυπουργός έχει καθημερινή συνεργασία στο γραφείο του στο Ιδρυμα «Ανδρέας Παπανδρέου» με ολιγομελή ομάδα συνεργατών.

Ο «πρωινός καφές» του κ. Παπανδρέου απαρτίζεται από τους κ. Φίλ. Σαχινίδη, Θ. Μωραΐτη, Γ. Πεταλωτή, Στ. Ξυνίδη και Γ. Ελενόπουλο. Πρόκειται για τον «στενό πυρήνα», την καθημερινή ομάδα κρούσης του κ. Παπανδρέου. Τακτικά, στη συγκεκριμένη συζήτηση, συμμετέχει και ο κ. Ν. Σηφουνάκης. Οι κ. Συμ. Κεδίκογλου και Κ. Τριαντάφυλλος, παρότι στηρίζουν ανοιχτά τις πρωτοβουλίες του κ. Παπανδρέου, δεν συμμετέχουν στις συγκεκριμένες συναντήσεις. Ο κ. Παπανδρέου συνομιλεί τακτικά με παλαιότερα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως οι κ. Δ. Ρέππας, Χ. Καστανίδης και Μιλτ. Παπαϊωάννου. Πρόκειται, ωστόσο, κυρίως για συζητήσεις γενικότερης στρατηγικής καθώς τα συγκεκριμένα στελέχη δεν είναι οργανικά ενταγμένα στον υπό διαμόρφωση φορέα του κ. Παπανδρέου. Με τον πρώην πρωθυπουργό τακτική επικοινωνία διατηρεί, επίσης, ο κ. Π. Γερουλάνος.

Γ. Παναγιωτακόπουλος, Μιχ. Καρχιμάκης

Κάποιου είδους ρόλο στη διαμόρφωση του φορέα έχουν και οι κ. Γ. Παναγιωτακόπουλος και Μιχ. Καρχιμάκης (Κίνηση των «75»). Τα δύο στελέχη διαθέτουν έναν αρκετά εκτενή ιστό επαφών ανά τη χώρα, κάτι που οι συνεργάτες του κ. Παπανδρέου εκτιμούν ότι μπορεί να βοηθήσει στην κατάρτιση ψηφοδελτίων, ιδίως σε περιοχές όπου οι νομαρχιακές του ΠΑΣΟΚ παραμένουν υπό τον απόλυτο έλεγχο της Χαρ. Τρικούπη. Στο περιβάλλον του κ. Παπανδρέου φαίνεται ότι αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στις κινήσεις νεότερων προσώπων που έχουν εμφανιστεί σε διάφορες πόλεις (όπως αυτή που εκδηλώθηκε προ ορισμένων εβδομάδων στη Θεσσαλονίκη) για την οργάνωση σε επίπεδο βάσης. Αντιθέτως, επικοινωνία με τον κ. Παπανδρέου δεν έχουν άλλοι πρώην υπουργοί και άλλοτε στενοί συνεργάτες του, όπως ο κ. Γ. Ραγκούσης. Από την κινητοποίηση που έχει ξεκινήσει ο κ. Παπανδρέου, φαίνεται να απέχουν και πρόσωπα όπως οι κ. Αννα Νταλάρα και Μαριλένα Κοππά, παρά το γεγονός ότι τους έγινε κρούση να μετάσχουν στα ψηφοδέλτια του υπό ίδρυση κόμματος.

Η Καθημερινή (Βασίλης Νέδος)