Τι κοινό μπορεί να έχουν μια ακτινογραφία, ο αστερισμός του καρκίνου (69) και ο κάβουρας;

Θα το μάθουν όσοι παρευρεθούν στην παρουσίαση του εικαστικού λευκώματος (69) της Λαρισαίας Ρίτας Κωτσάση, που θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του κεντρικού κτηρίου του Μύλου του Παππά, σήμερα στις 7:30 το απόγευμα.

Παράλληλα, στον ισόγειο χώρο του ίδιου κτηρίου, θα λειτουργεί από την Κυριακή 10 Ιανουαρίου μέχρι την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου, η έκθεση των έργων του λευκώματος (ώρες λειτουργίας της έκθεσης, όλες τις μέρες από τις 10 το πρωί έως τις 10 το βράδυ, εκτός της Κυριακής 17 Ιανουαρίου).

Πρόκειται για εικαστικές παρεμβάσεις μικτής τεχνικής (κολάζ και ζωγραφική με σπρέι για graffiti) πάνω σε ακτινογραφίες.

Για τη Ρίτα Κωτσάση η ακτινογραφία αποτελεί μοναδικό έργο τέχνης ούτως ή άλλως, καθώς από μικρή τη γοήτευε η απεικόνιση του ανθρώπινου σώματος μέσω ακτίνων Χ. 

Από τη στιγμή που αποφάσισε να παρέμβει εικαστικά σε αυτές, δημιούργησε μια σειρά έργων τέχνης με θέμα τον κάβουρα (cancer) με αναφορές στον αστερισμό του καρκίνου (69).

Η αγάπη της Ρίτας Κωτσάση για την τέχνη καθώς και τα φιλάνθρωπα ένστικτά της (τα έσοδα του λευκώματος θα διατεθούν στο Σύλλογο Καρκινοπαθών Λάρισας και στην Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρία) “παντρεύτηκαν” και “γέννησαν” το (69).

Το λεύκωμα είναι αφιερωμένο σε δύο αγαπημένους της ανθρώπους που “δαγκώθηκαν” από τον κάβουρα.

Την παρουσίαση θα κάνουν η Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη, Επίκουρη Καθηγήτρια Γλωσσολογίας και Ελληνικής Γλώσσας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ο Γιάννης Στεφανίδης, Καθηγητής, Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα προβληθεί ένα τρυφερό animation που βασίζεται στην ίδια ιδέα με το έργο της.

Την επιμέλεια της έκθεσης έκανε ο εικαστικός Κώστας Βαρνάς.