Ερώτηση στον Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Γ. Σταθάκη σχετικά με την παράταση της κατάθεσης δικαιολογητικών για την ανανέωση άδειας λειτουργίας των επαγγελματιών λαϊκών αγορών, έκανε σήμερα ο βουλευτής Λάρισας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Βασίλης Κόκκαλης. 

Διαβάστε τι αναφέρει ο βουλευτής:

Κύριε Υπουργέ, 

Σύμφωνα με το άρθρο 14 παρ. 6 και 7 του Ν. 4264/2014, προκειμένου  για την ανανέωση των αδειών επαγγελματιών λαϊκών αγορών, απαιτείται πλέον η προσκόμιση τόσο φορολογικής όσο και ασφαλιστικής ενημερότητας.

Εξαιτίας της αναγκαστικής  ασφάλισης στον ΟΑΕΕ μετά την με αριθμό 113/2009 εγκύκλιο του ΟΑΕΕ – πέραν του ΟΓΑ, οι περισσότεροι πωλητές αδυνατούν να προσκομίσουν τις ενημερότητες από τον ΟΑΕΕ με αποτέλεσμα να χάσουν τις άδειές τους και να μην έχουν δικαίωμα να ασκήσουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα, μολονότι από την διάταξη του άρθρου 9 του Ν. 3050/2002 εξαιρέθηκαν υπό οικονομικές προϋποθέσεις από την ασφάλιση στον ΟΑΕΕ επαγγελματίες, βιοτέχνες και έμποροι που ασκούν επαγγελματική, βιοτεχνική και εμπορική δραστηριότητα σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων, όπως οι επαγγελματίες πωλητές λαϊκών αγορών.

Μέχρι και την 2/03/2015 ίσχυε η παράταση της ισχύος των εν λόγω αδειών ενώ σήμερα αρμόδιοι είναι οι κατά τόπον Δήμοι και Περιφέρειες για την ανανέωσή τους. Ήδη όμως, η γραμμή που ακολουθείται δεν είναι ενιαία και ενώ  η Περιφέρειας Αττικής, προέβην στην λήψη απόφασης περί της παράτασης της ισχύος των αδειών της περιφέρειας Αττικής μέχρι και την 2-09-2015, οι Δήμοι της υπόλοιπης επικράτειας απαιτούν και την προσκόμιση της ασφαλιστικής ενημερότητας από τον ΟΑΕΕ. 

Ενόψει του ασαφούς νομοθετικού πλαισίου και ελλείψει ειδικής γραμμής αναφορικά με τα δικαιολογητικά που απαιτούνται αλλά και των ενστάσεων που έχουν κατατεθεί και εκκρεμούν οι αποφάσεις των, τόσο για τη χορήγηση αδειών όσο και την ανανέωση των ήδη υφιστάμενων, απαιτείται η νομοθετική πρόβλεψη των προϋποθέσεων αυτών αλλά και η ελαχιστοποίηση του κόστους της βιωσιμότητας τους αναφορικά με τις εισφορές που καλούνται να πληρώσουν οι πωλητές κάθε φορά. 

Ερωτάστε κ. Υπουργέ:

Είναι στις προθέσεις σας η χορήγηση εκ νέου παράτασης στην προσκόμιση των δικαιολογητικών της ανανέωσης των αδειών των επαγγελματιών λαϊκών αγορών ή η τροποποίηση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου προς όφελος της λειτουργίας των παραγωγών και πωλητών λαϊκών αγορών;