Ενδιαφέρουσες οι δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα αυτές τις ημέρες στην Λάρισα όπου πραγματοποιείται το 7ο κινηματογραφικό φεστιβάλ της πόλης. Μετά την τιμητική εκδήλωση στον σκηνοθέτη Ροβήρο Μανθούλη με την προβολή της ταινίας του «Πρόσωπο με πρόσωπο» (την περασμένη Πέμπτη)  και την τιμητική εκδήλωση στην Ευανθία Ρεμπούτσικα με την προβολή της τουρκικής ταινίας «Μπαμπάς και γιος» στην οποία έχει γράψει την μουσική (Παρασκευή), το βράδυ του Σαββάτου το φεστιβάλ τιμά τον σκηνοθέτη Νίκο Περάκη.

Στις 20.30 του Σαββάτου στα Victoria Cinemas θα προβληθεί η ξεχασμένη ταινία του «Η συντρόφισσα συγκάτοικος», η πρώτη που ο Περάκης γύρισε ως σεναριογράφος, σκηνοθέτης και παραγωγός την εποχή που εργαζόταν ακόμα στη Γερμανία. Ο μετέπειτα δημιουργός ορισμένων από τις πιο επιτυχημένες ελληνικές κωμωδίες των τελευταίων 30 χρόνων («Αρπα κόλλα», «Λούφα και παραλλαγή», «Βίος και πολιτεία») γύρισε  την «Συντρόφισσα συγκάτοικο» για την ZDF και πιο συγκεκριμένα για την κόγχη Das kleine Fernsehspiel (H μικρή τηλεταινία) που είχε γίνει θεσμός σαν πεδίο πειραματισμού νέων σεναριογράφων, σκηνοθετών, ηθοποιών, συγγραφέων ή και εικαστικών που ήθελαν να πειραματιστούν με το μέσο, συχνά και χωρίς σενάριο ή ηθοποιούς.

Στην ταινία κεντρικό πρόσωπο είναι ο Oτο (Μάρτιν Λούτγκε) τριανταπεντάρης, αρχιτέκτων και ορκισμένος εργένης  ο οποίος θα έρθει σε επαφή με μια χαριτωμένη αλλά αριστερόστροφα συνειδητοποιημένη κοπέλα, την Κλεοπάτρα (Γιούλια Φολίνα). Φοιτήτρια γλωσσών και κόρη Γερμανού  αιγυπτιολόγου, η Κλεοπάτρα πιάνει δουλειά και καταφέρνει να εγκατασταθεί στο λεγόμενο «δωμάτιο στοχασμού» του Oτο. Αρχίζει λοιπόν η αντιστροφή των ρόλων που καταλήγει στην σταδιακή κατάληψη του ζωτικού χώρου του σιωπηρά ερωτευμένου Oτο και την αναπόφευκτη έξωση του.

«Ξεκίνησα να γράφω μετά από παρότρυνση των συναδέλφων της κοινοπραξίας ULM, που παρακολουθούσαν τις αναταράξεις στην συναισθηματική μου σφαίρα και με έπεισαν ότι μετά από ένα σύντομο γάμο με μια αστή, μια μάταιη προσπάθεια με μια ορθόδοξη Μαοϊστρια και μια τρέχουσα ευνουχίστικη με μία μαχόμενη φεμινίστρια, έχω στην κατοχή μου υλικό για περισσότερα σενάρια» λέει σήμερα ο Νίκος Περάκης. «Η ιδέα άρεσε και στους συντάκτες του ZDF κι έτσι άρχισα να γράφω και τα "στοριμπορντάρω" τα πάθη μου.»

Η τελετή λήξης του 7ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ/ Artfools Λάρισας θα γίνει την Κυριακή 8 Μαρτίου 20.30 στα Victoria Cinemas. 

ΤΟ ΒΗΜΑ