Στο αμφιθέατρο του Χατζηγιάννειου Πνευματικού Κέντρου Λάρισας θα πραγματοποιηθεί, την Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου 2014, 19:00 μ.μ., η 4η Ημερίδα Λαρισαϊκών Αγιολογικών Σπουδών, που διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου στα πλαίσια του εορτασμού της Συνάξεως των εν Λαρίση αγίων. Θεματικό κέντρο και αντικείμενο συζήτησηςτης επιστημονικής αυτής ημερίδας θα αποτελέσει το πρόσωπο του αγίου Αχιλλίου, αρχιεπισκόπου Λαρίσης και η ιστορία της Βασιλικής του με αφορμή τα πενήντα χρόνια από τα εγκαίνια του νέου ναού του.

Το πρόγραμμα της Ημερίδας έχει ως εξής:

Α΄ Συνεδρία: Αρχαιολογία

Συντονιστής: Αρχιμ. Αχίλλιος Τσούτσουρας, πρωτοσύγκελος Ι. Μ. Λαρίσης και Τυρνάβου

19:00-19:05: Προσευχή-έναρξη ημερίδας

19:05-19:20: Αννα Γιαλούρη, αρχαιολόγος, προϊσταμένη Τμήματος Βυζαντινών Χώρων Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας: «Τα νέα αρχαιολογικά δεδομένα για τη βασιλική του Αγίου Αχιλλίου Λάρισας»,

19:20-19:35: Σταυρούλα Σδρόλια, αρχαιολόγος, αναπληρώτρια προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας: «Η προβολή του Αγίου Αχιλλίου και της εποχής του στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας»

19:35-19:45: Συζήτηση

Β΄ Συνεδρία: Αγιολογία-Ιστορία

Συντονιστής: Χαράλαμπος Στεργιούλης, φιλόλογος-δρ. Βυζαντινής Φιλολογίας

19:45-20:00: αρχιμ. Αχίλλιος Τσούτσουρας, πρωτοσύγκελλος Ι. Μ. Λαρίσης και Τυρνάβου: «Το πρόσωπο του αγίου Αχιλλίου μέσα από τα υμνογραφικά κείμενα των αγιορειτών υμνογράφων Χαρίτωνος Τρικκαίου και Γερασίμου Μικραγιαννανίτη»

20:00-20:15: 20:00-20:15: Σεβασμιώτατος μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος: «Από τη Λάρισα στην Πρέσπα… Το χρονικό της μετακομιδής των λειψάνων του αγίου Αχιλλίου»

20:15-20:30: Συζήτηση

20:30: Λήξη των εργασιών της ημερίδας από τον Σεβασμιώτατο μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ.κ. Ιγνάτιο.

Η Οργανωτική Επιτροπή της 4ης Αγιολογικής Ημερίδας αποτελείται από τους: Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ.κ. Ιγνάτιο, Πρόεδρο-Αρχιμ. Αχίλλιο Τσούτσουρα, Γραμματέα-Αρχιμ. Ιγνάτιο Μουρτζανό και Χαράλαμπο Στεργιούλη ως μέλη.

Στους ενδιαφερόμενους θα χορηγηθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.