Μια ξεχωριστή γιορτή Αντίστασης θα πραγματοποιηθεί στο «Εργαστήριο Ζωής» του κέντρου, στο νεοκλασικό επί της οδού Μανωλάκη 11Δ, την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου στις 11.30 το πρωί. Ο Τίτλος της δράσης "Το ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΏΠΟΥ" συνδέεται με τον αγώνα του κέντρου ενάντια στα ναρκωτικά και τις εξαρτήσεις.

Το μήνυμα  έστειλε  η πρόεδρος του Κέντρου Ευαγγελία Λιακούλη, σήμερα στα πλαίσια συνέντευξης τύπου 

«Θέλω καταρχήν εκ μέρους όλων των μελών του Δ.Σ. και των εργαζομένων του Κέντρου να σας ευχαριστήσουμε που είστε σήμερα κοντά μας, καθώς μας δίνετε και πάλι την ευκαιρία , μέσα από μια δράση μας, να  υπενθυμίσουμε με δυνατή φωνή τον αγώνα μας κατά των ναρκωτικών, των ουσιών, των μέσων της βίας, της επιθετικότητας και της εξάρτησης.

Η πρόληψη κερδίζει σταθερά το στοίχημά της και αναδεικνύεται η μοναδική ασφαλής οδός , μέσω της οποίας μπορούμε να αισιοδοξούμε ότι στο εγγύς μέλλον , θα έχουμε μια κοινωνία συνειδητοποιημένη, απαλλαγμένη από εξαρτήσεις, ουσίες και μέσα και θα καταστεί μονόδρομος ο δρόμος της δημιουργίας και της ζωής.

Παρόλα αυτά οι συνθήκες που καλούμαστε να  ευαισθητοποιήσουμε τον υγιή πληθυσμό στον οποίο εμείς απευθυνόμαστε, είναι δύσκολες διότι δεν είμαστε αντιμέτωποι μόνο με το «γυμνό πρόβλημα», τις εξαρτήσεις, αλλά με την γενικευμένη κρίση του αξιακού μας συστήματος.

Αντιμετωπίζουμε καθημερινά , παιδιά , εφήβους, νέους και ενήλικες που αναζητούν διεξόδους καθώς αισθάνονται εγκλωβισμένοι σε μια ζωή που δεν τη διάλεξαν και προσπαθούν να αντιδράσουν με πολλούς τρόπους, μπροστά στα καθημερινά αδιέξοδα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι άνθρωποι, κυρίως νεαρής ηλικίας, να αισθάνονται ότι δεν αντέχουν, δεν μπορούν να συνυπάρξουν με όλα όσα τους περιτριγυρίζουν και διαλέγουν το δρόμο της «εύκολης διαφυγής», μέσα από ουσίες όπως ναρκωτικά, αλκοόλ κλπ ή  βία, internet κλπ

Σ’ αυτές τις συνθήκες , τώρα περισσότερο από ποτέ άλλοτε έχουμε χρέος να δείξουμε το δρόμο της δημιουργίας και της ελπίδας, της συλλογικότητας και της αλληλεγγύης, στηρίζοντας μέσα από τη δράση μας όλους όσοι νιώθουν ευάλωτοι και τείνουν να καταφύγουν στις ουσίες και στα μέσα που τους προσφέρουν ψευδαίσθηση, αλλά κυρίως,  εφοδιάζοντας τα παιδιά μας και τους νέους , με όλα τα αναγκαία μέσα, ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις των καιρών.

Το Διοικητικό Συμβούλιό μας, διατύπωσε εξαρχής και δημόσια την άποψη ότι κατά την περίοδο της θητείας μας χαράσσουμε πολιτικές και εκπονούμε δράσεις, που δεν αντιμετωπίζουν τα ναρκωτικά ως ένα «σύμπτωμα» , αλλά ως ένα πραγματικό κοινωνικό ζήτημα , ισότιμο της φτώχειας, της ανεργίας , του αποκλεισμού , της ανισότητας κλπ

Οι αποτελεσματικές στρατηγικές συνδυάζουν την πληροφόρηση σχετικά με τις ουσίες,  μαζί με επιλεγμένες συμπεριφοριστικές και γνωστικές τεχνικές, οι οποίες στοχεύουν να λειτουργούν  προληπτικά και να  ευαισθητοποιούν  τον γενικό πληθυσμό, διοχετεύοντας μηνύματα, όχι πλέον μόνο με τη στείρα παροχή πληροφοριών και ενημέρωσης (μια παρωχημένη λογική προσέγγισης ειδικά για τα σύγχρονα δεδομένα ) , αλλά με δράσεις στις οποίες συμμετέχουν οι πολίτες, ενισχύεται η συλλογικότητα και δημιουργούνται κοινά σημεία αναφοράς για τα μέλη της κοινότητας .

Στα πλαίσια αυτά δημιουργήσαμε και το «Αποτύπωμα του Ανθρώπου», που αποτελεί πλέον θεσμό, καθώς πραγματοποιείται για τέταρτη συνεχή χρονιά

Το «Αποτύπωμα του Ανθρώπου» είναι μια μοναδική συνάντηση  των πολιτών της Λάρισας, στην οποία αισθανθήκαμε τη συλλογικότητα και τη μοναδικότητα της ανθρώπινης επαφής μέσα από μια δράση που  συγκίνησε , άγγιξε και δημιούργησε την αφετηρία για σταθερές επικοινωνίες μέσα στην κοινότητα .

Η αφορμή για τον τίτλο αυτής της δράσης δόθηκε,  όταν πολλές φορές στην πορεία μας, συναντήσαμε διάφορα γεγονότα ή σχόλια σχετικά με το αρνητικό αποτύπωμα του ανθρώπου , όπως π.χ. το μένος που πολλές φορές επιδείκνυε ο άνθρωπος απέναντι σε μεγάλες κατακτήσεις του πολιτισμού, την καταστροφική δράση του στο περιβάλλον, την υπερκατανάλωση,   την αποξένωση, τον ατομισμό , την αλλοτρίωση  και τόσα άλλα .

Αυτό το αρνητικό αποτύπωμα είχε ως αποτέλεσμα σε σπίτια της γειτονιάς μας οικογένειες ανέργων να μην έχουν φαγητό και θέρμανση, ηλικιωμένοι να μην έχουν φάρμακα, μικρά παιδιά  να  υποσιτίζονται και κάποιοι άλλοι να περιμένουν να βραδιάσει για να ψάξουν στα σκουπίδια για το φαγητό τους.

Ετσι, αποφασίσαμε να καλέσουμε την κοινότητα μαζί να ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ.

Να αντισταθούμε στο  αρνητικό «αποτύπωμα» που με όλους τους παραπάνω τρόπους μέχρι σήμερα δημιουργήσαμε και να φτιάξουμε ένα διαφορετικό :

Το πραγματικό- ΘΕΤΙΚΟ  Αποτύπωμα του Ανθρώπου.

Θέλουμε να στείλουμε  παντού, στην πόλη και στη χώρα , το δυνατό μήνυμα  ότι ΑΝΤΙΣΚΕΚΟΜΑΣΤΕ στο αποτύπωμα του ανθρώπου που τον θέλει να αποδέχεται, να συμμετέχει, να ανέχεται ή να συμβιβάζεται με την καταστροφική δράση σε όλα τα επίπεδα, στον πολιτισμό, στο περιβάλλον, στην ανθρώπινη ζωή  και αξιοπρέπεια.  

Στηρίζουμε ο ένας τον άλλο , αποτρέποντας έτσι την εύκολη διαφυγή στις ουσίες και εξαρτητικές συμπεριφορές

Δίνουμε και φέτος , για τέταρτη συνεχή χρονιά , τη δυνατότητα στη Λάρισα να στείλει το μήνυμα αυτό

Στο ιστορικό χώρο του διατηρητέου κτιρίου της οδού Μανωλάκη 11 , όπου στεγάζεται πλέον το Κέντρο μας,  την Κυριακή  15  Φεβρουαρίου στις 11.30   το  πρωί  η Λάρισα  θα  γίνει  μια  μεγάλη   παρέα.

Ολοι μαζί θα δημιουργήσουμε το δικό μας αποτύπωμα, της Αλληλεγγύης, της Αγάπης, της συλλογικότητας, του σεβασμού στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ζωή

Τι θα  κάνουμε :

Θα πιούμε τον καφέ μας όλοι μαζί , όσοι μπορούμε θα φέρουμε τα κουλουράκια, τις πίτες και τα γλυκίσματά μας από το σπίτι μας , μαζί με την οικογένειά μας ή την παρέα μας, σε μια μεγάλη συντροφιά που θα κλείσει μέσα της όλη την ζεστασιά αυτής της πόλης.

Θα γνωριστούμε ή θα ξανασυναντηθούμε, θα συζητήσουμε μεταξύ μας για όλα όσα μας απασχολούν, για τη σύγχρονη ζωή,  για την πρόληψη και τις εξαρτήσεις, τις οποίες  πολεμάμε με δράση , δημιουργία και συλλογικότητα.

Θα απολαύσουμε παράλληλα όμορφη μουσική, θα ακούσουμε παλιά αγαπημένα παραμύθια, θα παρακολουθήσουμε δρώμενα, θα αναζητήσουμε μαζί νέους δρόμους σκέψης και προοπτικής .

Την ίδια ώρα, προσφέρουμε ό,τι μπορεί ο καθένας μας, προκειμένου να εξασφαλίσουμε το φαγητό των απόρων και αστέγων, μέσα από τα συσσίτια που πραγματοποιούνται από την ενοριακή συντροφιά του Αγίου Γεωργίου .

Στην εκδήλωση όλη την ομορφιά δίνουν και πάλι τα παιδιά και οι καλλιτέχνες της πόλης.

Η  εξαιρετική γνωστή παραμυθού Λένα Χαϊδούτη μας ταξιδεύει στα μονοπάτια της ζωής μέσα από παραμύθια αγάπης

Η μουσική συντροφιά του 11ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας, η οποία αποτελείται από 22 μικρούς καλλιτέχνες με την διεύθυνση της μουσικού Βιργινίας Καραγιώργου και τη συνοδεία του Χρήστου Κολτσίδα, θα μας ταξιδέψει με τραγούδια νοσταλγικά και αγαπημένα .

Το μουσικό συγκρότημα «ΗΧΟΣ ΓΗΓΕΝΗΣ» θα προσφέρει  μοναδικά ακούσματα στη συντροφιά μας, με τους μουσικούς Θανάσης Ζιώζια, Παύλο Λάλο , Νίκο Ραφτούλη και Δάφνη Τζήκα.

Η εκδήλωσή μας είναι ανοιχτή για όλους τους πολίτες, τους οποίους καλούμε να είναι μαζί μας.

Την Κυριακή το πρωί, στη Λάρισα, δημιουργούμε ΜΑΖΙ, το δικό μας, το πραγματικό αποτύπωμα του Ανθρώπου.

Είναι σπουδαίο να είμαστε εκεί ΌΛΟΙ.

Σπουδαιότερο όμως, να είμαστε ΜΑΖΙ…»