Το Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας στo πλαίσιο της 10ης  Πανελλήνιας Γεωργικής, Κτηνοτροφικής και Περιβαλλοντικής Έκθεσης Λάρισας διοργανώνει το Σάββατο, 14 Φεβρουαρίου 2015 και ώρα 10.30 , ημερίδα με θέμα: «ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ».

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας θα παρουσιαστούν καινοτόμες εφαρμογές στον αγροδιατροφικό και περιβαλλοντικό τομέα στις οποίες έχει αναπτύξει το Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας με το προσωπικό του αυτοδύναμα ή σε συνεργασία με άλλους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς. Η ημερίδα θα λάβει χώρα στη Σκεπαστή Αγορά Νεάπολης. Το πρόγραμμα της έκθεσης περιλαμβάνει χαιρετισμούς από Αρχές και Φορείς και στο επιστημονικό μέρος παρουσιάσεις των καινοτομιών από μέλη προσωπικού του Τ.Ε.Ι. και εκπροσώπους φορέων. Κατά τη διάρκεια της Έκθεσης θα γίνει και παρουσίαση καινοτόμων προϊόντων και γευσιγνωσία νέων και παραδοσιακών τροφίμων. Η είσοδος είναι ελεύθερη για κάθε ενδιαφερόμενο.

Στην ημερίδα παρουσιάζονται ερευνητικές εργασίες και συνεργασίες με παραγωγικούς φορείς των Τμημάτων της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής του Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας.

Οι παρουσιάσεις αφορούν τους τομείς της πρωτογενούς παραγωγής, του περιβάλλοντος και των τροφίμων. Η εισήγηση του Προέδρου του Τ.Ε.Ι. κ. Γούλα αφορά τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον αγροδιατροφικό τομέα. Στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής παρουσιάζονται καινοτομίες στη φυτική παραγωγή που περιλαμβάνουν φυσικά ζιζανιοκτόνα, παραγωγή αιθέριων ελαίων, τεχνολογίες ασφάλειας στη γεωργία, νέες τεχνολογίες γεωργικής μηχανολογίας και αυτοματισμούς, συστήματα θερμοκηπίων για ελάχιστη κατανάλωση νερού και ενέργειας, αποδοτικές καλλιέργειες όπως καρυδιάς, σύστημα υδροπονικής χορτονομής. Στη ζωική παραγωγή παρουσιάζονται νέες μέθοδοι αναπαραγωγής προβάτων και χρήση πολυφαινολικών προσθέτων στην εκτροφή χοιριδίων.

Στον τομέα του περιβάλλοντος παρουσιάζονται μέθοδοι διαχείρισης απορριμμάτων για παραγωγή ενέργειας και λιπάσματος και πρόταση για οικολογικά και οικονομικά αποδοτικά αγροδασικά συστήματα. Το δεύτερο μέρος της ημερίδας αφορά τον τομέα των τροφίμων. Εδώ θα παρουσιαστούν καινοτόμα και βελτιωμένα τρόφιμα. Το «μενού» περιλαμβάνει ελιές εμπλουτισμένες με πολυφαινόλες, επιδόρπιο με βιολογικό ρύζι χωρίς ζάχαρη, αλλαντικά με πολυφαινόλες, κέτσαπ χωρίς ζάχαρη με στέβια και ινουλίνη, χαλβά Φαρσάλων με βελτιωμένη διατηρισιμότητα και λειτουργικό γιαούρτι με βιταμίνη D,αρνάκι και κατσικάκι Π.Ο.Π Ελασσόνας, μαγειρεμένα με πολλές  και διάφορες γεύσεις από το Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων και Φιλοξενίας του ιδρύματος.