Σε ανακοίνωση του δήμου Αγιάς αναφέρονται τα εξής για την εκδήλωση: "Μα τι είναι αυτοί οι Καλικάντζαροι ;

Είναι αερικά, λέγανε οι γιαγιάδες.

Έναν ολόκληρο χρόνο παλεύουν να κόψουν το δέντρο που στηρίζει τη γη. Ενώ όμως κοντεύουν να τελειώσουν το κόψιμο του δέντρου, φτάνουν τα Χριστούγεννα…

Τότε αφήνουν κάτω τα πριόνια και τα τσεκούρια κι αποφασίζουν ν’ ανέβουν στη γη να γλεντήσουν λιγάκι, πειράζοντας τους ανθρώπους.

Ο λαός τους βλέπει σαν κάτι μαυριδερά, ψηλά και ξερακιανά όντα που χορεύουνε και σαλταπηδούνε . Είναι μαυριδεροί και κακομούτσουνοι με διάφορα σωματικά ελαττώματα . Δεν κόβουν ποτέ τα νύχια τους και γι’ αυτό είναι μεγάλα σαν τσαμπιά και πολύ βρώμικα . Φορούν σκουφιά από γουρουνότριχες και τα ρούχα τους είναι κουρέλια . Άμα βρουν ευκαιρία κατεβαίνουν από τις καμινάδες στα σπίτια και μαγαρίζουν τα πάντα. Σύμφωνα με τη λαϊκή δοξασία τις μέρες αυτές τα «νερά είναι αβάφτιστα» και οι καλικάντζαροι βγαίνουν από τη γη για να πειράξουν τους ανθρώπους και να τους ανακατέψουν τα σπίτια. «Καλικάντζαροι» (Πανελλαδική κοινή ονομασία), και κατά τόπους: «Καρκάτζια», «Καλκατζόνια» ή «Καλκατζάνια», «Καλκάνια», «Καλιτσάντεροι» 

Ελάτε όλοι μαζί να πετάξουμε τους καλικάντζαρους στη θάλασσα με δυνατές μουσικές με χορό, καλικαντζαροκατασκευές για τους μικρούς μας φίλους, καλικαντζαροδρώμενα,  φαγητό και άφθονο κρασί την Κυριακή 3 Ιανουαρίου στις 12 το μεσημέρι στο λιμάνι του Αγιοκάμπου!

Την εκδήλωση οργανώνει η Κοινωφελής Επιχείρηση «ΚΑΛΥΨΩ» του Δήμου Αγιάς με την συμμετοχή των Συλλόγων Επαγγελματιών Αγιοκάμπου και Βελίκας, του Συλλόγου Γυναικών Αγιοκάμπου, των Πολιτιστικών Συλλόγων Βελίκας «ΦΙΛΟΚΤΗΤΗΣ» και Μελιβοίας «Ο ΟΜΗΡΟΣ» και του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Αγιωτών « ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΔΑΛΛΑΣ ».