Σήμερα η Λάρισα γιορτάζει 

Σήμερα η Λάρισα θυμάται και τιμάει μια από τις πιο ένδοξες και ιστορικές σελίδες στην ιστορία της. 

Θυμάται και τιμάει το πρωινό εκείνο της 23ης Οκτωβρίου του 1944 όταν στην πόλη μας μύρισε το άρωμα της ελευθερίας. Όταν τα στρατευμένα παιδιά της Ελλάδας, έφεραν το μήνυμα της νίκης. 

Η πορεία της χώρας μέχρι και την Απελευθέρωση είναι μια πορεία βαμμένη με αίμα και ηρωικές πράξεις αυτοθυσίας και αντίστασης, για τις οποίες έχουν γραφτεί χιλιάδες σελίδες στις περισσότερες γλώσσες του κόσμου,  αποτέλεσμα της ενότητας του λαού και της πίστης στον εθνικό στόχο της Απελευθέρωσης και της Εθνικής ανεξαρτησίας. 

Αν οφείλουμε κάτι να κρατήσουμε ως άλλο φυλαχτό μνήμης εκείνης της περιόδου είναι –όχι μόνο τα όσα προηγήθηκαν–, αλλά πολύ περισσότερο τα όσα ακολούθησαν. 

Μόλις οι συστατικοί παράγοντες της εθνικής επιτυχίας έπαψαν να ισχύουν, τότε ακολούθησαν οι πιο μαύρες σελίδες στην σύγχρονη ιστορία του ελληνικού έθνους: ο εμφύλιος πόλεμος και ο διχασμός του λαού, γεγονότα που δημιούργησαν υπόστρωμα καθυστέρησης και ιδεολογικών αγκυλώσεων, τις οποίες η χώρα μας πληρώνει μέχρι τις μέρες μας. 

Οφείλουμε όλοι μας λοιπόν, και ιδιαίτερα όσοι από μας συμμετέχουμε ενεργά στη διαμόρφωση της πολιτικής στον τόπο αυτό, όχι απλώς να κρατάμε αναμμένο το καντηλάκι της μνήμης των ηρωικών εκείνων προσώπων που χάρισαν στην πατρίδα την ελευθερία, προσφέροντας την ίδια τους τη ζωή, μα, πολύ περισσότερο, μελετώντας διαρκώς όλα όσα επακολούθησαν, να αποφύγουμε τα ίδια στρατηγικά λάθη και τις συμπεριφορές που οδηγούν στην καταστροφή. 

Η Λάρισα οφείλει να θυμάται , εκείνους στους οποίους χρωστάει την ελευθερία της. 

Εκείνους που πάνω από την ζωή τους έβαλαν την πατρίδα δείχνοντας τον δρόμο που οφείλουν να ακολουθήσουν όλες οι επόμενες γενιές. 

Σήμερα  εβδομήντα ένα χρόνια  μετά την Απελευθέρωση της πόλης μας, η χώρα μας βρίσκεται μπροστά σε νέες απειλές.

Σήμερα εχθροί της πατρίδας μας είναι η διαφθορά ,ο ρατσισμός ,  οι νοοτροπίες του χθες, ο λαϊκισμός , ο κομματισμός,  κάθε τι που οδήγησε και κρατά την πατρίδα μας στην οικονομική ύφεση και στην κοινωνική κρίση.

Σήμερα οφείλουμε όλοι μας να παραμερίσουμε αυτά που μας χωρίζουν και να προτάξουμε αυτά που μας ενώνουν, με στόχο την εθνική κυριαρχία , την κοινωνική δικαιοσύνη και τη μετατροπή της χώρας σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία. 

Αυτό χρωστάμε σ’ αυτούς που έφυγαν.

Αυτό χρωστάμε σ’ αυτούς που έρχονται. 

Χρόνια πολλά σε όλους.